Angajatii celui mai mare jucator de pe piata industriei alimentare din Giurgiu, calificati prin proiectul FPC: Format, Promovat, Calificat!

Angajatii celui mai mare jucator de pe piata industriei alimentare din Giurgiu, calificati prin proiectul FPC: Format, Promovat, Calificat!

Daca in anii’70, judetul Giurgiu era cunoscut drept un punct industrial important datorita industriei maritime, in prezent este o zona in cautarea unui nou reper din punct de vedere economic, la fel ca multe alte judete din Regiunea Sud Muntenia. In cautarea de noi oportunitati de dezvoltare financiara si personala, angajatii care lucreaza astazi in fosta zona industrializata reprezentata de judetul Giurgiu au nevoie de formare profesionala continua (FPC). Asociatia Smart Projects, prin proiectul “FPC: Format, Promovat, Calificat!”, vine in intampinarea acestor nevoi si, incepand cu 1 iulie 2015, angajatii SC Farinsan SRL, cel mai mare jucator de pe piata industriei alimentare din Giurgiu, vor urma gratuit cursurile de calificare Lucrator in Comert.

Partea sudica a Regiunii (judetele Teleorman, Calarasi, Ialomita si Giurgiu) este o zona traditional subdezvoltata, reprezentand al doilea areal de mare saracie (primul pol fiind cel din Regiunea Nord – Est). In anii ‘70, intreaga zona a cunoscut o dezvoltare industriala artificial, iar in prezent, suporta impactul sever al procesului de tranzitie spre economia de piata, prin inchiderea sau restructurarea majoritatii unitatilor industriale reprezentative.

Orasul Giurgiu a pierdut in ultimii noua ani circa 21% din locuitori, de la circa 69.300 cati erau la recensamantul din anul 2002, ajungand la doar 54.600 de oameni in 2011. Giurgiu Nav din Giurgiu, companie care se ocupa de transportul marfurilor pe Dunare si-a redus de peste patru ori numarul de angajati, de la 1.180 de salariati ajungand in prezent la circa 250. In plus, Intreprinderea de constructii de masini si utilaj greu, Intreprinderea de poduri din beton, Santierul Naval, “Textila Dunareana” si-au inchis definitiv portile. De asemenea, in Oltenita s-a pus lacatul pe Intreprinderea de constructii de nave si piese turnate, Intreprinderea “Filatura de bumbac”, Intreprinderea pentru producerea nutreturilor combinate, Intreprinderea pentru producerea si industrializarea legumelor si fructelor, unitati care aveau fiecare peste 1.000 de angajati.

Avand in vedere aceste nevoile de formare ale angajatilor din foste zona industrializata a judetului Giurgiu, proiectul «FPC – Format, Promovat, Calificat !», POSDRU/182/2.3/S/151319, va oferi gratuit sansa unei noi calificari pentru angajatii Societatii Comerciale Farinsan (Curs Lucrator in comert  – 2 grupe – 28 de persoane).

Hotararea de a beneficia de oportunitatile de formare si calificare oferite gratuit de Asociatia Smart Projects, in parteneriat cu furnizorul de formare profesionala, S.C. Ascendo S.R.L, a fost fundamentata de o serie de intalniri dintre reprezentantii Asociatiei Smart Projects si cei ai SC Farinsan SRL, axate pe importanta formarii profesionale continue atat pentru angajati cat si pentru angajatorii.

Obiectivul general al proiectului „FPC – Format, Promovat, Calificat!” este imbunatatirea accesului angajatilor din fostele zone industrializate din regiunile Sud Muntenia si Sud-Vest Oltenia in vederea dobandirii de noi competente sau dezvoltarea competentelor profesionale deja dobandite, in vederea obtinerii de catre acestia, a unei calificari/recalificari, prin participare la programe de formare profesionala continua in urmatoarele ocupatii:

1. Domeniul Turism si ecoturism – Curs Camerista;

2. Domeniul Textile si Pielarie – Curs Operator Confectioner Industrial;

3. Domeniul Lemn si Mobila – Curs Lucrator in Tamplarie;

4. Domeniul Industrii Creative – Curs Peisagist – Floricultor;

5. Domeniul Industria Auto si Componente – Curs Tinichigiu – Carosier;

6. Domeniul Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor – Curs Operator Introducere, validare si prelucrare date;

7. Domeniul Procesarea alimentelor si bauturilor – Curs Lucrator in alimentatie, Curs Lucrator in comert;

8. Domeniul Agricultura/Silvicultura/Biotehnologii – Curs Lucrator in cultura plantelor;

9. Domeniul Sanatate si Produse Farmaceutice – Curs Ingrijitoare batrani la domiciliu;

Conditii de eligibilitate:

In cadrul proiectului pot participa 420 de angajati, din cadrul unor firme care isi desfasoara activitatea in unul dintre cele 10 domenii de activitate identificate ca fiind prioritare prin intermediul Strategiei Nationale Pentru Competitivitate, si care au domiciliul sau resedinta in judele din cele 2 regiuni de dezvoltare, Sud Muntenia si Sud Vest Oltenia.

Locurile sunt limitate, iar inscrierea se face pe baza principiului primului venit, primului servit, in functie de respectarea conditiilor de eligibilitate.

Asociatia Smart Projects, deruleaza, in perioada 30.03.2015-31.12.2015, impreuna cu SC Ascendo SRL, proiectul „FPC – Format, Promovat, Calificat!”, nr. Contract POSDRU/182/2.3/S/151319. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”, Axa Prioritara 2, Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii; 5. Domeniul major de interventie. 2.3 Acces si participare la FPC. Valoarea totala eligibila a proiectului este 2.304.140,00 de lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 2.258.057,20 de lei.

Pentru mai multe informatii despre proiectul „FPC – Format, Promovat, Calificat!”, va invitam sa consultatiwww.smartprojects.org si www.format-promovat-calificat.ro.