Crin Antonescu, fără şanse în cursa pentru alegerile prezidenţiale
Crin Antonescu se află în declin la capitolul imagine publică. La un an de la eşecul demiterii preşedintelui, proiect de suflet al liderului PNL, Antonescu se vede depăşit în sondaje de partenerul său de război anti-Băsescu, Victor Ponta, dar şi de Mugur Isărescu şi Sorin Oprescu. Preşedintele PNL, deşi candidat oficial al Uniunii Social Liberale la alegerile prezidenţiale de anul viitor, se vede în ipostaza de a pierde lupta pentru Palatul Cotroceni chiar înainte de a începe.
Amfitrion al suspendării şi demiterii preşedintelui Traian Băsescu, procedură care a aruncat în vara anului trecut România în haos politic şi economic, Crin Antonescu achită nota de plată pentru eşecul Uniunii Social-Liberale.
Deşi în urmă cu un an conducea detaşat în sondaje şi se vedea deja ales în 2014 preşedinte al ţării, Antonescu este în prezent martorul prăbuşirii în preferinţele românilor. Mai mult decât atât: deşi a fost preşedinte interimar în perioada în care Băsescu a fost suspendat, activitatea sa la Palatul Cotroceni nu a convins, ieşirile sale nervoase la aderesa liderilor europeni îndepârtându-l pe Antonescu de profilul unui politician de anvergură.
Jurnalistul Cornel Nistorescu consideră că eşecul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu a dus la erodarea lui Crin Antonescu care este acum ieşit din competiţia plitică.
“Eşecul referendumului a dus la erodarea şoc, rapidă, ca să nu spun necredibilitate a lui Crin Antonescu, care pe perioada interimatului a fost un anti-jucător, un anti-preşedinte”, a spus Nistorescu. “A invalidat orice aşteptare a populaţiei din partea lui ca preşedinte”, a completat Nistorescu.
“Nu mai este adversarul lui (Traian Băsescu). Este un om care a ieşit din competiţie, chiar dacă el nu recunoaşte asta, chiar dacă liberalii nu recunosc asta”, a spus jurnalistul.
Ponta, marele rival
Coşmarul liderului liberal nu se opreşte aici: partenerul său de guvernare, Victor Ponta i-a luat locul în topul celor în care românii îşi pun încrederea.
Un sondaj CSOP realizat recent arată că Victor Ponta are cea mai mare cotă de încredere (32%), alături de Mugur Isărescu (30%) şi Sorin Oprescu (25%), în timp ce liderul liberal Crin Antonescu beneficiază de încrederea a 19% dintre români, la fel ca şi Gigi Becali. Traian Băsescu are 16%.
Eşec în revizuirea Constituţiei
În căutarea unor proiecte care să îi aducă beneficii de imagine, Antonescu a ales neinspirat să fie preşedintele Comisiei de Revizuire a Constituţiei. Practic, preşedintele Senatului a condus o comisie care a votat o serie de amendamente controversate, aruncând în derizoriu procesul de modificare a Constituţiei. Mai mult decât atât, Antonescu s-a văzut nevoit să amâne pentru anul viitor revizuirea şi adoptarea modificărilor Constituţiei prin referendum, după ce Curtea Constituţională a declarat ilegală convocarea unei consultări populare în acest an, după ce legea referendumului a fost modificată de majoritatea USL.
Consultantul politic Cozmin Guşă este de părere că liderul PNL Crin Antonescu nu mai are în acest moment şanse să candideze la preşedinţie din partea USL-ului, însă că ar putea fi candidatul unei noi alianţe de dreapta.
Mai mult, unul dintre susţinătorii săi ar putea fi chiar Traian Băsescu, al cărui scop de căpătâi este împiedicarea unui candidat din partea PSD-ului să-i ia locul la Controceni.
“Traian Băsescu va face tot ce este posibil ca un candidat al PSD-ului să nu-i ia locul la Cotroceni. Crin Antonescu nu mai are şanse acum să fie candidatul comun al USL-ului, însă ar putea deveni candidat al dreptei într-o anumită formulă”, a spus Cozmin Guşă.
Traian Băsescu o vede pe Monica Macovei candidat la prezidenţiale
Traian Băsescu susţine că Monica Macovei este profilată pentru funcţia de preşedinte “şi prin vârstă şi prin abordările extrem de pragmatice când vine vorba despre stat, despre funcţionarea justiţiei”.
Întrebat, într-un interviu acordat cotidianului “România liberă”, dacă Monica Macovei ar putea avea succes la prezidenţiale, Traian Băsescu a răspuns: “Cred că e profilată pentru funcţia de preşedinte şi prin vârstă şi prin abordările extrem de pragmatice când vine vorba despre stat, despre funcţionarea justiţiei. Dar asta dacă rămânem strict în zona femeilor, pentru că altfel ar exista şi destui bărbaţi care s-ar califica pentru cursa prezidenţială şi mă refer în primul rând la Emil Boc sau la Mihai Răzvan Ungureanu. Poate că în timp se mai ridică şi alţii”.
El a menţionat că a susţinut mulţi politicieni, “inteligenţi (…), pregătiţi în profesiile lor, dar a subliniat că, “dacă printre ei este cineva foarte puternic, aceea e Elena Udrea“.
“Am încercat cu mulţi, de la Sulfina Barbu, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Monica Macovei până la Elena Udrea, dar şi o foarte lungă listă de bărbaţi tineri, bine pregătiţi, pe care i-am susţinut, fie că este vorba de Emil Boc, Daniel Funeriu, Eugen Tomac sau de grupul intelectualilor – Cristi Preda, Paleologu, Sever Voinescu – şi mulţi alţii. Nu ştiu dacă vreunul dintre ei va adopta felul meu de a face politică, dar nu acest lucru este important. Important este să creadă în ce fac. (…) Cinstit vorbind, inteligenţi sunt toţi, pregătiţi în profesiile lor sunt toţi, buni politicieni sunt toţi, dar dacă printre ei este cineva foarte puternic, aceea e Elena Udrea, oricât nu v-ar plăcea. Privesc cu mare atenţie şi la Adrian Papahagi, care şi el pare a fi un om puternic, rezistent la presiunea politică şi mediatică”, a afirmat Traian Băsescu.
Cât despre ce şanse ar avea Udrea la prezidenţiale, Băsescu a spus: “Cred că nici nu se gândeşte la aşa ceva. E prea tânără. Ea trebuie să se mai rodeze în Executiv, în Parlament sau ca opozant convingător. Mai degrabă, în acest moment, Monica Macovei, dacă discutăm despre femei-candidat”.