Cine câştigă din exploatarea gazelor de şist. Zăcămintele ar valora 550 miliarde de dolari
Scandalul gazelor de şist a adus în dezbatere importanţa domeniului energetic pentru ţara noastră şi mizele de miliarde de dolari care se ascund în spatele afacerilor cu gaze. Clamata independenţă energetică pe care ţara noastră ar dobândi-o din exploatarea gazelor de şist ar face din România exportator de gaze şi ar reduce influenţa Rusiei în regiune.
Opinia publică negativă la adresa exploatării gazelor de şist a fost ignorată în mod sistematic de guvernanţi. Deşi activiştii de mediu au protestat de nenumărate ori împotriva fracturării hidraulice, o metodă considerată periculoasă nu doar în România, dar şi în multe state europene, miza de miliarde de dolari din spatele domeniului energetic şi importanţa geopolitică a rezervelor de gaze naturale, i-au făcut pe guvernanţi să nu ia în seamă “vocea străzii”.
Practic, guvernanţii consideră că dacă vor fi exploatate zăcămintele de gaze de şist, România va deveni independentă energetic: nu va mai depinde de importurile din Rusia, prin compania controlată de Kremlin, Gazprom. Ba mai mult, ţara noastră ar putea exporta gaze, caz în care ar „curge“ bani în România, invers faţă de ce se întâmplă acum. La fel cum a declarat premierul Victor Ponta la Washington, preşedintele Traian Băsescu a recunoscut că ţinta României este independenţa energetică. “Vreau să spun un lucru de care românii trebuie să ţină cont: miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică”, sublinia recent şeful statului.
Gazprom ar putea pierde 1,4 miliarde de dolari anual
România consumă anual aproximativ 13,5 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de 75% din producţia internă. Diferenţa, de 25%, este importată de la Gazprom, din Rusia, prin intermediari, la preţuri ridicate.
La un preţ mediu de 442,69 dolari pe mia de metri cubi, cele 3,2 miliarde de metri cubi importate valorează 1,41 miliarde de dolari.
Rezervele de gaze de şist ale României sunt estimate la 1.444 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar putea acoperi consumul naţional pentru peste 100 de ani, conform Energy Information Administration. Valoarea acestei rezerve poate fi estimată la 550 de miliarde de dolari.
Până la dovedirea că zăcămintele de gaze de şist care s-ar afla în subsolurile României sunt certe, beneficiile locale nu sunt semnificative. Timp de 3-5 ani, Chevron sau oricare altă companie care s-ar avânta în acest teritoriu trebuie să exploreze ca să vadă ce zăcăminte concrete se ascund şi câte dintre ele sunt comerciale.
În cazul în care rezervele estimate s-ar dovedi comerciale, lucrurile s-ar putea schimba radical. Revigorarea unui business de exploatare ar implica echipamente, specialişti, logistică şi transporturi.
Dacă gazele vor fi oferite intern la un preţ mai redus, industria petrochimică internă va avea de lucru, putând chiar să se ajungă la înfiinţarea de noi capacităţi de producţie chimice.
Veniturile pe care le-ar obţine statul din redevenţe ar creşte substanţial. Luând în considerare un procent mediu de 7%, cât este în acest moment, ar rezulta încasări din redevenţe pe gaze de 38,5 de miliarde de dolari, sumă eşalonată pe perioada exploatărilor. Anul trecut, România a încasat din redevenţele pe petrol şi gaze 1,2 mld. lei (270 de milioane de euro/358 de milioane de dolari)
Băsescu: Ruşii au interes să nu exploatăm gazele de şist
Preşedintele Traian Băsescu crede că o posibilă exploatare a gazelor de şist de către România ar putea transforma ţara noastră în exportator, ceea ce ar diminua dependenţa de gazul rusesc şi chiar ar putea rupe din piaţa Gazprom.
“Gazprom are tot interesul ca România să nu exploateze nici gazele din Marea Neagră, nici gazele de şist. Sunt cantităţi mult mai mari decât are nevoie România. Deci poate deveni exportator pe piaţa Gazprom. Sunt 10 companii care au licenţă pentru gaze de şist. Nu ştiu de ce toată lumea este focusată pe compania americană. Lukoil are licenţă de exploatere în Marea Neagră, nu protestează nimeni. Nimic din ce e rusesc nu este atins, tot ce este american… Sunt grupuri finanţate pentru aceste campanii de dezinformare. România dacă nu-şi găseşte altă resurse de gaze, va importa tot mai mult, vom deveni dependenţi tot mai mult. Rusia nu este mieluţ, e o mare putere, care joacă toate cărţile pentru putere. N-aş vrea să-i văd peste 10 ani pe aceşti domni cum explică de ce România este dependentă. Cu siguranţă aceşti propagandişti nu vor mai fi. Orice exploatere are costuri şi riscuri. Problema este cât de mult sunt controlate aceste riscuri. Tehnologia a ajuns ca doar o sondă dintr-o mie este în pericol. Până ajungem ca noi să exploatăm, va fi una la trei mii. Orice exploare înseamnă o şansă”, mai credeTraian Băsescu.
Cine exploatează bogăţiile României
Americanii şi ruşii sunt cei care exploatează bogăţiile României, care are, în momentul de faţă, 59 de acorduri privind explorare, dezvoltare sau exploatare de ţiţei şi de gaze naturale. Scopul este independenţa energetică, spun autorităţile române. Compania americană cu cele mai multe perimetre concesionate în România este Chevron, loturile aflate în administrarea gigantului petrolier având o suprafaţă totală de peste 9.000 de kilometri pătraţi. Două companii ruseşti sau controlate de ruşi au în prezent acorduri de concesiune petrolieră, NIS şi Lukoil.