Ce să iei în considerare când îți cumperi un computer

Ce să iei în considerare când îți cumperi un computer

Cumpărarea unui nou computer este un proces greu și de durată. Dacă te-ai hotărât că ai nevoie de unul, pregătește-te să te informezi, să ceri păreri oamenilor care știu ce înseamnă un laptop și să îți oferi timp de decizie.

Iată primele lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când vrei să îți achiziționezi un computer:

De ce ai nevoie de un computer?

Scopul computerului este primul lucru la care ar trebui să te gândești atunci când te hotărăști să îți achiziționezi unul. Dacă ești un om a cărui pasiune este gamingul sau lucrezi în domeniul IT, poți opta pentru un computer. Asta îți va face munca mult mai ușoară.
În schimb, dacă ești o persoana căreia îi place să călătorească, lucrează în domenii precum social media, jurnalism, este student sau freelancer, un laptop ar fi perfect pentru tine. Este mult mai ușor de transportat. 

Cât ești dispus să oferi pentru el?

Acum că te-ai hotărât dacă vrei un laptop sau un calculator, trebuie să fii foarte atent la bugetul tău. Cu cât cerințele legate de specificații cresc, cu atât bugetul tău ar trebui să fie mai mare. O variantă care începe să prindă teren este cumpărarea unui computer second-hand. În cazul în care optezi pentru această variantă, poți lua un calculator SH de la Interlink unde vei găsi numeroase modele. O variantă pentru economisirea banilor este îmbunătățirea vechiului computer. În această situație, poți cumpăra separat părțile de care ai nevoie, fără a investi banii într-un computer total nou.


Pe lângă specificații, trebuie să iei în considerare și costurile aferente unui sistem de operare și al licențelor pentru aplicații.

De cât spațiu de stocare ai nevoie?

Spațiul de stocare este un element important când vine vorba de achiziționarea unui computer. Cu cât spațiul de stocare este mai mare, cu atât mai scump va fi computerul. Pentru a înțelege de ce spațiu de stocare ai nevoie, trebuie să te fi hotărât deja care este scopul achiziției. De exemplu, dacă ai nevoie de laptop sau calculator pentru gaming sau editare foto-video, va fi necesar un spațiu de stocare ridicat. 


O alternativă pentru un spațiu de stocare mic este achiziționarea cardurilor sau hardurilor externe.

Pe ce sistem de operare vrei să lucrezi?


Dacă ești un cunoscător în domeniu, știi că există mai multe tipuri de sisteme de operare. Cele trei care sunt cele mai cunoscute sunt: Windows, Linux și MacOS. Singurul sistem de operare cu costuri 0 de instalare este Linux. Acesta este des întâlnit instalat pe laptopurile din magazinele de specialitate. 


MacOS este un sistem de operare întâlnit pe computerele Apple. În cazul în care optezi pentru un astfel de computer, trebuie să știi că MacOS este singurul sistem de operare pe care îl poți folosi.


Windowsul este, desigur cel mai cunoscut sistem de operare și cu un nivel mediu de dificultate dacă este comparat cu Linux și MacOS. Instalarea lui cu licență costă.

Așadar, în momentul în care decizi ce computer să îți iei, caută informațiile de care ai nevoie!


Sursa foto: Unsplash.com