test

55,6% dintre elevi au luat Bacalaureatul. 78.000 de elevi nu au promovat examenul

55,6% dintre elevi au luat Bacalaureatul. 78.000 de elevi nu au promovat examenul

Sfârşit de emoţii pentru absolvenţii de liceu. Rezultatele parţiale la Bacalaureat 2013 au adus o promovabilitate record de când s-au introdus camerele de supraveghere la examene: 55,65% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au trecut BAC-ul. În ciuda rezultatelor mai bune înregistrate, examenul de maturitate din acest an nu a fost lipsit de scandaluri: la mai multe licee au existat acuzaţii de fraudare a bacalaureatului, mai multe cadre didactice riscând închisoarea pentru luare de mită.

Luni, 8 iulie, Ministerul Educaţiei a făcut publice rezultatele examenului naţional de bacalaureat. Rata de promovare după rezultatele parţiale este mai mare faţă de anul trecut. Dacă în 2012, promovabilitatea era de 43,04%, anul acesta, rata de promovare la Bac 2013 este de 55,65%, cu aproape 10% mai mare faţă de 2012.
Rezultatele vin în condiţiile în care acesta este primul an în istoria bac-ului în care subiectele au fost diferenţiate, iar liceele tehnologice – ai căror elevi au luat până anul acesta cele mai mici note – au avut subiecte mai uşoare faţă de ale celorlalte filiere la examenele cele mai grele: Română, Matematică, Fizică şi Chimie.
După centralizarea a 98,3% din datele privind promovarea la Bacalaureat 2013, cea mai mare rată de promovare la examenul de maturitate a fost în judeţul Brăila, 74,17% din absolvenţi promovând, Clujul fiind alt judeţ cu rată de peste 70%.
Cea mai mică rată de promovare după centralizarea preliminară a rezultatelor a fost în Ilfov, doar 27,91% din candidaţii de la Bacalaureat luând notă peste 5. Notabil, şapte licee din Maramureş au reuşit să aibă
“zero”, rata de promovabilitate.

rezultatebacRată mai mare de promovare

Nu mai puţin de 187.898 de elevi au susţinut în acest an examenul naţional de bacalaureat. Prin comparaţie, la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2012 au participat aproximativ 180.000 de absolvenţi, număr destul de mic având în vedere că promoţia de anul trecut a fost de aproximativ 200.000 de absolvenţi de liceu. În 2012, rata de promovare la Bacalaureat după rezultatele parţiale a fost de 43,04%.
În 2011, când a început să se ia măsura supravegherii video la bacalaureat, promovabilitatea în prima sesiune a fost de 44,47% înaintea contestaţiilor, iar rezultatele au fost considerate cele mai slabe din ultimele două decenii, fiind pentru prima dată când în aproape 30 de unităţi de învăţământ nu a fost niciun promovat. După contestaţii, ponderea celor care au obţinut note de trecere la bacalaureat a crescut la 45,72%, cu 1,25% mai mult.
În 2010, 69,30% dintre candidaţi au luat examenul de bacalaureat, iar în 2009, 81,47%.

Elevi de nota 10

Un număr de 122 de elevi au obţinut la bacalaureat media 10, cei mai mulţi, respectiv 12, fiind din Iaşi, iar 10 din Buzău. În Capitală doar un singur candidat reuşind să obţină media maximă.
Alţi 5.201 au avut medii cuprinse între 9,5 şi 9,99, iar 10.621 – între 9 şi 9,49. În colegiile militare liceale toţi elevii au absolvit “cu brio” examenul de Bacalaureat. Promovare sută la sută au mai fost înregistrate şi la alte două licee “civile”. Este vorba de Liceul “Emil Racoviţă” din Cluj şi Colegiului Naţional “Samuel von Brukenthal”, cu predare în limba germană din Sibiu.

30.000 de absolvenţi, absenţi

Deşi rezultatele de la examenul de bacalaureat 2013 par promiţătoare, acestea ridică însă o mare problemă a învăţământului românesc. Anul acesta 30.000 de absolvenţi de liceu nu au intrat în examen.
“Numărul celor care au susţinut bacalaureatul anul acesta e mai mic decât anul trecut. 30.000 de elevi nu s-au prezentat la examen”, a declarat Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei.
Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a explicat câteva dintre motivele pentru care prezenţa la Bacalaureat a fost mai scăzută anul acesta, în sesiunea din vară. “Au rămas corigenţi şi se vor prezenta la corigenţă şi la a doua sesiune de bac. Sau nu s-au prezentat la bac pentru că au fost descurajaţi sau nu s-au pregătit”, a declarat Andronescu.

Examen dominat de acte de corupţie

Sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2013 a fost dominată de scandalul de corupţie de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Bucuresti. Fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru, a fost arestată preventiv pentru 29 de
zile, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.
Potrivit referatului întocmit de procurori în cazul fostei directoare, banii strânşi de diriginţi de la elevii Liceului “Bolintineanu” ajungeau la Costica Vărzaru, care i-a dat supraveghetorilor direct sau disimulat în pachete de ţigări, ziare sau reviste aşezate pe catedre în timpul examenului. Potrivit procurorilor, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi “cheltuieli” pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale.
Vineri, 5 iulie, după ultimul examen al bac-ului, 100 de elevi ai Liceului “Bolintineanu” urmau să fie audiaţi la sediul Poliţiei Capitalei. Procurorul de caz a renunţat însă la intenţia de a-i audia pe elevi, la o jumătate de oră după ce premierul Victor Ponta s-a declarat public nemulţumit de modul în care se derulează ancheta, afirmând, în faţa presei: “Ce e asta, luăm copii cu autobuze, suntem iarăşi pe vremea lui Morar, pe vremea comuniştilor”?