Fraudă la Bacalaureat 2013. Conducerea liceului Dimitrie Bolintineanu, demisă şi urmărită penal pentru fraudarea examenului
Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat a adus şi primele arestări. Luni, 1 iulie, 37 de cadre didactice împreună cu directorul liceului Dimitrie Bolintineanu, din Capitală, au fost reţinute şi sunt cercetate pentru fraudarea probei scrisă la limba şi literatura română. Se pare că profesorii ar fi cerut bani de la elevi pentru a le da rezolvarea subiectelor şi pentru a-i lăsa pe aceştia să copieze în timpul examenului. Conducerea liceului a fost demisă pentru fraudă, iar Comisia de Supraveghere a examenului a fost înlocuită.
Comisia de bacalaureat de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul-adjunct ai şcolii au fost demişi, luni, 1 iulie, pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la Limba şi literatura română.
37 de profesori au fost duşi la audieri în Capitală, bănuiţi că ar fi luat mită în schimbul subiectelor de bacalaureat. 50 de poliţişti au percheziţionat liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti, acolo unde aveau informaţii că unii candidaţi cumpăraseră rezolvarea exerciţiilor de la proba de limba română.
În perioada 10 iunie-5 iulie are loc examenul naţional de Bacalaureat, examen susţinut de absolvenţii clasei a XII-a.
Cât au costat subiectele
Poliţiştii aveau informaţii că la un liceu din Capitală profesorii ar fi cerut bani în schimbul subiectelor de bacalaureat. Când au descins la liceul Dimitre Bolintineanu, câţiva dascăli tocmai rezolvau subiectele într-o sală de clasă.
Se pare că 20 la sută dintre candidaţii la Bac de la liceul “Dimitrie Bolintineanu” ar fi dat între 300 şi 600 de euro pentru a-şi asigura succesul la probele de examen. Potrivit surselor juridice, banii au fost daţi pentru ca elevii să să poată avea în sală supraveghetori permisivi, care să le permită să copieze sau să le spună rezolvările la subiecte.
Înainte să intervină, poliţiştii au aşteptat încheierea probei la limba română, pentru a nu-i tulbura pe elevii care susţineau examenul în mod corect. Odată încheiată examinarea, toţi profesorii supraveghetori au fost reţinuţi în liceu şi toate lucrările suspectate de fraudă au fost ridicate.
De asemenea, fosta directoare de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru a luat bani de la elevi înscrişi la bacalaureat, intervenind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori “permisivi” şi o comisie care să poată fi influenţată în fraudarea examenului, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.
“Bacalaureatul a fost fraudat 23 de ani”
Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că dacă bacalaureatul nu ar fi fost fraudat mai bine de 20 de ani, atunci elevii ar fi trăit cu reflexul că nu trebuie să furi, iar România ar fi fost altfel.
“Cum ar fi arătat România dacă 23 de ani nu s-ar fi fraudat la bacalaureat? Poate copiii noştri ar fi învăţat că nu poţi să furi (…). Am fi avut cinci milioane de tineri care ar fi trăit cu acest reflex. România ar fi arătat altfel”, a afirmat fostul ministru al Educaţiei.
“Fraudatorii au fost prinşi, a fost un lucru bun. 20 de ani s-a fraudat la bacalaureat. A trebuit să vin în 2011 să conştientizez acest lucru. Cred că vor fi din ce in ce mai puţine (cazuri de fraudă, n.red.), dar acest lucru va lua timp”, a mai declarat Funeriu.
Daniel Funeriu a fost ministru al Educaţiei în perioada decembrie 2009- februarie 2012.