test

Oamenii au extras atât de multă apă din pământ, încât i-au înclinat axa de rotație

Oamenii au extras atât de multă apă din pământ, încât i-au înclinat axa de rotație

Oamenii au extras atât de multă apă din rezervele subterane, încât acest lucru a afectat axa Pământului, potrivit unui nou studiu citat de CNN. Apele subterane furnizează apă potabilă pentru oameni și animale și ajută la irigarea culturilor în perioade fără ploi. Cu toate acestea, noul studiu arată că extracția continuă a apelor subterane pe parcursul a mai mult de un deceniu a schimbat axa pe care se rotește planeta noastră, înclinând-o spre est cu o rată de aproximativ 4,3 centimetri pe an. Această schimbare este chiar vizibilă pe suprafața Pământului, deoarece contribuie la creșterea nivelului mării la nivel global, au explicat cercetătorii în studiul publicat pe 15 iunie în revista Geophysical Research Letters. „Polul de rotație al Pământului se schimbă foarte mult”, a spus autorul principal al studiului, Ki-Weon Seo, profesor la departamentul de educație în știința Pământului de la Universitatea Națională din Seul. „Studiul nostru arată că, printre cauzele legate de schimbarea climei, redistribuirea apei subterane are cel mai mare impact asupra mișcării polului de rotație”, a spus el. Pământul se învârte pe o axă nord-sud cu o viteză de aproximativ 1.600 de kilometri pe oră, chiar dacă noi nu simțim acest lucru. Schimbarea anotimpurilor este legată de unghiul axei de rotație a planetei și, de-a lungul timpului geologic, o axă care se schimbă ar putea afecta clima la scară globală, a spus Surendra Adhikari, cercetător la Jet Propulsion Laboratory de la NASA. Adhikari nu a fost implicat în studiu.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/oamenii-au-extras-atat-de-multa-apa-din-pamant-incat-i-au-inclinat-axa-de-rotatie-2401951

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.