test

Alegerile europarlamentare şi prezidenţiale ar putea da startul la pomeni electorale

Alegerile europarlamentare şi prezidenţiale ar putea da startul la pomeni electorale

Anul electoral 2014, când românii vor vota pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, reprezintă un pericol pentru stabilitate economică a ţării. Avertismentul vine din partea economiştilor români, dar şi a experţilor Fondului Monetar Internaţional, cu toţii considerând că adoptarea unor măsuri populiste, aşa cum de regulă fac politicienii români în ajun de alegeri, va face dificilă situaţia economică a României.

Politicienii români devin generoşi în preajma alegerilor. În urmă cu 5 ani, în ajunul alegerilor parlamentare din 2008, deputaţii şi senatorii, cu girul şefului statului, au mărit salariile dascălilor cu 50%, o măsură care nu a putut fi pusă în practică niciodată. Experţii în economie se tem ca, şi anul viitor, în important electoral pentru clasa politică, Guvernul Ponta şi majoritatea
Uniunii Social-Liberale să nu dea curs unor iniţiative legislative periculoase pentru economia fragilă a ţării noastre.
“Angajări la stat, protecţie socială mai mare, chiar reduceri de taxe. Toate acestea sunt genul de măsuri populiste care atrag voturi. Investiţii guvernamentale la capitolul de infrastructură la nivel local”, a afirmat Dragoş Cabat, analist economic.
Guvernul condus de Victor Ponta a trecut repede la angajări, sistemul de stat fiind “completat” în doar un an de zile cu peste 3.000 de noi angajaţi.
Angajările ar putea continua într-un ritm mult mai alert, mai ales că premierul a decis să anuleze ordonanţa de urgenţă ce statuta că se poate angaja o singură persoană într-o instituţie publică, doar în cazul în care şapte posturi de desfiinţează.

Scăderea CAS, măsură populistă

Pentru a încuraja angajările, guvernul ia în calcul pentru 2014 scăderea contribuţiile sociale (CAS) la angajator. Experţii văd în această măsură guvernamentală doar un angajament populist.
“Ne gândim la 3 puncte procentuale, din cele 5 pe care noi ne-am angajat că le vom reduce pe parcursul celor 4 ani”, a anunţat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.
Analiştii sunt sceptici când vine vorba de promisiuni legate de reducerea taxelor. “Nu putem simplifica sistemul fiscal din România pentru că avem venituri mai puţine la bugetul statului, avem dezechilibre macroeconomice”, consideră analistul economic Cristian Păun.
Potrivit ministerelor responsabile cu banul public, finanţe şi buget, reducerea CAS cu 3 puncte procentuale ar scădea încasările cu circa 675 de milioane de euro pe an. Este vorba de un buget care de abia acoperă cheltuielile.

FMI invită la prudenţă

Fondul Monetar Internaţional (FMI) deja se aşteaptă ca alegerile prezidenţiale şi europarlamentare de la anul să afecteze negativ economia României. În cel mai recent raport al lor despre perspectivele economice ale ţării noastre, experţii FMI avertizează că tensiunile politice ar putea speria
investitorii străini.
Situaţia actuală de pe scena politică nu este una încurajatoare, iar perioda premergătoare alegerilor din 2014 ar putea chiar afecta evoluţia economică a ţării, spun experţii Fondului Monetar Internaţional.
“Anumite interese ar putea duce la tentative de tergiversare a unor reforme structurale deja întârziate, în special cele legate de companiile de stat. Aceste reforme sunt critice având în vedere că ar putea impulsiona investiţiile şi creşterea economică”, se arată într-un raport întocmit de FMI
Experţii FMI atrag atenţia că “au crescut presiunile pentru măsuri populiste care ar putea inversa reforme dificile implementate anterior sau ar putea crea noi riscuri. Trebuie rezistat acestor presiuni”.