Armistiţiu fragil. Ponta şi Antonescu s-au împăcat de dragul guvernării
Controversatul proiect minier de la Roşia Montană a produs în această toamnă cel mai mare scandal politic de la constituirea Uniunii Social-Liberale (USL). Parteneri şi prieteni politici până nu demult, cei doi co-preşedinţi USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta s-au aflat pe poziţii diferite cu privire la oportunitatea exploatării aurului din Munţii Apuseni.
În timp ce Antonescu pledează pentru respingerea proiectului, Ponta doreşte ca exploatarea să aibă loc, fractura dintre cei doi transformându-se cu repeziciune într-un conflict între PNL şi PSD. În cele din urmă, pragmatismul politic a învins: Antonescu şi Ponta au încheiat o pace de faţadă, conştienţi fiind că un război ar conduce în cele din urmă la pierderea guvernării.
Acordul dintre PSD şi PNL se şubrezeşte de la o zi la alta
Compromis politic între Victor Ponta şi Crin Antonescu. Deşi relaţiile dintre liderii USL s-au răcit considerabil în ultima vreme, cei doi jignindu-se în declaraţii publice reciproc, Antonescu şi Ponta au anunţat că vor continua să guverneze împreună. Scandalul care a fost la un pas să distrugă alianţa dintre liberali şi social-democraţi a pornit de la susţinerea în Parlament a proiectului de lege cu privire la exploatarea aurului de la Roşia Montană de către firma canadiană Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Crin Antonescu s-a raliat, în căutare de simpatie, vocii străzii, şi s-a declarat
public împotriva exploatării, poziţie contrară PSD şi premierului Ponta şi care era să îl aducă în postura de a pierde susţinerea social-democraţilor la alegerile prezidenţiale de anul viitor.
Antonescu a declart că ipoteza de a candida la prezidenţiale fără sprijinul PSD nu îl sperie şi a ameninţat că PNL nu va mai sprijini în Parlament Executivul Ponta. Practic, ieşirea de la guvernare a liberalilor ar fi condus la demiterea premierului.
Dorinţa de rămâne la guvernare a fost mai mare decât orgoliile celor doi lideri, astfel că, Antonescu şi Ponta au declarat că şi-au rezolvat disensiunile şi că USL va continua să guverneze.
“Cred că aţi rămas un pic în urmă cu ştirile: ne-am împăcat. (…) Majoritatea USL funcţionează foarte bine, ca şi până acum. Eu – sunt convins că şi Crin va face la fel – orice neînţelegere sau dispută o păstrăm în privat. PSD şi-a respectat absolut toate acordurile, nu am încălcat niciodată şi nu se punea problema nici de această dată (n.r. să încîlcăm acordul de a-l susţine pe Antonescu la prezidenţiale)“, a declarat Victor Ponta, marţi, 17 septembrie.
Moment istoric: Antonescu, primul atac Ponta
Cel care a dat startul conflictului care era să ducă la ruperea USL a fost chiar prezidenţiabilul PNL-PSD, Crin Antonescu.
Liderul PNL a declarat joi, 12 septembrie, că în opinia sa, premierul Victor Ponta “vrea tare” proiectul de la Roşia Montană, dar “nu asumă răspunderea”, ci o pasează Parlamentului. Acesta a spus că premierul “a
început un joc destul de parşivel”.
Preşedintele liberal a continuat afirmaţiile sfidătoare la adresa lui Ponta, vineri, 13 septembrie, spunând că nu îi “tremură chiloţeii” pentr candidatura sa la prezidenţiale şi va continua să-şi susţină poziţia faţă de Roşia Montană, întrucât PSD trebuie să înţeleagă că are în el cel mai fidel
aliat.
Antonescu: Nu-mi tremură chiloţeii pentru prezidenţiale. Ponta a dus o viată bună cu PNL
“Vreme de 3 ani mi-e greu să cred că a existat un pesedist care să susţină mai hotărât şi fără rezerve pe Victor Ponta decât am făcut-o eu (…) Am fost alături de aliatul nostru pentru stabilitatea acestei coaliţii”.
“Ponta a beneficiat datorită poziţiei mele politice şi a PNL de cea mai mare putere pe care un prim-ministru al unui guvern de coaliţie a avut-o în România”, a continuat liderul USL.
Antonescu a spus că nu are emotii faţă de retragerea sprijinului candidaturii sale la prezidenţiale de către PSD. “Nu ne-am atacat, am avut o divergenţă majoră pe coabitare, am spus-o, am trecut peste ea, dar să înţeleagă că primul ministru PSD şi PSD duc o viaţă bună cu aliatul lor, pentru că nu-mi tremură chiloţeii pentru prezidentiale, ci pentru că trebuie să ducem la bun sfârşit ce am început”.
Ponta nu rămâne dator
Şeful Executivului a reacţionat la declaraţiile lui Crin Antonescu potrivit cărora el se poate lipsi de sprijinul PSD la prezidenţiale.
“Să te pregăteşti de campanie electorală spunând că nu ai nevoie de sprijinul PSD, nu mi se pare cea mai deşteaptă strategie, dacă nu vrea, sigur că nu-l vom mai susţine, nu putem să-l susţinem cu forţa”, a declarat premierul, luni, 16 septembrie.
Victor Ponta a spus că liderul PNL a greşit vorbind mai mult pentru presă şi refuzând dialogul în USL. “Îmi doresc ca viitorul preşedinte să nu fie tot un Traian Băsescu , care astăzi zice ceva, mâine zice invers (…) Am constatat şi eu că domnul Antonescu în ultimul timp e ironic, până la urmă eu cred că greşeşte”, a afirmat copreşedintele USL.
Crin Antonescu nu s-a lăsat mai prejos şi a revenit cu precizări: “Dacă eu în 2014 sunt în situaţia unui soi de obiect sau păpuşă pe care dacă vrea PSD o pune ca preşedinte dacă nu nu, nici nu candidez”, a spus liderul liberal.
Miza ascunsă a tensiunilor din USL
Declaraţiile contondente date de co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, vin să confirme tensiunile apărute în ultima perioadă în sânul coaliţiei de guvernare, tensiuni amplificate foarte mult de poziţia diferită a PSD şi PNL asupra proiectului minier de la Roşia Montană. Motivele reale sunt mai adânci însă, iar miza o reprezintă voinţa baronilor PSD din teritoriu ca partidul lor să aibă candidat propriu la prezidenţiale.
De altfel, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat marţi, 17 septembrie, că social-democraţii îl susţin în continuare pe Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale de anul viitor, dar că “miile de furnici din PSD îşi doresc cu ardoare să aibă un candidat al lor la preşedinţie”.