Liviu Dragnea va răspunde în faţa judecătorilor acuzaţiilor de fraudare a referendumului privind demiterea preşedintelui
Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul fraudării Referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu desfăşurat în vara anului trecut. Numărul doi din PSD este acuzat că ar fi dat ordin pe linie de partid să fie raportată o prezenţă la urne mai mare decât cea reală, astfel încât să fie atins pragul de prezenţă de 50% necesar pentru validarea scrutinului. Conform rechizitoriului procurorilor, liderul PSD a pus la punct un sistem naţional de fraudare a votului şi putea afla în timp real câte voturi au fost date pentru demiterea preşedintelui. Pentru a creşte prezenţa românilor la urne, Dragnea s-ar fi folosit şi de românii din străinătate, reprezentanţii PSD din secţiile de votare votând în locul “stranierilor”.
Acuzaţii grave la adresa vicepremierului Liviu Dragnea. Acesta, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, în cadrul referendumului de anul trecut, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 la sută la vot, care să garanteze validarea scrutinului şi demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Dosarul “Referendumului” a fost deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie în vara anului trecut, după consultarea publică la care românii au fost chemaţi pentru a vota dacă preşedintele suspendat Traian Băsescu, să fie demis sau nu din funcţie. După ce prezenţa mică la urne a invalidat referendumul şi Băsescu a fost reinstalat în funcţie, a fost declanşat un război între şeful statului şi liderii Uniunii Social-Liberale, cel dintâi acuzând fraude în timpul scrutinului. Unul dintre cei puşi sub urmărire penală a fost chiar vicepremierul Liviu Dragnea care deţine şi funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale. Este în acelaşi timp, numărul doi în Partidul Social Democrat după liderul Victor Ponta, fiind ales anul trecut preşedinte executiv al partidului.
“Maşina de adus voturi” a PSD
Deşi Dragnea se consideră total nevinovat şi aşteaptă începerea procesului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în luna februarie a anului viitor din postura de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, rechizitoriul întocmit de procurorii DNA îl contrazice.
Procurorii spun că au dovedit cu expertize că voturile la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu din 2012 au fost fraudate. Procurorii au identificat cinci metode de fraudă: falsificarea listei de alegători din localitate, voturi în numele românilor din străinătate, voturi pe numele morţilor, fraude cu urna mobilă şi mituirea pedeliştilor din secţiile de votare.
“Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot” şi “Oamenii noştri din secţiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieşit la vot. Dar trebuie să meargă la ei acasă să îi aducă să voteze!”, sunt doar două dintre mesajele transmise în ziua votului, 29 iulie 2012, de Dragnea către reprezentanţii PSD din secţiile de votare.
Mai mult decât atât, într-o convorbire telefonică cu un primar din Teleorman, Dragnea îi cere acestuia să aducă cu orice preţ populaţia la vot: “Băi, organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot! Îi legaţi, îi luaţi în braţe!”. Nu în ultimul rând, Liviu Dragnea a trimis scrisori în teritoriu, în care a îndemnat PSD-iştii să organizeze tombole cu premii, petreceri la piscine, inclusiv cu clovni, pentru cei care au votat şi copiii lor.
Au existat şi cazuri de membri ai unor secţii de votare care au declarat procurorilor că au fost ameninţaţi că vor fi daţi afară de la serviciu, dacă nu vor fi de acord cu falsificarea listelor de votare. Nu în ultimul rând, a fost falsificat votul chiar şi într-un spital, unde s-a mers cu urna mobilă.
În apărarea sa, Liviu Dragnea a declarat, că în timpul referendumului, a făcut doar ce face în mod normal un şef de campanie electorală, încercând săaducă cât mai mulţi români la vot, dar prin mijloace legale.
Ponta: “Dragnea este nevinovat”
Deşi menţinerea în guvern este considerată o greşeală de către preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta îl consideră pe acesta nevinovat şi victima unor procurori comandaţi politic.
Ponta crede că “judecătorii vor infirma aceste acuzaţii sută la sută politice”. El a spus că modul în care a decurs ancheta seamănă cu “procesele staliniste”, Ponta reclamând faptul că a fost refuzată audierea sa, deşi el a cerut să fie audiat. “Ori suntem toţi vinovaţi care am votat la referendum, ori nu suntem nici unul”, a mai spus Ponta.
Trimiterea în judecată a lui Dragnea apare în contextul în care procurorul care a finalizat dosarul, Lucian Papici, a fost schimbat din funcţie de şef al secţiei anti-corupţie din DNA, de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu. Decizia a declanşat scandalul între DNA şi Parchetul General, dar şi probleme în USL, după ce premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Papici că este “procuror băsist”.
Cum a falsificat Dragnea voturile românilor din străinătate
O metodă de fraudare a voturilor de la referendumul de anul trecut folosită de Liviu Dragnea şi identificată de procurori este falsificarea voturilor românilor plecaţi în Spania, Italia, sau alte ţări. “O altă categorie de falsuri ce a fost avută în vedere a fost cea a semnăturilor depuse pe listele electorale, despre care rudele apropiate ale titularilor declară cu certitudine, în calitate de martori, că titularii au fost plecaţi în străinătate (în special în Italia sau Spania), pentru perioade mai lungi de timp, la muncă, şi că nu au fost prezenţi în ţară la data de 29.07.2012”.
Practic, reprezentanţii PSD au semnat pe liste electorale în numele celor aflaţi în strănătate şi au introdus în urnă buletine de vot ştampilate de ei. La secţia din Olt au fost identificate 13 astfel de cazuri.