test

Gaze mai ieftine pentru Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni

Gaze mai ieftine pentru Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni

Premierul Victor Ponta şi premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă au inaugurat marţi, 27 august, lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi-Ungheni, care va interconecta energetic România şi Republica Moldova. Conducta de gaze inaugurată exact de ziua independenţei Republicii Moldova dă o lovitură monopolului rusesc privitor la aprovizionarea Chişinăului cu gaze şi deschide o nou capitol al cooperării dintre ţara noastră şi vecinii de peste Prut.

Conducta de 42 de kilometri, dintre care 32 de kilometri construiţi pe teritoriul României, va fi gata la finalul acestui an. Pentru început, ţara nostră va exporta 500 de milioane de metri cubi de gaze. Ulterior, cantitatea va creşte la 1,5 miliarde de metri cubi, adică 13% din producţia ţării noastre. Moldovenii vor avea numai de câştigat, pentru că vor consuma gaze mai ieftine.

“Vreau să cred că la anul, atunci când oamenii de aici vor avea acces la un gaz la preţ mai mic, acel moment va fi mai important decat o mie de vorbe”, a declarat Victor Ponta.

Pentru a putea acoperi exporturile, România va trebui să aibă la dispoziţie o cantitate suplimentară de gaze. Iar asta fie prin creşterea producţiei, fie prin importuri mai mari. Şanse pentru a extrage mai multe gaze româneşti sunt, însă abia peste câţiva ani, când va începe explorarea gazelor de şist şi a celor din Marea Neagră. Deocamdată, producem doar 11 miliarde de metri cubi pe an. Cert este că gazoductul îi va ajuta pe basarabeni să-şi reducă dependenţa de gazul scump cumpărat de la ruşi.

“Nu cred că se supără nimeni, sau dacă se supără, îi împăcăm”, a subliniat Victor Ponta.

Gazoductul Iaşi-Ungheni

Gazoductul Iaşi-Ungheni va interconecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova.
Preţurile la care România va vinde Moldovei vor fi în funcţie de piaţă, dar se anunţă a fi mai mici decât cumpără acum Moldova, adică aproximativ 500 dolari/1000 mc.

Bugetul total al proiectului este de peste 26 de milioane de euro, din care şapte milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Afacere proastă pentru România?

Chiar dacă România importă 20% din necesarul de gaze, Comisia Europeană ne cere să exportăm ieftin metanul pe care îl extragem. Astfel, România ajunge să cumpere gaze scumpe de la ruşi pentru a le vinde ieftin în Republica Moldova. Este o afacere păguboasă pentru stat pe care o vor gira însă guvernanţii români prin începerea construcţiei la conducta care va transporta gaze pe sub Prut.

Exportul de gaze este o cerinţă a Comisiei Europene, care a criticat România pentru lipsa reţelelor de interconexiune a conductelor de gaze cu statele vecine. Astfel, România a construit o conductă care o leagă de Ungaria şi una prin care poate exporta în Bulgaria, pe la Ruse. Acum, va începe şi construcţia conductei prin care basarabenii vor renunţa cu timpul la importurile din Rusia pentru a lua doar gaz românesc.
Când Moldova va cumpăra toate gazele din România, va face o economie de 100 de milioane de euro anual, pentru că gazul din Rusia îl importă cu 500 de dolari mia de metri cubi, iar cel românesc va fi mai ieftin cu cel puţin 50 de dolari mia de metri cubi. Problema va fi că, odată ajuns gazul la Ungheni, trebuie transportat prin reţeaua internă din Moldova, care este deţinută de Gazprom. O variantă ar fi prelungirea conductei româneşti până la Chişinău.

“Oricum, preţul de piaţă din România va fi atractiv pentru furnizorii de piaţă din Republica Moldova”, spunea Valeriu Lazăr, ministrul Energiei din Republica Moldova.

Cu alte cuvinte, România poate vinde jumătate din cantitatea importată din Rusia către vecinii din Moldova. Deşi va obţine un mic profit, ţara noastră va fi nevoită să îşi crească importurile de gaze ca să acopere cantităţile vândute Moldovei. În ciuda acestei situaţii, evident defavorabilă, autorităţile sunt liniştite.

“Punerea în funcţiune a rezervelor din Marea Neagră care ne vor transforma în net exportator nu ne va aduce prea mari deservicii”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea Energiei.