test

Meseriile care trimit românii în străinătate

Meseriile care trimit românii în străinătate

În România sunt meserii care sunt plătite modest, cum ar fi cea de măcelar sau de şofer, în timp ce acestea sunt la căutare în alte state europene şi sunt plătite de câteva ori mai bine decât la noi. La fel de bine plătite sunt şi joburile din agricultură, angajatorii străini fiind generoşi cu românii: salariile pot ajunge si la 1.800 de euro.
În condiţiile în care salariul mediu net al unui angajat în agricultură nu depăşeşte în România 250 de euro, tot mai mulţi români se orientează spre ţări care oferă chiar şi 1.800 de euro pe lună. Competiţia este strânsă – doar în 2012 s-au înscris 52.044 de români pentru cele 8.138 de oferte de muncă
în agricultură în străinătate. Printre statele care oferă cele mai bune salarii în agricultură se numără Franţa şi Germania. “}ări precum Franţa, Germania, Italia, Spania şi Danemarca oferă cetăţenilor români locuri de muncă pe piaţa agriculturii cu salarii pornind de la 600 euro până la 1.800 euro. Salariile depind în funcţie de ţară şi gradul de calificare al muncitorilor”, spun reprezentanţii site-ului Tjobs. Spre exemplu, pentru un post de culegător de fructe, în Cehia, salariul oferit este cuprins între 500 şi 800 de euro lunar, cazarea fiind asigurată de angajator.
De asemenea, pentru un post de tractorist în Germania un român poate câştiga între 1.000 şi 1.300 de euro pe lună, cazarea, masa şi transportul fiind asigurate de către angajator.
Potrivit informaţiilor furnizate de ANOFM, agricultura este al treilea cel mai popular domeniu de activitate pentru românii care îşi caută un loc de muncă în străinătate, după construcţii şi turism. Muncitorii români manifestă o preferinţă pentru ţări precum Italia, Spania, Germania sau Irlanda.
În primul semestru al anului 2013, au fost mediaţi, prin reţeaua EURES, 632 de cetăţeni români. 571 persoane au obţinut contracte de muncă în domeniul agriculturii, în Spania, Danemarca şi Finlanda, cu o durată care a variat între şase săptămâni şi trei luni.

Şofer de TIR

Şoferii profesionişti pot câştiga în aceste vremuri bani frumoşi peste hotare. Venitul lunar pe care îl primeşte un şofer de TIR este de cel puţin trei ori mai mare decât salariul mediu din România. Cei care lucrează în străinătate câştigă şi mai mult.
Venitul unui şofer de la compania de transporturi Edy Internaţional Spedition, format dintr-un salariu fix şi o componentă variabilă în funcţie de numărul de ore lucrate, porneşte de la 900 de euro şi poate ajunge la 1.800 de euro pe lună.
Şoferii români de TIR sunt ofertaţi şi de firme din străinătate. Potrivit site- ului de joburi Tjobs.ro, salariile oferite sunt următoarele:
– şoferi în Danemarca: salariu între 1.100 şi 1.700 euro pe lună
– şoferi în Germania: salariu între 1.350 şi 1.750 euro pe lună
– şoferi în Franţa: salariu între 1.200 şi 1.400 euro pe lună
– şoferi în Austria: salariu între 1.400 şi 1.600 euro pe lună
– şoferi în Italia: salariu între 1.600 şi 2.000 euro pe lună

MacelarMăcelar

Măcelarii români sunt căutaţi în străinătate mai ceva decât cadrele medicale. Dacă occidentalii sunt tot mai mofturoşi când vine vorba de meseriile grele din agricultură sau industria alimentară, est-europenii nu se dau în lături dacă sunt bine plătiţi. Iar salariile depăşesc o mie cinci sute de euro lunar. Meseria de măcelar este căutată încă de pe vremea comunismului în Europa. Şi atunci ca şi acum măcelarii erau bine remuneraţi.
În prezent, pentru un post de măcelar în străinătate se poate câştiga între 1.000 şi 1.800 de euro pe lună. Pe lângă salariu, salariaţii primesc cazare şi masă, transport, precum şi asigurare de sănătate. Măcelarii sunt la mare căutare în Franţa, Germania, Olanda, Anglia sau Irlanda.