test

Măsuri împotriva românilor din Spania. Infracţionalitatea, asociată cu românii, în Peninsula Iberică

Măsuri împotriva românilor din Spania. Infracţionalitatea, asociată cu românii, în Peninsula Iberică

Peste o mie de oameni au demonstrat împotriva românilor, într-o localitate din sud-vestul Spaniei. Protestul a avut loc după ce recent două tinere spaniole au fost violate, iar suspecţii sunt doi români. Oamenii adunaţi în centrul oraşului au strigat că s-au săturat de români şi au cerut demisia primarului. Nu este prima reacţie xenofobă a ibericilor la adresa conaţionalilor noştri, asociaţi adeseori cu infracţionalitate. De altfel, românii, cea mai mare comunitate de imigranţi din Peninsula Iberică, sunt pe locul trei în topul deţinuţilor străini din închisorile spaniole.

Peste o mie de persoane au protestat, vineri, 13 septembrie, în locailitatea Almendralejo, din sud-vestul Spaniei, faţă de “vandalismul repetat al unor cetăţeni români”, după ce doi români au fost arestaţi fiind acuzaţi că au agresat şi violat două tinere spaniole.

Incidentul produs în capitala regiunii Tierra de Barros a provocat indignarea locuitorilor care au convocat un protest spontan prin intermediul reţelelor sociale. Localnicii se simt în permanenţă ameninţaţi şi nu îi mai vor pe români în comunitatea lor, pentru că sunt agresivi şi puşi pe rele.

Protestul nu avea iniţial o temă clară, solicitând doar sporirea securităţii pentru locuitorii zonei. Nota trimisă presei spaniole menţionează o manifestaţie “împotriva vandalismului repetat realizat de unii cetăţeni români care nu respectă normele şi nici legile statului spaniol”, informează comunicatul.
Doi cetăţeni români sunt acuzaţi că au violat o tânără în vârstă de 18 şi au agresat-o pe sora sa în vârstă de 16 ani, duminică, 8 august.

“Sora mea i-a întâlnit pentru că e prietenă cu iubita unuia dintre ei. La întoarcerea acasă, în maşină, sora mea a sesizat că au gânduri necurate şi, pentru că ei nu au oprit, a sărit pur şi simplu din maşină. Dar ei au dat în spate şi au trecut peste ea, apoi au târât-o de cap şi picioare şi au violat-o”, a declarat fratele unei victime.
“Sunt emoţionată pentru că nu mă aşteptam să fie atât de mulţi oameni care îmi susţin fiica. Dar îmi fac griji în continuare pentru fata mea, pentru că ieri (joi, 12 septembrie-n.r.) eram pe stradă şi am fost opriţi de cinci români care ne-au ameninţat că dacă spunem ceva or să vină după noi”, a spus mama unei victime.
În localitatea Almendralejo trăiesc aproximativ 3.100 de români, adică 10% din populaţie.

Conaţionalii din Rueda, obligaţi să se declare la primărie

Conflictele repetate dintre români şi spanioli, precum şi numeroasele infracţiuni comise de conaţionalii noştrii, l-au făcut pe primarul localităţii Rueda să treacă la măsuri drastice.
Edilul Juan Alonso Morales a decis punerea la punct a unui registru în care să fie trecută întreaga populaţie flotantă de cetăţeni români, care nu sunt înregistraţi la primăria din Rueda, din municipiul Valladolid.
Măsura urmăreşte să asigure un control asupra fluxului de locuitori de această cetăţenie, care locuiesc temporar în municipiu. Primarul a recunoscut că nu cunoaşte numărul exact de persoane de cetăţenie română rezidente în localitate.
Registrul, alături de înfiinţarea unei asociaţii a localnicilor şi organizarea unei serii de întruniri periodice cu “patriarhii” – cum i-a denumit Alonso Morales – cetăţenilor români rezidenţi, au fost unele dintre măsurile adoptate de primar, ca urmare a evenimentelor care s-au desfăşurat la sfârşitul lunii august, în Rueda, când mai multe dispozitive ale Gărzii Civile au fost nevoite să intervină în jurul discotecii din localitate pentru ca disputele intervenite între localnici şi mai mulţi cetăţeni români să nu degenereze în bătaie.

În topul deţinuţilor străini din Spania

Românii ocupă al treilea loc la nivel naţional în Spania, la numărul de persoane aflate în centrele peniteciare.
La nivelul întregii ţări, în centrele penitenciare 30,25 la sută dintre persoanele deţinute sunt de alte naţionalităţi. Doar în penitenciarele din
Comunitatea Valenciana, din 7.300 de deţinuti, 2.029 sunt de alte naţionalităţi decât spaniolă.
Cei mai mulţi sunt originari din Maroc, 378, urmaţi de columbieni, 323, şi români, 318. La nivel naţional, în Spania existau la mijlocul anului trecut aproximativ 3.000 de cetăţeni români în spatele gratiilor, în stare de arest sau deja condamnaţi pentru diverse infracţiuni.
Românii din Spania formează un colectiv care ajunge la aproape un milion de persoane – 913.405, 17,03% din totalul străinilor, potrivit datelor celor mai recente înregistrate de Observatorul permanent al imigraţiei.