test

Lupta pe cvorum. Ponta se face că nu ştie de milioanele de români cu drept de vot din străinătate

Lupta pe cvorum. Ponta se face că nu ştie de milioanele de români cu drept de vot din străinătate

Uniunea Social-Liberală nu poate să uite că, în urmă cu un an, a fost doar la un pas de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu. Singurul lucru care i-a împiedicat atunci pe Victor Ponta şi aliaţii săi să îl demită pe preşedintele suspendat a fost nerealizarea pragului de prezenţă de 50% plus unu (cvorum) la referendumul. Cum întreg corpul electoral numără 18,3 milioane, la urne s-au prezentat în iulie 2012, doar 8,46 de milioane de români, prea puţin pentru demiterea şefului statului. La un an de zile de la războiul dintre Parlament şi Palatul Cotroceni, odată cu anunţarea rezultatelor recensământului conform cărora există 16 milioane de români cu drept de vot în ţară, Victor Ponta consideră că cvorumul a fost realizat la referendumul de anul trecut, şi că de fapt, Traian Băsescu ar fi fost demis. Premierul a uitat din nou să îi numere pe milioanele de români cu drept de vot care muncesc în străinătate.

Dispută între Uniunea Social-Liberală şi preşedintele Traian Băsescu, după aflarea rezultatelor recensământului. În timp ce premierul Victor Ponta spune că, la referendumul de demitere a şefului statului de anul trecut au votat jumătate din populaţia cu drept de vot, conform rezultatelor recensământului din 2011, iar în acest caz Băsescu ar fi trebuit demis, actualul preşedinte consideră că noile cifre nu schimbă cu nimic decizia de invalidare a referendumului.
La acea consultare populară s-au prezentat la vot circa 8,46 milioane de alegători (46,24%). Totalul persoanelor cu drept de vot, potrivit datelor comunicate de Biroul Electoral Central, era de aproximativ 18,3 milioane. USL a încercat, dar nu a reuşit, să coboare numărul alegătorilor sub 16, 9 milioane, pentru a avea cvorum. De altfel, ministrul de Interne de la acel moment, Ioan Rus (PSD), şi-a dat demisia urmare a presiunilor exercitate asupra sa pentru a falsifica cvorumul. Adjunctul său, liberalul Victor Paul Dobre, s-a ales cu un dosar penal pentru o astfel de tentativă.
Acum, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că populaţia stabilă cu vârsta peste 18 ani este, din datele recensământului, de 16.269.839, precizând însă că nu se poate considera automat că aceasta ar fi populaţia cu drept de vot, aşa cum insistă premierul atunci când spune că “am fost peste 50% în 2012 pe 29 iulie, noi, ăştia cu lovitura de stat”.
Victor Ponta omite însă că pentru a estima numărul alegătorilor trebuie adăugaţi aici şi cei aflaţi în străinătate, care, oricât de lungă ar fi perioada de când au părăsit ţara, nu-şi pierd nici cetăţenia, şi nici toate drepturile care decurg de aici – inclusiv cel de a vota.
INS a estimat numărul celor aflaţi în străinătate la 727.500 de cetăţeni români. Institutul de statistică a recunoscut însă că, de fapt, este vorba de mult mai multe persoane. “Sub-înregistrarea semnificativă” a fost cauzată de faptul că, la momentul critic al recensământului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu întreaga familie în străinătate şi nici nu au existat alte persoane (în ţară) care să declare informaţiile solicitate despre aceştia, au arătat oficialii INS. În consecinţă, considerând că majoritatea celor aflaţi peste hotare sunt adulţi, cu drept de vot, corpul electoral creşte semnificativ.

Ce răspunde Băsescu

basescu_referendumÎn replică, preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat, din nou, premierului, “lipsa de responsabilitate”, considerând că datele nu sunt relevante pentru dimensiunea electoratului, întrucât nu includ cu acurateţe informaţii despre românii din străinătate care au acelaşi drept de vot. “Avem în lege trecut, electoratul e stabilit de evidenţa populaţiei. Recensământul face o poză a situaţiei românilor aflaţi aici, acasă. Nu s-a dus nimeni în Italia, în Spania, să recenzeze. În timp ce avem 3,5 milioane în străinătate, INS a avut certitudinea pentru 700.000. Afară nu prea sunt minori, ci oameni la muncă. Listele electorale se fac după evidenţa populaţiei, ca în toate statele UE”.
“Listele electorale sunt actualizate de primării care au evidenţa stării civile, a cetăţenilor, doar de ele, nimeni altcineva. Părerea mea este că oricât s-ar verifica listele suntem peste 18 milioane de electori, cu tot cu cei care se află în străinătate la muncă. (…) Nu este totuna recensământul cu corpul electoral”, a subliniat şeful statului.