Primăria Capitalei resuscitează proiectul „Cartierul Justiției”

Primăria Capitalei resuscitează proiectul „Cartierul Justiției”

Primăria Capitalei vrea să se ocupe de construirea Cartierului Justiţiei. Proiectul a fost lansat în 2014 de ministrul de atunci, Robert Cazanciuc, şi face parte dintre obiectivele din programul de guvernare a căror neîndeplinire i-a fost reproşată actualului ministru, Tudorel Toader.

Cartierul Justiţiei ar urma să se ridice pe două din cele 11 hectare de teren abandonat din vecinătatea Bibliotecii Naţionale din Bucureşti şi va costa 300 de milioane de euro.

De la Biblioteca Naţională spre Piaţa Alba Iulia, între bulevardele Unirii şi Nerva Traian, aproape 11 hectare de pământ betonat îşi aşteaptă utilitatea… de peste 30 de ani. Regimul Nicolae Ceauşescu a vrut să construiască un fel de mall cultural intitulat… „Cântarea României”.

Anul 1990 a prins proiectul la stadiul de fundaţie. Lucrările s-au oprit. Statul a pierdut milioane de dolari, iar „Cântarea României” a devenit un loc straniu, plin de mizerie şi cu multe seringi având urme de drog, despre care nici măcar poliţiştii locali nu au detalii… Ştiu, însă, de opera lui Ceauşescu!

– E de mult groapa asta aici.

– Are 30 de ani?

– Aaaaa… De pe vremea lui Ceauşescu! A vrut să facă Opera Română aici.

Dacă regimul comunist finaliza proiectul, România avea cea mai mare clădire de operă din Europa.

„Arăta o ţară civilizată, cu cultură înaintată”, e de părere un trecător.

„Era ceva bun! Era cultură. Era… ”, spune un altul. „Chiar în centrul Bucureştiului, e o nesimţire crasă”, adaugă el, referindu-se la peisajul dezolant de acum.

citeste mai departe pe Digi24.ro