test

Luna octombrie, luna protestelor anti-guvern

Luna octombrie, luna protestelor anti-guvern

Luna octombrie, o lună aglomerată în proteste. Scăderea nivelului de trai şi angajamentele neonorate de Guvernul Ponta faţă de sindicate i-a făcut pe bugetari să anunţe proteste ample. Liderii Blocului Naţional Sindical (BNS) reproşează guvernului că nu şi-au onorat angajamentele asumate în relaţia cu organizaţiile sindicale. Şi Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa” a început de la 1 octombrie, o actiune de protest de lungă durată, care constă în proteste zilnice la nivel de prefecturi, partide politice, guvern.

Angajaţii afiliaţi Blocului Naţional Sindical (BNS) au anunţat că vor protesta pe o perioadă nedeterminată de timp şi pe trei paliere: în fiecare localitate din ţară în care se regăsesc organizaţii sindicale BNS, în coordonarea liderilor sindicali locali; la nivel judeţean, sub formă de mitinguri în cascadă şi la nivel naţional, sub forma unui miting de amploare. “Lucrătorii afiliaţi la BNS sunt nemulţumiţi de scăderea dramatică a nivelului de trai, de lipsa oricăror perspective de dezvoltare şi a unor strategii coerente care să conducă la creştere economică sustenabilă, dar şi de faptul că actuala coaliţie de guvernare refuză să îşi onoreze angajamente asumate în relaţia cu organizaţiile sindicale, unele dintre ele garantate public şi prin semnătură încă din anul 2011”, se arată în comunicatul BNS.

Sindicalişti în faţa guvernului

În semn de protest la adresa Guvernului Ponta, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, va organiza în această lună pichetări zilnicela prefecturi şi proteste săptămânale la Palatul Victoria.
Şindicaliştii intenţionează să îşi exprime nemulţumirea faţă de politicile guvernului şi să le reamintească acestora că angajaţii au următoarele priorităţi: creşterea salariului minim la cel putin 1.000 de lei în 2014, stoparea concedierilor fără măsuri de protecţie socială, servicii publice şi
sociale de calitate, accesibile tuturor, relansarea economică şi combaterea evaziunii fiscale dar şi realizarea unui dialog social real. Sindicaliştii au avertizat că protestele nu se vor opri “până ce guvernul nu intră într-un dialog social responsabil în vederea găsirii soluţiilor adecvate problemelor prioritare ale membrilor noştri, dar şi a celorlalţi cetăţeni”.

30.000 de medici, în stradă

Medicii şi asistenţii medicali vor organiza un marş în Bucureşti în luna octombrie. La acţiune vor participa peste 30.000 de oameni. Decizia a fost luată de Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate, după ce a analizat ce s-a obţinut până acum în urma celor opt zile de revendicări (21-27 septembrie) care au avut loc în stradă.
“Coaliţia a luat decizia ca până în data de 14 octombrie să continuăm discuţiile şi negocierile, iar după această dată să trecem la următoarele acţiuni. Vor fi şi acţiuni locale şi un marş în Bucureşti, la o dată pe care o vom comunica ulterior”, a declarat Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas. De altfel, acesta a precizat că cei din teritoriu strâng semnături pentru declanşarea formelor de greve, potrivit legislaţiei. Personalul medical reproşează ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor, salariile mici şi condiţiile din spitale.

Angajaţii disponibilizaţi de la Oltchim, nemulţumiţi

Un protest a fost declanşat luni, 7 octombrie, la Oltchim, salariaţii disponibilizaţi în urmă cu trei luni solicitând primele de vacanţă şi salariile restante aferente concediilor de odihnă, din perioada în care erau angajaţi.
“Pe bună dreptate, oamenii au tot dreptul să protesteze pentru că au fost promisiuni neonorate de către actualii administratorii judiciari. Oamenii au fost din nou duşi cu zăhărelul cu cei 1,8 milioane de lei, bani pe care îi au de dat”, a declarat, Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber “Oltchim”.
Aproximativ 1.000 de salariaţi ai Oltchim au fost disponibilizaţi la începutul lunii iulie, ca măsură de redresare a activităţii combinatului. Oltchim se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie, după ce procedura de privatizare demarată de guvern a eşuat anul trecut.

20.000 de oameni în stradă pentru a salva Roşia Montană

Duminică, 6 octombrie, aproximativ 20.000 de persoane au ieşit în stradă în toată ţara pentru a protesta împotriva începerii exploatării aurifere la Roşia Montană. Cei mai mulţi oameni au ieşit în stradă în Bucureşti, în jur de 7.000 de persoane, aceştia apelând la un marş pe străzile oraşului. A fost cea de-a cincea săptămână în care oamenii ies în stradă. Manifestanţii au continuat protestul la Universitate, locul în care din 1 septembrie se adună să ceară retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minieră de la Roşia Montană. Unii manifestanţi au stat grupaţi în cercuri şi au cântat la tobe, au făcut zgomot cu peturi umplute cu pietricele pe care le-au lovit între ele sau de asfalt şi au scandat “Uniţi, salvăm Roşia Montană”, “Roşia Montană nu e de pomană”, “Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu”. Manifestanţii au afişat pancarte pe care scria “Soarta Roşiei Montana = Soarta României“, “Natura-i viaţă, cianura-i moarte”, “Demisia”, “Preşedinte şi Guvern, duceţi ţara în infern”, “Aurul în ţară, jefuitorii afară”, Noi vrem respect”, “România, trezeşte-te!”, “Clasa politică nu mă reprezintă, mă reprezint singur”.
Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe din ţară. Printre acestea: Cluj- Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov.
Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementeazăexploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation, interzicere exploatărilo cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege.