Temperaturi cu 4 grade mai ridicate în 2050, criză de apă potabilă și mai multe boli
În anul 2050, populația globală va atinge numărul de 9.3 miliarde de locuitori. Rata natalității va scadea. China, SUA, India, Brazilia și Mexic vor fi cele mai dezvoltate economii din lume. Primul lift spațial va fi proiectat. Vor fi proiectate primele avioane comerciale hipersonice . Au loc progrese majore în confortul călătoriilor aeriene. Cum va arata clima in anul 2050?
Încălzirea globală este deja o realitate care nu poate fi negată, iar studiile arată că temperatura medie ar putea crește cu cel puțin 4 grade Celsius până în 2050. Invitată la Interviurile Digi24.ro, Consilierul de Stat pentru Climă și Sustenabilitate, Alexandra-Maria Bocșe, a declarat că aceste schimbări nu vor aduce doar temperaturi greu de suportat, ci vor avea și alte „efecte perverse”. Printre acestea se numără investițiile în adaptarea la noile condiții, ceea ce presupune cheltuieli mai mari, dar și o serie de probleme de sănătate.
Alexandra-Maria Bocșe: Ne dorim, în mod ideal, ca până la finalul acestui secol, temperatura medie globală de suprafață să nu crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. Asta pentru că, la nivel de 2 grade, oamenii de știință ne spun că ne putem aștepta ca 3 miliarde de oameni să fie loviți de penurie de apă, de exemplu. Dincolo de cele 2 grade, impactul schimbărilor climatice va fi foarte mare. Noi am putut să vedem și în România o lună octombrie caldă, dar și o perioadă de secetă acută. În anul agricol 2021 – 2022 am avut 9 luni de secetă din 12. Incidența anilor secetoși este din ce în ce mai mare. Dacă în anii 1900 ne confruntam cu un an secetos pe deceniu, în ultimul deceniu ne-am confruntat cu 5 ani secetoși, conform ANM.