Gastropareza: cum afectează calitatea vieții
Gastropareza este o afecțiune relativ rar întâlnită ce presupune întârzierea sau chiar oprirea golirii stomacului. În timp gastropareza conduce la apariția unor complicații precum imposibilitatea de hrănire, malnutriția și deshidratarea, cu implicații deosebite asupra calității vieții pacienților. Dacă și tu te-ai confruntat în ultima perioadă cu simptome digestive deranjante sau ai început să folosești din ce în ce mai des medicamente pentru gastrită, citește în continuare și află ce este gastropareza și cum recunoaștem principalele complicații ale acesteia.
Ce este gastropareza?
Gastropareza este o patologie cauzată de afectarea musculaturii stomacului ce conduce la afectarea procesului de golire a stomacului. În mod normal, după mestecare și înghițire, bolul alimentar ajunge în stomac unde începe procesul de digestie. După un anumit timp, musculatura stomacului propulsează conținutul acestuia mai departe în intestinul subțire unde continuă digestia.
În cazul pacienților cu gastropareză, conținutul stomacului rămâne pe loc timp îndelungat și astfel apar o serie de simptome deranjante precum:
- Balonare;
- Senzație de sațietate ce persistă mult timp după terminarea mesei;
- Stări de greață și vomă;
- Senzație de arsură;
- Eructații excesive;
- Dureri la nivelul abdomenului superior.
Care sunt cauzele gastroparezei?
Cea mai frecventă cauză a gastroparezei este reprezentată de diabetul zaharat. Una dintre complicațiile frecvente ale diabetului zaharat este neuropatia, afecțiune ce presupune lezarea nervilor și a celulelor nervoase. Afectarea nervului vag conduce la perturbarea inervației și a funcționării musculaturii. Astfel, conținutul stomacului nu va putea fi propulsat mai departe în intestinul subțire rămânând timp îndelungat la nivelul stomacului.
Afectarea nervului vag poate apărea și ca urmare a unor intervenții chirurgicale realizate la nivelul esofagului, stomacului sau intestinului subțire.
Care sunt complicațiile gastroparezei?
Deshidratarea severă
Remanența îndelungată a alimentelor în stomac conduce la stări de vomă persistente ce pot cauza deshidratare severă. Se impune asistență medicală de urgență în cazul apariției semnelor și simptomelor de alarmă:
- Sete extremă și senzație de gură uscată;
- Scăderea cantității de urină;
- Senzația de oboseală;
- Urină închisă la culoare;
- Turgor cutanat scăzut (cu degetele se formează un pliu al pielii care nu își revine la normal după eliberare);
- Senzație de leșin, sincopă.
Malnutriția
Simptomele digestive cauzate de gastropareză fac ca alimentarea orală să fie dificilă. În acest context, pacientul se află în imposibilitatea de a-și asigura un aport corespunzător de nutrienți și energie. Simptomele malnutriției includ:
- Senzația de slăbiciune și oboseală permanentă;
- Pierderea neintenționată în greutate;
- Senzația de amețeală;
- Pierderea apetitului;
- Paloare anormală a pielii.
Atunci când pacienții nu se pot alimenta corespunzător pe cale orală, se poate recurge la inserarea unor tuburi de hrănire enterală care să conducă nutrienții direct în intestinul subțire. De asemenea, se poate institui alimentație parenterală ce presupune perfuzarea unor soluții cu nutrienți direct în vasul de sânge.
În concluzie, gastropareza este o afecțiune digestivă ce implică încetinirea golirii stomacului, iar în timp poate conduce la complicații precum deshidratarea și malnutriția care afectează semnificativ viața cotidiană a pacienților.
Surse informative
Gastroparesis. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease. www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastroparesis.