test

Scăderea TVA la panificaţie, fără efecte în economie

Scăderea TVA la panificaţie, fără efecte în economie

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, o măsură ce dorea să combată evaziunea fiscală din sectorul alimentar şi să ducă la scăderea preţurilor.
La mai bine de o lună de la implementarea măsurii, potrivit unei analize a Consiliului Concurenţei, reducerea TVA la 9% pentru panificaţie a avut ca efect scăderea cu circa 6% a preţului de vânzare a pâinii la raft.

Efectul scăderii TVA la pâine va fi analizat de Guvern după 6-9 luni de la introducerea măsurii, la acest moment o evaluare a acestui efect fiind prematură, a declarat premierul Victor Ponta.
“Tot e bine, tot e bine, dacă creştea (preţul-n.r.), ce ne făceam ? Mă criticaţi atunci pe mine că a crescut. O să vedem cât de mult a scăzut preţul, important e că este o scădere şi, evident, în discuţia pe care am avut-o şi cu cei de la FMI, o analiză serioasă se poate face după 6-9 luni. într-o lună e un pic prematur să simţi efectele. Faptul că marii retaileri au aplicat scăderea, marii producători de asemenea, şi că există o scădere este un lucru bun. După 6-9 luni o să facem o analiză şi eu personal susţin că trebuie să fie un proiect de succes pe care putem să îl extindem şi la alte produse alimentare”, a spus Ponta.
Premierul a adăugat că, dacă profitul producătorilor este mai mare prin reducerea TVA, şi încasările din impozitul aplicat pe profit vor fi mai mari.
“Idealul (reducerea preţului la pâine după reducerea TVA de la 24% la 9%, n.r.) ar fi fost de 12%. Ceea ce vedem este o reducere undeva pe la jumătate sau un pic peste jumătate, ceea ce înseamnă că o parte din reducere se duce la consumator, o parte se duce la agentul economic. Este cam ceea ce ne aşteptam să fie din punct de vedere economic. Astfel, o parte din şocul pozitiv se duce la consumator, o parte se duce la producător”, a declarat, luni, 7 octombrie, Bodgan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.