Echipamente electrice – transformatoare – clasificare

Echipamente electrice – transformatoare – clasificare

Printre echipamentele electrice indispensabile vieții cotidiene se numără şi transformatoarele. Aceste dispozitive, compacte, au rolul de a modifica valoarea curentului electric de la o tensiune la alta într-un circuit, menţinând puterea la același nivel. Acestea sunt dispozitive statice, ce funcționează pe principiul inducţiei magnetice, transformând parametri puterii, în vederea menţinerii unei tensiuni constante.

 

În funcţie de modul în care este înfăşurat miezul, transformatoarele se clasifică în coborâtoare şi ridicătoare. Analizând modul de exploatare clasificarea este mai vastă şi avem: transformator de putere, transformator de construcţie specială ( pentru sudură, autotransformator, de măsură, pentru schimbarea numărului de faze, cu înfăşurări multiple, de intensitate mare, de frecvenţă). 

Din punct de vedere al numărului de faze avem transformatoare monofazate și  polifazate. Dacă este analizat modul de răcire, transformatoarele sunt clasificate în dispozitive cu răcire cu aer, transformatoare răcite cu ulei, cu răcire naturală şi forţată.

Selectarea unui transformator potrivit este o sarcină delicată în special pentru cei ce nu au cunoștințe temeinice cu privire la construcția şi funcționarea acestora. Achiziţionarea unui astfel de dispozitiv static se poate realiza urmărindu-se câteva caracteristici esenţiale: caracteristica externă, variația de tensiune şi randamentul de sarcină. 

  • Caracteristica externă oferă detalii cu privire la variaţia de tensiune la bornele secundare.
  • Variaţia de tensiune face referire la modificarea tensiunii la bornele secundare înfăşurate, proces corelat cu creşterea sarcinii faţă de tensiunea de mers în gol. Această variaţie este măsurată în multe cazuri în volţi, în alte cazuri în procente. 
  • Randamentul de sarcina se determina prin diferite metode directe şi indirecte. Această analiză se realizează în general la transformatoarele de putere mică, pentru a se minimiza pierderile de tensiune. 

Alegerea transformatorului potrivit este o sarcină ce trebuie tratată cu multă responsabilitate. Dacă optezi să le achiziţionezi din magazine fizice este indicat să ceri ajutorul consilierilor de vânzări, în cazul în care optezi pentru magazinele online, vă trebuie să analizezi cu atenţie specificaţiile şi recomandările producătorilor. Dacă cauţi componente electrice de înaltă calitate, vizitează tme.eu de unde poţi alege dintre cele peste 500 000 de produse disponibile.