test

Fenomenul numit ”Pif”, Occidentul copiilor români din anii ’70-’80

Fenomenul numit ”Pif”, Occidentul copiilor români din anii ’70-’80

Tirajul revistei „Pif” atingea cote amețitoare: jumătate de milion de exemplare era ceva obișnuit. „Pif” se distribuia în Franța, Belgia și alte țări francofone din lume, precum Canada franceză (zona Quebec), țările din Maghreb și fostele colonii franceze. Revista se distribuia însă și în Marea Britanie (unde Pif și Hercule erau cunoscuți ca „Spiff and Hercules”), ca supliment al ziarului comunist „Daily Worker”, ulterior rebrenduit „Morning Star”.

Nu în ultimul rând, „Pif” se distribuia și în țările din partea estică a Cortinei de Fier, unde revista se număra printre puținele publicații occidentale care erau „lăsate să intre” – pentru că „patronul” Editurii Vaillant era Partidul Comunist Francez! Iar din țările socialiste „surori” veneau bani frumoși, pentru că toată lumea voia să citească „Pif”.

În România „Epocii de aur”, de exemplu, „Pif” se dădea doar pe sub mână – deci cu șpaga de rigoare, la fel ca salamul de Sibiu și cașcavalul. Pentru copiii români din anii ’70 și ’80 ai secolului trecut, „Pif” era însă un crâmpei de Occident, o fereastră prin care se mai vedeau peisaje din țări străine, automobile ultimul răcnet și alte asemenea, chiar dacă nu fotografiate, ci doar desenate. La început în alb-negru, ulterior color.

Mai mult chiar: propaganda nu era atât de evidentă precum cea din revistele „Cutezătorii” și „Racheta Cutezătorilor” (care, fiind mai tehnică și insuficient politizată, a sfârșit prin a dispărea), unde „cel mai iubit fiu al poporului” și indicațiile sale „prețioase” apăreau în toate felurile. De altfel, Nicolae Ceauşescu a trasat directive și despre cum trebuiau să arate revistele pentru copii.

Propagandă subtilă

Propaganda nu lipsea din „Pif”, dar era mai subtilă. Deși conducerea Editurii Vaillant declara ori de câte ori avea ocazia că personajele benzilor desenate din „Pif” erau la antipodul supereroilor din revistele americane de același profil, Rahan, Pionierii Speranței, Doc Justice, Bob Mallard & Puchon, Teddy Ted, Nasdine Hodja, Davy Crocket, Croto Maltese și ceilalți semănau cu personajele pozitive din blockbusterele hollywoodiene.

citeste mai mult