Un ministru atacă propriul Guvern. “Niciun ministru n-a mai spus ce prost e Guvernul. Pot intra în Cartea Recordurilor”

Un ministru atacă propriul Guvern. “Niciun ministru n-a mai spus ce prost e Guvernul. Pot intra în Cartea Recordurilor”

Ministrul Mediului de Afaceri şi al Turismului, conservatoarea Maria Grapini, ar putea intra în Cartea Recordurilor. Uitând parcă de apartenţa la Executivul Ponta, Grapini şi-a manifestat public nemulţumirea faţă de activitatea guvernului: “niciun ministru nu a venit pana acum sa spuna ce prost e Guvernul”. Declaraţia uimitoare a ministrului nu a rămas fără replică din partea şefului Executivului, Victor Ponta ameninţând-o pe aceasta cu remanierea.

Mărturisire şoc a Mariei Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism. După aproape un an de la numirea în funcţie, Grapini a constatat că echipa guvernamentală din care face parte nu performează. Iar concluzia a împărtăşit-o publicului. “Nu se înţeleg perfect problemele mediului de afaceri la nivelul Guvernului. Am impresia uneori că merg pe contrasens când mă duc cu anumite lucruri preluate din mediul privat, dar asta e problema mea”, a afirmat Maria Grapini, care a recunoscut ca sinceritatea ei s-ar putea sa deranjeze. “Este ceva unicat, pentru că niciun ministru nu a venit până acum să spună ce prost e Guvernul. Nu? Intru şi eu în Cartea Recordurilor”, a mai spus ministrul delegat pentru IMM-uri.

Până să intre în Cartea Recordurilor, Grapini a fost invitată, chiar de premierul Ponta, să iasă din Guvern.
“Relaţia dintre Guvern şi mediul de afaceri este în primul rând responsabilitatea doamnei ministru Maria Grapini. Daca e nemulţumită, sigur o să gasim un alt ministru mai bun”, a precizat şeful Executivului.
La rândul său, Maria Grapini a declarat că va demisiona din fruntea ministerului dacă prim-ministrul Victor Ponta îi va cere acest lucru: “Demisionez dacă premierul mi-o va cere, îmi asum afirmaţiile privind
activitatea Guvernului”, a spus Maria Grapini.

Nemulţumirile lui Grapini

Şefa Mediului de afaceri şi a Turismului consideră că problemele mediului de afaceri nu sunt înţelese perfect la nivelul Executivului. Ministrul a mai spus că ministerele sunt nevoite să funcţioneze cu oameni insuficient de bine pregătiţi, ceea ce ridică nivelul de birocraţie peste cel
întâlnit în alte ţări.
“M-am dus în sistemul public cu dorinţa de încerca sa transmit în Executiv problema reală din mediul economic”, a declarat Grapini. Ea a reiterat ideea că în mediul public este mult mai greu de pus în practică anumite decizii decât în mediul privat, în special din cauza barierelor birocratice.
“Birocraţie este peste tot în lume, dar din nefericire, după opt luni de la intrarea mea în sectorul public, pot să spun că operăm cu oameni insuficient de bine pregătiţi şi mă refer la cei care întocmesc documente, nu ministrul face documentele, el face politici publice. Asta e diferenţa dintre eficienţa
din instituţiile publice de la noi şi altele din alte ţări”, a spus Grapini.

Lista neagră a lui Ponta

Recentul scandal din interiorul Executivului Ponta a deschis dezbaterea cu privire la remanierea guvernului. De altfel, liderii Uniunii Social-Liberale, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au declarat de nenumărate ori că o remaniere ar putea avea loc oricând.
Cu toate acestea, cei mai vizaţi de o eventuală restructurare sunt miniştrii liberali. Nu de puţine ori, premierul a avut replici acide la adresa membrilor liberali ai guvernului. Dacă liberalul Relu Fenechiu a fost schimbat de la cârma Transporturilor pe fondul condammnării sale la închisoare, ministrul Economiei, Varujan Vosganian sau ministrul de Interne, Radu Stroe, ar putea pleca din guvern în urma unor demiteri.
Varujan Vosganian ar urma să fie demis în principal din cauza situat,iilor prost gestionate de la Oltchim şi Arpechim, dar şi pentru că economia românească nu funcţionează. La rândul său, Stroe ar putea fi schimbat de la Interne ca urmare a slabei gestionări a scandalurilor de la Bacalaureat.

Cine este Maria Grapini

Vicepreşedintele PC Maria Grapini, a fost numită ministru pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri în decembrie 2012 şi este una dintre cele mai de succes femei de afaceri din România.
În anul 1978, ea a absolvit Institutul Politehnic “Gheorghe Asachi” din Iaşi, Facultatea de Textile, Specializarea “Tehnologia Mecanică a Filării şi ţeserii”. Până în anul 1989 a lucrat la I.T.Garofiţa Timişoara. În septembrie 1989 devine inginer şef la fabrica de confecţii “13
Decembrie” din Timişoara. Firma de textile o cumpără în 1994, iar din 1998 este acţionarul principal al grupului de firme Pasmatex. Maria Grapini este în prezent preşedintele Asociaţiei Femeilor Antreprenor din România, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară, vicepreşedinte UGIR 1903, membru în Consiliul Naţional al Exportatorilor, precum şi Consul Onorific al Republicii India în România. Totodată, din 2006, Grapini este preşedintele organizaţiei judeţene Timiş a PC şi vicepreşedinte la nivel naţional al Partidului Conservator. Maria Grapini a fost aleasă deputat la alegerile din 9 decembrie.