test

Mama lui Gigi Becali i-a cerut lui Băsescu graţierea fiului: “Toată speranţa este la domnul Băsescu. Erau şi prieteni”

Mama lui Gigi Becali i-a cerut lui Băsescu graţierea fiului: “Toată speranţa este la domnul Băsescu. Erau şi prieteni”

Gigi Becali doreşte să fie graţiat de preşedintele Traian Băsescu. Aflat din luna mai în penitenciarul Jilava, după ce a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani şi şase luni, Gigi Becali a depus la Administraţia Prezidenţială, prin mama sa, Alexandrina, o cerere de graţiere. Nu doar familia latifundiarului doreşte eliberarea lui cât mai repede, ci şi 140 de preoţi de la Muntele Athos. La rândul lor, aceştia au depus o cerere de graţiere prin care cer preşedintelui Traian Băsescu să îl elibereze pe omul de afaceri. Graţierea controversatului om de afaceri mai are, însă, de aşteptat, Administraţia Prezidenţială comunicând că cererile de graţiere nu îndeplinesc condiţiile legale, astfel că nu pot fi soluţionate.

Mama lui George Becali i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să-l graţieze pe fiul ei, convinsă că i s-a făcut o nedreptate atunci când a fost condamnat la închisoare. Cu toate acestea, cererea depusă la Cotroceni este respinsă din start câtă vreme Preşedinţia consideră ca nu îndeplineste condiţiile legale.
Cererea nu poate fi luată în calcul, deoarece ar fi trebuit însoţită de cazierul judiciar şi motivarea instanţei, motivare care nu a fost emisă până acum. Însă mama patronului Stelei are de gând să mai trimită şi alte cereri, până când Becali va fi eliberat: “Toată speranta este la domnul Băsescu. Eu îl vedeam un om bun cu toata lumea. Erau şi prieteni”.
“Ca mamă – susţine Alexandrina Becali – simt că fiului meu i s-a făcut o nedreptate, iar singurul care ne poate judeca este bunul Dumnezeu.” Alexandrina Becali îi aminteşte preşedintelui actele de filantropie făcute de- al lungul anilor de fiul său şi îl roagă să-l elibereze din închisoare.
“Domnule Preşedinte, vă rog să vă gândiţi că sunt martoră a suferinţei şi a zbuciumului sufletesc al nurorii mele şi al nepoatelor mele, care întreabă zilnic de tatăl lor de ce a fost atât de asupru pedepsit? De ce a trebuit să fie despărţite de tatăl lor?”, a scris aceasta în cererea depusă la Administraţia Prezidenţială.
Paula Iacob, unul dintre avocaţii lui Becali, a recunoscut că şeful statului are nevoie de toate sentinţele definitive de condamnare motivate de judecători ca să ia o decizie.
Şi 140 de preoţi de la Muntele Athos au depus la Administraţia Prezidenţială o cerere de graţiere a omului de afaceri, însă nici aceasta nu a întocmit criteriile legii.
Potrivit legii, graţierea poate fi cerută de condamnat sau o rudă foarte apropiată, care trebuie să ataşeze între altele hotărârile definitive de condamnare. Preşedintele poate cere părerea Ministerului Justiţiei, dar şi a şefilor închisorii, judecătorilor, procurorilor şi poliţiştilor care au fost implicaţi în dosar.

Vadim, în PE: “Free Gigi Becali!”

Nu doar familia lui Gigi Becali doreşte eliberarea sa cât mai rapidă din penitenciar. Gigi Becali este condamnat pe nedrept, a declarat, joi, 12 septembrie, Corneliu Vadim Tudor la Strasbourg, în faţa colegilor europarlamentari.
“Europa îl cunoaşte pe fostul nostru coleg George Becali mai mult în calitatea sa de patron al celebrei echipe de fotbal Steaua Bucureşti. Ei, bine, acest om a fost arestat şi condamnat, în mod samavolnic, în nişte dosare inventate! De ce? Foarte simplu: cineva a vrut să pună mîna, în scop
electoral, pe echipa Steaua! (…) Sufletul şi finanţatorul Stelei e în temniţă, complet nevinovat, el fiind împiedicat să se ocupe de această campanie! Iată unul dintre motivele pentru care Justiţia din România e “oaia neagră” a Europei. (…)Tratamentul care i se aplică în închisoare e sub-uman. Ce ruşine! Free George Becali! “, a spus Vadim Tudor în Parlamentul European.

2013, anul condamnărilor pentru Becali

În 20 mai, Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi
fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.
Becali mai are două condamnari definitive, dispuse anul acesta tot de instanţa supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Sechestrarii celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Valiza”, pentru dare de mita şi fals în înscrisuri sub semnatură privată.
În 27 iunie, Tribunalul Bucuresti a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de şase luni de închisoare, finanţatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani şi jumătate de detenţie.

Ce implică graţierea
Potrivit legii, graţierea este măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară. În cazul lui Gigi Becali, graţierea ar fi echivalentă cu înlăturarea executării pedepsei. “Graţierea are ca efect
înlăturarea executării pedepsei. Nu are efect asupra pedepselor complementare, de exemplu, dreptul de aalege şi a fi ales. Teoretic, chiar dacă el mai face o infracţiune, aceasta nu se adaugă la restul de pedeapsă graţiată”, a explicat pentru “Adevărul” avocatul Daniel Fenechiu.