test

Crin Antonescu, cădere abruptă în sondaje

Crin Antonescu, cădere abruptă în sondaje

Crin Antonescu, prezidenţiabilul Uniunii Social-Liberale (USL), pierde tot mai mult teren în preferinţele românilor, după cum relevă un sondaj efectuat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI).
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi premierul Victor Ponta sunt politicienii în care românii au cea mai multă încredere, Crin Antonescu situându-se doar pe locul patru. În ceea ce priveşte guvernarea USL, aproape jumătate dintre cei chestionaţi apreciază activitatea Executivului. De altfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 61% dintre români ar vota USL şi doar 17% PDL.
Doar o treime dintre români au încredere în Crin Antonescu. Cel puţin aşa arată ultimul sondaj realizat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic. Sondajul a fost făcut public cu puţin înainte de lansarea oficială a lui Crin Antonescu în cursa pentru Cotroceni. Mugur Isărescu se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor, 56% dintre cei intervievaţi nominalizându-l pe guvernatorul BNR. Sorin Oprescu (49%) şi Victor Ponta (48%) au câştigat şi ei încrederea românilor, mai mult decât Crin Antonescu (30%). Acesta din urmă este candidatul la prezidenţiale propus de USL.
În ceea ce priveşte guvernarea USL, aproape jumătate dintre cei chestionaţi apreciază activitatea Executivului. De altfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 61% dintre români ar vota USL şi doar 17% PDL.
De asemenea, cei mai mulţi dintre români cred că alianţa USL va rezista în actuala formulă, cel puţin până la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Sondajul mai arată că românii nu sunt mulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu, dar apreciază ceea ce face Victor Ponta la Palatul Victoria.

Prezidenţiabilul Crin Antonescu, un risc pentru PSD

Dacă nu-şi va ameliora intenţia de vot, riscând să piardă alegerile prezidenţiale, social-democraţii şi-ar putea schimba candidatul, a atras atenţia sociologul Vasile Dâncu.
Social-democraţii nu mai sunt siguri că liderul PNL Crin Antonescu le-ar putea aduce o victorie la alegerile prezidenţiale din 2014. Dacă nu va fi în sondaje imediat sub liderul PSD Victor Ponta, social -democraţii nu ar risca să intre în cursa prezidenţială cu Crin Antonescu, a susţinut sociologul Vasile Dâncu, într- un interviu acordat www. pesurse.ro.
“Acum Crin Antonescu se află la intenţie de vot undeva la jumătatea USL- ului. USL are în jur de 60%, Crin Antonescu are undeva la 30% pe întrebare deschisă”, a arătat Dâncu, precizând că asta este o problemă pentru susţinătorii din PSD, pentru că oamenii vor în campanie un candidat care are cele mai mari şanse să câştige.

Victor Ponta, soluţia de rezervă a PSD

Prin urmare, dacă anul acesta nu-şi va ameliora scorul electoral, Crin Antonescu ar putea fi bătut în turul doi al prezidenţialelor, a mai susţinut Dâncu. “E greu de presupus că în condiţiile în care Crin Antonescu nu se va afla în top imediat sub Victor Ponta, dacă nu va ajunge la un scor care să se apropie de Victor Ponta, nu cred că PSD-ul va risca cu Crin Antonescu”, a adăugat Dâncu.
Sociologul crede că USL nu trebuie să renunţe la planul B. “Soluţia de rezervă pentru USL ar fi Victor Ponta, omul care se află în vârful încrederii. Sigur, nu cred că Victor Ponta ar fi încântat în acest moment să candideze la prezidenţiale atât de repede, să zicem, pentru că vârsta, prezidenţiabilele sunt pentru o altă vârstă, poate mai mare, dar nu ar fi exclus chiar să avem acest lucru într- o anumită situaţie”, a arătat Dâncu.

Antonescu, lansare oficială a candidaturii la prezidenţiale

Surse din USL au declarat că urmează un eveniment special, care va marca începerea campaniei pentru prezidenţiabilul Crin Antonescu. În ultima lună, preşedintele PNL a lipsit din spaţiul public, el fiind plecat în SUA, în vizită de lucru potrivit propriilor declaraţii, şi în concediu în Europa. Chiar dacă până la alegerile prezidenţiale mai sunt aproximativ 15 luni, liberalii doresc să marcheze faptul că prezidenţiabilul USL este susţinut de toţi partenerii din Uniune, eliminând astfel zvonurile privind apariţia unor prezidenţiabili din partea PSD. Mai mult, se va insista pe parteneriatul care există între Victor Ponta şi Crin Antonescu. De altfel, liderul PNL a declarat că relaţia sa cu premierul “este mai aşezată, mai clară şi mai bună ca niciodată”.