Ponta: “Băsescu sabotează activitatea Guvernului”

Ponta: “Băsescu sabotează activitatea Guvernului”

Victor Ponta a pornit un nou atac împotriva preşedintelui după ce a aflat că Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională (CCR) în legătură cu neconstituţionalitatea Legii Referendumului. Premierul l-a acuzat pe şeful statului de sabotaj şi că îşi bate joc de oameni. Noua lege a referendumului prevede că o consultare publică este validă în cazul în care este realizat pragul de prezenţă, de 30% din populaţia cu drept de vot a României. Înainte ca parlamentarii USL să modifice actul normativ, pragul de prezenţă era de 50%.
Prim-ministrul Victor Ponta consideră drept un abuz şi o bătaie de joc faptul că preşedintele Traian Băsescu a contestat la Curtea Constituţională Legea referendumului.
Mişcarea preşedintelui încurcă planurile Uniunii Social-Liberale (USL) de a cupla referendumul pentru modificarea Constituţiei cu alegerile prezidenţiale din 2014. Deşi USL dorea ca referendumul pentru aprobarea revizuirii Constituţiei să aibă în acest an cu aplicarea pragului redus, CCR a decis că o eventuală consultare publică în noua formulă poate avea loc doar peste un an de la promulgarea legii referendumului. În cazul în care preşedintele ar promulga legea în luna noiembrie, referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea avea loc concomitent cu alegerile prezidenţiale, lucru dorit de liderii USL. Contestarea la CCR a legii referendumului nu face decât să încurce şi de această dată planurile Puterii, lucru taxat dur de Victor Ponta.
“Domnul Băsescu abuzează şi îşi bate joc de oameni. Genul ăsta de acte de sabotaj nu cred că îl ajută cu nimic pe domnul Băsescu. Până la urmă, el pleacă la anul, asta e singura certitudine, că pleacă domnul Băsescu. Restul, cine va fi preşedinte, cvorumul la referendum rămâne să vedem. Băsescu e Gică Contra. Dacă noi spuneam să fie cvorumul 50 la sută, zicea el să fie 30. E stilul ‘Dacă nu poate să mai conducă, măcar să ne încurce pe toţi'”, a declarat premierul, luni, 23 septembrie.

Băsescu nu vrea prag de validare de 30%

Şeful statului a trimis sâmbătă, 21 septembrie, preşedintelui Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Preşedintele contestă pragul de participare de 30% pentru validarea unui referendum, stabilit de USL şi susţine că singura variantă constituţională este cea a unui prag de validare de 50% plus unu.
Legea de modificare prevede că “Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel putin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente” şi “Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.

Curtea Constituţională s-a mai pronunţat o dată

Reamintim că în 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi “pentru”, 73 de voturi “împotrivă” şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.
Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifica Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut, în 11 iulie, Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puţin 30% şi cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, pe motiv că în aceasta formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.
Senatul a respins, în 3 septembrie, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Şi Opoziţia a atacat la CCR legea, iar Curtea a decis că actul normativ este constituţional în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

Relaţii tensionate între preşedinte şi premier

Deşi imediat după alegerile parlamentare, preşedinte Traian Băsescu a semnat un acord de coabitare cu premierul Victor Ponta, relaţiile dintre cei doi au fost mai mult decât tensionate. Războiul dintre palatele Cotroceni şi Victoria s-a caracterizat prin jigniri şi ironii, ambele tabere nefiind dispuse la vreun compromis.
Dacă Băsescu, în ultimele discursuri, l-a catalogat pe Ponta drept “laş” şi “iresponsabil” deoarece nu doreşte să îşi asume răspunderea pentru demararea exploatării la Roşia Montană şi privatizarea CFR Marfă, Ponta l-a ironizat pe şeful statului, insinând că atacurile prezidenţiale sunt ultimele
tresăriri ale unui preşedinte preşedinte la final de mandat: „singurul lucru bun este că mai sunt 500 de zile şi merge pe mare“.

Băsescu a declanşat un atac furibund la adresa premierului, în iarna anului trecut, când spunea despre premierul Victor Ponta că este ca “un pisicuţ” atunci când vine la Palatul Cotroceni, afirmând totodată că acesta est “mitoman”, “cum e Crin Antonescu bolnav de somn”.