Fântâna zeilor și apele cu „efect paranormal”, invadate de români. Oamenii le-au umplut cu bani
Mai multe izvoare din Munții Hunedoarei au devenit faimoase pentru calitățile lor terapeutice. Sunt cunoscute de secole, iar în jurul lor s-au creat legende.
Pârâul Slivuț, care traversează curtea Mănăstirii Prislop, este cunoscut de mai multe secole ca loc binefăcător. La începutul anilor 1900, când mănăstirea din Țara Hațegului a fost restaurată, localnicii au amenajat aici un mic lac, alimentat de izvor.
Atât ochiul de apă, cât și pârâul din mănăstire sunt pline de monede și bancnote aruncate de oaspeții așezământului, ca semn de mulțumire sau în speranța împlinirii unor dorințe.
La Mănăstirea Prislop a fost înmormântată Saphira (Zamfira), fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab.
Izvorul de la Mănăstirea Prislop
La mijlocul secolului al XVI-lea, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea.
Atunci, ea a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”.
„Tradiția spune că, fiind Zamfira bolnavă, i s-a arătat în vis o solie dumnezeiască și i-a zis că dacă va bea din izvorul Prislopului se va însănătoși. Dânsa a plecat să caute izvorul și tot întreba pe oameni unde sunt Prisloapele, dar nu l-a aflat. După ce s-a întors acasă, i s-a arătat iarăși vedenia și i-a spus să întrebe unde este Izvorul Prislopului și nu unde sunt Prisloapele, și i-a spus mai acurat locul unde se află izvorul făcător de minuni. Urmând aceste îndrumări, a mers din nou, a aflat izvorul, a băut din el și s-a însănătoșit. În semn de mulțumire, apoi a cumpărat acel loc și a zidit aproape de izvor mănăstirea”, relata preotul Jacob Radu, în 1909.
citeste mai mult –> https://adevarul.ro/stiri-locale/hunedoara/fantana-zeilor-si-apele-cu-efect-paranormal-2236414.html