Românii bogaţi fac shopping de lux de 20 de milioane euro pe an

Românii bogaţi fac shopping de lux de 20 de milioane euro pe an

Deşi românii bogaţi se plâng că au fost afectaţi de criza economică, cifrele pieţei de lux arată o cu totul o altă faţă a acestora. Deşi o minoritate într-o ţară tot mai sărăcă, românii cu bani cheltuiesc anual nu mai puţin de 20 de milioane de euro pe haine, pantofi şi genţi de lux, arată un studiu realizat de Ziarul Financiar. De asemenea, jumătate din această sumă este cheltuită în ţară şi jumătate în magazinele de lux din străinătate. Astfel că, pentru cei mai norocoşi dintre conaţionali, opulenţa şi luxul sunt cele mai importante valori. Cele mai frecventate oraşe de românii în privinţa shoppingului sunt marile capitale ale modei, Milano şi Paris, mai arată studiul.

Românii dau anual 20 de milioane de euro pe haine, pantofi şi genţi de lux, jumătate din sumă fiind cheltuită local şi jumătate în magazinele din străinătate, în capitale ale modei precum Paris sau Milano, estimează Srdjan Kovacevic, antreprenorul care deţine la Bucureşti brandurile Max Mara, Ermenegildo Zegna, Coccinelle, Marella şi Emporio Armani.
“Estimez că românii cheltuie în total 20 de milioane de euro pe haine şi accesorii de lux. Concurenţa pe piaţă este puternică, însă sunt atât branduri cu potenţial, cât şi branduri fără potenţial.”
Piaţa locală este însă mult mai mică decât “surorile” sale din state precum Ucraina, Polonia sau Cehia. în Cehia brandurile au fost atrase de numărul mare de turişti, în timp ce în Ucraina au mers pentru că numărul de milionari în euro este mai mare decât în alte state din regiune.

Ţară sărăcă, oameni bogaţi

Deşi pare paradoxal deoarece majoritatea românilor se afundă în sărăcie, ţara noastră numără foarte mulţi milionari în dolari. Numărul bogaţilor care au averi de peste un milion de dolari este impresionant, pentru o ţară cu unul dintre cele mai reduse niveluri de trai din Europa.
Aproximativ 10.600 de locuitori ai României au afaceri şi bani în conturi de peste un milion de dolari, iar unul singur este miliardar, potrivit unui raport al Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană.
La o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori, media înseamnă un milionar la aproape 1.900 de români. Mult, dacă luăm în calcul că ţara este una dintre cele mai sărace din UE, în ciuda resurselor naturale bogate de care dispune.
În ordine descrescătoare a averii, după miliardar, avem un singur român care deţine o avere cuprinsă între 500 milioane de dolari şi un miliard. Apoi, alţi 17 au averi între 100-500 milioane de dolari, în timp ce 31 se plasează între 50-100 milioane de dolari. De asemenea, 406 controlează între 10 şi 50 milioane de dolari, 721 se încadrează în intervalul 5-10 milioane de dolari, iar un număr de 9.449 de români au averi cuprinse între 1-5 milioane de dolari.

Ce preferă românii cu bani

În timp ce românii mai săraci îşi cheltuie veniturile pe mâncare şi taxe, cei bogaţi aruncă mii de euro pe articole de lux. Piaţa locală de lux cuprinde pe lângă haine şi încălţări şi bijuterii, ceasuri şi bolizi de lux, maşini cu preţuri de peste 100.000 de euro, iar valoarea sa este estimată la 100 de milioane de euro de jucătorii din piaţă.
Deşi targetează persoanele care nu au resimţit la fel de puternic criza în portofele, industria de lux nu a fost nici ea pusă la adăpost de scăderile din consum, iar martore pentru această situaţie stau spaţiile goale de pe Calea Victoriei, principala arteră de shopping de lux a României. Andrei Alecu, unul dintre acţionarii Hugo Boss în România, spunea recent că piaţa de lux a scăzut anul trecut cu 10-15% comparativ cu 2011. Declinul s-a simţit atât la nivelul numărului de clienţi, cât şi la valoarea bonului de casă. Mai mult, nici pentru acest an nu vede schimbări majore.

Cei mai cunoscuţi milionari români

Omul de afaceri Frank Timiş (49 de ani) conduce în topul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 1,75 miliarde de euro. Ioan Niculae (59 de ani), cu afaceri în industria chimică, este pe locul al doilea în topul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 1,7 miliarde de euro. Un alt om de afaceri bogat este Ion Ţiriac (73 de ani), care posedă o avere de 700 de milioane de euro, conform estimărilor din 2012. Un alt om de afaceri foarte bogat este Dinu Patriciu (62 de ani), care deţine o avere estimată la 850 de milioane de euro, în 2012. Gruia Stoica (45 de ani), cu afaceri în domeniul feroviar, deţine, la rândul său, o avere de 550 milioane de euro.