83,3% din iaurturile cu fruct conțin zahăr

83,3% din iaurturile cu fruct conțin zahăr

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip iaurt cu fructe ce se regasesc pe piata din Romania.

In cadrul studiului au fost analizate 41 de produse tip iaurt cu fructe, achizitionate in mod aleatoriu si anonim de catre reprezentatii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons din supermarket-urile de pe teritoriul tarii, in ianuarie 2015.

Aceste produse au avut în conținutul lor între 0 și 6 E-uri. Astfel că în urma analizei s-au constatat următoarele:
– 37,14% din iaurturi nu conțin nici un E

– 39,02% desemnează procentele pentru iaurturile ce conțin atât
unul cât și 2 E-uri

-14,63% din iaurturi conțin 3 E-uri

Dintre cele 41 de iaurturi 83,3% conțin zahăr si au in continutullor arome de diferite fructe.
Deasemenea s-a remarcat faptul că doar pe aproximativ 70,73% dintre etichete scrie explicit procentul de fruct pe care iaurtul respectivîl conține, iar pe aproximativ 12,19% din cazuri apare simplu sintagma “preparat sau continut de fruct” fără a se specifica si procentul acestuia.

De altfel pe lângă menționarea conținutul de fruct pe 45% din etichetele iaurturilor apare specificat folosirea sucului din diferite fructe, provenit din concentrat sau nu.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza.