736.000 de şomeri, oficial, în România. Cel mai mare şomaj al ultimilor trei ani
Economia ţării este relansată doar pentru guvernanţi. Cifrele şomajului arată ca în perioada de vârf a crizei economice, iar Executivul Ponta nu pare să aibă soluţii. Doar într-o lună, numărul şomerilor a crescut cu 16.000 de persoane, astfel că în acest moment, în România există 736.000 de persoane care nu au un loc de muncă. Aceasta este cea mai ridicată rată a şomajului din martie 2010. Numărul şomerilor va creşte în perioada următoare, fiind anunţate disponibilizări la mai multe companii de stat.
Rata şomajului a ajuns la 7,6%, arată datele Institutului Naţional de Statistică. În România sunt peste 736.000 de şomeri. Numărul şomerilor nu a mai fost atât de mare din martie 2010, când rata şomajului a fost tot de 7,6%. în acea perioadă România era însă în plină criză, iar companiile private făceau disponiblizîri masive. Acum însă, Victor Ponta a anunţat că economia s-a relansat, fapt contrazis de cifrele INS.
Numărul şomerilor va creşte în perioada următoare, când sunt anunţate disponibilizări la Poşta Română, CFR şi companiile din domeniul energetic. Faţă de luna precedentă, sunt cu 16.000 mai mulţi şomeri, potrivit datelor INS.
Totodată, sunt mai mulţi şomeri bărbaţi decât femei. 8,6% dintre bărbaţii care au vârsta de muncă sunt şomeri în prezent.
Simple cifre pentru guvern
În fiecare an, statul le plăteşte şomerilor ajutoare de 60 de milioane de euro. Suma ar putea fi redusă dacă agenţiile de ocupare a forţei de muncă ar fi un intermediar mai bun între angajatori şi cei care caută un serviciu.
Majoritatea celor care trec printr-o asemenea experienţă ajung să apeleze la firme de recrutare, după ce sunt purtaţi zile întregi pe drumuri pentru un dosar inutil. Agenţiile de ocupare nu fac decât să înregistreze şomerii într-o bază de date; Pentru asta, cer multe acte şi oferă puţin sprijin.
De cealaltă parte, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, crede că statul oferă îndeajuns celor fără loc de muncă şi consideră că “foarte multe persoane preferă să rămână în şomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, un loc de muncă”.
“Foarte multe persoane, trebuie să o recunosc, chiar dacă am să le supăr, preferă să rămână în şomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, să accepte un loc de muncă ce li se oferă. După fiecare bursă a locurilor de muncă rămân multe locuri de muncă neocupate”, a declarat Câmpeanu.
Mii de absolvenţi de liceu, în şomaj
Şcolile româneşti produc şomeri pe bandă rulantă, iar acest lucru se agravează de la un an la altul, conform datelor statistice.
În lunile iunie şi iulie 2013, au solicitat ajutor de şomaj cu 26% mai mulţi absolvenţi decât în perioada similară a anului trecut şi dublu faţă de 2011. În 2012, după terminarea şcolii, au intrat în şomaj 34.200 de absolvenţi, în 2011 doar 21.661, iar anul acesta nu mai puţin de 43.008 foşti elevi sau
studenţi.
Creşterea din 2013 este şocantă mai ales în raport cu anul trecut, deoarece în 2011 absolvenţii au fost prinşi pe picior greşit şi nu s-au înscris în termenul de 60 de zile la birourile de şomaj.
Şi în 2013, cei mai mulţi absolvenţi au intrat în şomaj în luna iulie – 39.038 persoane, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea
Forţei de Muncă (ANOFM). Dintre aceştia, 35.728 sunt absolvenţi de ciclu liceal şi post-liceal şi 2.662 absolvenţi de studii universitare.
Peste zece mii de români ajung şomeri în câteva luni
Planurile de restructurare ale companiilor de stat vizează desfiinţarea a circa 8.000 de locuri de muncă în cele cinci luni care au mai rămas până la finele anului, a spus Ion Pisc, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).
Cele mai multe concedieri vor fi la Poştă, dar şi alte companii de stat vor da afară cel puţin o mie de angajaţi.
Ion Pisc a trecut în vedere cele “3.600 disponibilizări de la Poşta Română, 1.000 de disponibilizări din zona de servicii a grupului Electrica Serv, 1.000 de disponibilizări de la unităţile de producţie a energiei electrice şi termice, 1.300 de disponibilizări de la Termoelectrica Galaţi şi Brăila şi de la Elcen”.
Deşi nu au fost amintite de reprezentantul sindical, şi companiile din grupul Căilor Ferate Române vor trebui să concedieze câteva mii de angajaţi în total (cel puţin 1.000 în fiecare din cele trei companii).
Pe de altă parte, concedieri sunt de mult timp în plan în cadrul companiilor miniere, ceea ce ar putea urca numărul total al şomerilor la peste 10.000, până la finele anului.
Pentru bugetul de şomaj, valul mare de concedieri va fi o sarcină împovărătoare.
De regulă, compensaţiile pe care le primesc disponibilizaţii constau în salarii compensatorii, care ajung, la Poşta Română, de exemplu, şi la 30 de salarii medii per disponibilizat, pentru o vechime de peste 30 de ani în companie.