test

Românii vor primi bani după ce fac cumpărături. Noul sistem de “credit fiscal” pregătit de Guvern

Românii vor primi bani după ce fac cumpărături. Noul sistem de “credit fiscal” pregătit de Guvern

Românii care solicită bonuri fiscale la saloanele de coafură, service-urile auto și micile magazine de cartier ar putea beneficia de reduceri la taxe și impozite sau chiar de o rambursare a unei sume de bani. Statul își propune astfel să reducă semnificativ evaziunea fiscală din aceste sectoare, a anunțat Ministrul Finanțelor pentru Observator. De exemplu, pentru achiziții de 5.000 de lei, se pot returna 500 de lei.

Cetățenii vor fi stimulați să ceară bonuri fiscale la cumpărături, primind bani înapoi pentru unele dintre ele. Acest mecanism, cunoscut ca și credit fiscal, este în faza de pregătire la Ministerul Finanțelor.

„Un fel de deduceri pe care le-ar avea contribuabilul persoană fizică, dacă ar aduce bonuri dintr-o zonă de activitate cu risc fiscal mare”, a povestit pentru Observator Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Cele mai mari sume nedeclarate provin din sectorul serviciilor, service-uri auto până la saloane de înfrumusețare, industria alimentară, agricultură și comerț. Pentru a beneficia de aceste reduceri, persoanele fizice trebuie să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual al ANAF.

„Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 lei. Ai cerut chitanţă, în acel moment pe bonul fiscal ţi-a apărut codul numeric personal şi în sistemul nostru de evidenţă fiscală, după CNP, ţi se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii”, a adăugat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

citeste mai mult