test

8 cauze ale mâncatului excesiv

8 cauze ale mâncatului excesiv

Ți s-a întâmplat uneori să mănânci pe fond nervos, pentru că erai stresat din cauza serviciului, ori supărat că cineva drag te-a părăsit? Ai observat că există tendința de a mânca, din obișnuință, chiar și atunci când nu-ți este foame?

Poate că te numeri și tu printre cei care suferă de o tulburare de alimentație. Mâncatul în exces, chiar și atunci când nu îți este foame, este considerat de psihologi drept o tulburare alimentară cu care se confruntă, din păcate, tot mai multe persoane.

Chiar dacă nu pentru toată lumea mâncatul excesiv este un obicei frecvent, există anumite manifestări tipice pentru cei care suferă de tulburări alimentare.

În primul rând, aceștia consumă la singură o masă un număr mai mare de calorii decât are nevoie organismul lor (minim 2500-3000, dacă nu și mai mult), iar acest lucru se poate transforma în obișnuință. În al doilea rând, poate să fie un obicei practicat deja involuntar, fără să realizezi că depășești necesarul de care ai nevoie.

Pe lângă acestea, există și alte manifestări care pot să indice tulburări de alimentație. 

Manifestări ale mâncatului excesiv sau compulsiv

”Boala” mâncatului excesiv poate avea mai multe moduri de manifestare, de exemplu:

  • Mănânci când ești supărat, nervos, îngrijorat sau neliniștit;
  • Consumi cantități mari de alimente chiar și când lipsește senzația de foame;
  • Ai obiceiul de a ascunde mâncarea sau de a stoca alimente;
  • Te ascunzi de alții când iei o gustare sau mănânci atunci când nu este nimeni în preajmă;
  • Mănânci singur;
  • Ai sentimentul de lipsă de control asupra alimentației, și ca urmare te simți neputincios sau chiar depresiv din acest motiv;
  • Nu compensezi cu alte activități (efort fizic, un hobby etc.) pofta de mâncare sau dorința de a consuma în exces.

Deși hrana trebuie consumată doar pentru a satisface nevoile de bază ale organismului, în cazul mâncatului compulsiv sau pe fond nervos ea este privită ca un substitut pentru a compensa o serie de probleme emoționale netratate corespunzător.

Cauze ale mâncatului excesiv:

Tulburările de alimentație, în special mâncatul în exces, au de obicei cauze emoționale sau obiceiuri alimentare greșite. Acestea însă nu sunt în totalitate cunoscute, și de obicei variază de la o persoană la alta. Cu toate acestea, medicii sunt de acord asupra faptului că mâncatul în exces este rezultatul unor anomalii în activitatea cerebrală. 

Iată câteva din cauzele care pot conduce la mâncatul în exces:

  • Stresul cotidian sau probleme emoționale cu care te confrunți; 
  • Neîmplinire emoțională, caz în care creierul încearcă să asocieze mâncarea cu  obținerea unei alinări prin hrană;
  • Stări de nefericire cauzate de evenimente neplăcute cu care te-ai confruntat;
  • Obiceiuri alimentare greșite, de exemplu dacă nu ai un program fix de masă și mănânci  în grabă, la ore sau în locuri nepotrivite;
  • Organismul cere de fapt apă, nu mâncare, dar creierul confundă cele două nevoi;
  • Lipsa micului dejun, care poate duce în timp la probleme de obezitate;
  • Mănânci pe fond emoțional, de exemplu din plictiseală, pentru că nu există alt stimul, iar starea ta depinde de carbohidrații pe care îi consumi; pe termen scurt acest lucru îți dă o stare de bine, dar poate avea efecte grave pe termen lung;
  • Mănânci des în oraș, iar preparatele respective conțin un număr important de calorii.

În cazul mâncatului pe fond emoțional, atunci când consumi în special grăsimi, carbohidrați sau alimente dulci, bogate în zahăr, acestea la rândul lor provoacă creierul să elibereze serotonină, care îți conferă senzația de bine pe moment. 

Cu toate acestea, nu este obligatoriu să fii supraponderal sau obez, poți să ai o greutate normală și totuși să te confrunți cu aceste obiceiuri alimentare greșite, deci este greu să identifici doar după aspectul exterior pe cineva care mănâncă în exces. 

Dacă însă ai recunoscut mare parte din aceste manifestări și la tine, este un semn că a venit vremea să analizezi aceste obiceiuri alimentare nesănătoase și să le corectezi. Cu un regim echilibrat și atenția îndreptată asupra momentelor în care mănânci în exces, poți alege să corectezi aceste obiceiuri alimentare greșite. Comandă online mâncare în Craiova de la cele mai bune restaurante din oraș ca să-ți echilibrezi dieta și regimul alimentar.