test

Nu vor la psiholog. Românii se tratează la vraci şi vrăjitoare. Copiii românilor din străinătate, o categorie vulnerabilă

Nu vor la psiholog. Românii se tratează la vraci şi vrăjitoare. Copiii românilor din străinătate, o categorie vulnerabilă

Aproape 70 la sută dintre români nu au fost niciodată la psiholog. Datele reies dintr-un studiu al Colegiului Psihologilor din România, care recomandă guvernanţilor să asigure asistenţă psihologică unor categorii ignorate de autorităţi până acum: şomerii, persoanele cu handicap sau minorii care abandonează şcoala. Tot de consiliere psihologică ar trebui să beneficieze şi copiii care au stat o perioadă lungă în străinătate şi se întorc în ţară sau cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste hotare. În lipsa unui program de asistenţă psihologică, tot mai mulţi români apelează la vraci şi vrăjitoare.

În România, mai bine la vrăjitoare decât la psiholog. Un procent de 68,8% dintre români nu a fost niciodată la psiholog, arată rezultatele unui studiu realizat de Colegiul Psihologilor din România. Cu toate acestea, România este una dintre ţările care înregistrează cele mai mari cifre ale ratei şomajului, infracţionalităţii, consumului de droguri, numărului de accidente rutiere, numărului de divorţuri, numărului de bolnavi cronici, ca efecte directe ale crizei economice şi sociale pe care o traversează ţara noastră.
Având în vedere aceste aspecte, psihologii consideră că autorităţile ar trebui să găsească soluţii pentru a consilia psihologic o serie întreagă de categorii vulnerabile.
“Românii au probleme psihologice înregistrate de diferite instituţii publice, însă apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni, specialişti în magie şi la alte forme neadecvate pentru soluţionarea problemelor de ordin psihologic, situaţie facilitată în primul rând de nedecontarea directă a
serviciilor psihologice şi de lipsa unui Program naţional de asistenţă psihologică pentru populaţia României. În acelaşi timp, numărul psihologilor angajaţi în sistemul de sănătate este insuficient în raport cu numărul pacienţilor”, semnalează prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele CPR.
La ora actuală, nu avem programe de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile, decontate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum: consilierea psihologică pentru sarcină şi naştere, psihoterapia familiei şi a copiilor, pentru siguranţa circulaţiei, asistenţa psihologică pentru adicţii, pentru copiii autişti si a familiile acestora, persoanele cu handicap, învinuiţi şi inculpaţi în perioada urmăririi penale şi a judecăţii, bolnavi în faza terminală, şomeri şi minori cu risc de abandon şcolar etc.

Copiii “stranierilor” au nevoie de ajutor

Din categoriile vulnerabile care au nevoie de consiliere de specialitate fac parte şi copiii românilor plecaţi timp îndelungat la muncă peste hotare. Este vorba de cei 80.000 de minori lăsaţi în grija rudelor în ţară, sau de cei care revin împreună cu părinţii în România pentru a-şi continua studiile. Întorşi
din străinatate, găsesc acasă lucruri străine lor. Copiii celor care nu-şi mai găsesc de muncă peste hotare ajung să fie inadaptaţi în propria ţară. Nu mai ştiu să vorbească româneşte, nu au prieteni şi sunt obişnuiţi cu un alt sistem de educaţie.
Deşi recunosc că au de-a face cu un fenomen, şefii din Educaţie nu s-au gândit încă la un program de reintegrare pentru aceşti tineri. George este român. Când avea şapte ani, părinţii l-au luat cu ei, în Spania.
Acum s-au întors în România. Iar pentru el şi pentru fratele lui, Andrei, aici nu e acasă, relatează Antena 1. Andrei ar trebui să fie în clasa a VI-a, iar George în clasa a IX-a. Dar pot pierde doi ani, în urma echivalării diplomelor. Cei doi vor da un test şi apoi vor şti în ce clasă îi trimite Ministerul Educaţiei.
Părintii au o singură solutie ca să-i ajute să învinga tristeţea şi teama. “Trebuie să facem meditaţii. Eu îi pun acasă să scrie şi să citească, dar ei trebuie să o ia de la clasa întâi, să înveţe alfabetul”, spune mama celor doi.
Peste 21.000 de copiii s-au intors în ultimii ani din Spania şi Italia. Studiile psihologilor arata că 30% dintre ei au probleme comportamentale şi psihice grave când se repatriază.
Ministerul Educaţiei nu face nimic pentru aceşti copii. Doar străinii beneficiază de un an pregătitor la şcoală, nu şi românii străini. Ministerul lasă totul în grija directorilor de şcoli şi mai ales în grija părinţilor.

Ce probleme îi trimit pe români la psiholog

Stresul şi hărţuirea la locul de muncă sunt principalele probleme care îi determină pe români să meargă la psiholog. “Numărul cazurilor de hărţuire la locul de muncă a crescut în ultimii ani. Dacă până acum, o treime dintre oamenii care ajungeu într-un cabinet, reclamau că nu mai suportă stresul şi hărţuirea de la serviciu, acum vorbim de peste jumătate dintre pacienţi”, a explicat prof. Aniţei. De obicei, femeile sunt victimele hărţuirilor la locul de muncă. “Nu vorbesc de banala hărţuire sexuală sau banalele gesturi obscene, ci mai ales de aceste acţiuni de hărţuire exercitate de persoane care deţin o funcţie de autoritate şi o pot exercita pe această cale, nevoia de a-şi exercita puterea şi nevoia de a-i vedea pe ceilalţi că sunt obedienţi. Dacă vrei să vezi un om cu adevărat, pune-l într-o funcţie de conducere”, susţine preşedintele CPR.