Vrei să reduci cantitatea de DEȘEURI pe care o produci? Iată 5 metode care NU te costă aproape nimic
Oamenii produc cantități uriașe de deșeuri, ce au un efect negativ semnificativ asupra mediului. Ambalajele și obiectele de plastic, resturile alimentare și textilele se numără printre cel mai des întâlnite reziduuri care încarcă terenurile, contaminează apele și pun în pericol atât viața animalelor, cât și flora din anumite regiuni. De aceea, este responsabilitatea fiecărui cetățean să controleze cât de multe deșeuri produce.
Descoperă 5 metode prin care reduci cantitatea de reziduuri rezultate în propria gospodărie
- Alege cosmetice care nu lasă în urmă multe ambalaje
Când refaci stocul de produse destinate îngrijirii personale, optează pentru cosmetice cu ambalaje eco-friendly. De exemplu, renunță la săpunurile lichide ambalate individuale în sticle de plastic. Cumpără dozatoare pentru săpun și o rezervă de mare cantitate. Învelișul de plastic poate fi ușor reciclat. De asemenea, poți achiziționa șampoane solide, ambalate în carton și alte produse cu ambalaje reciclabile sau biodegradabile, precum balsamuri de buze, deodorante sau creme.
- Transformă resturile alimentare în compost organic
Deși, la prima vedere, pare complicat, lucrurile stau, de fapt, destul de simplu. Ai nevoie doar de un recipient de dimensiuni mari, în care să introduci resturile alimentare și câteva substanțe care să asigure degradarea acestora. Poți afla de aici mai multe despre cum să faci compost acasă și ce reziduuri poți folosi. Chiar dacă multe din acestea sunt biodegradabile, atunci când ajung la groapa de gunoi, ocupă foarte mult spațiu și sunt responsabile pentru producerea gazului metan, o substanță ce conduce la crearea efectului de seră. Pe lângă faptul că împiedici aceste consecințe nocive, te alegi și cu îngrășământ natural pentru plante, deoarece compostul obținut are proprietăți hrănitoare.
- Cumpără alimente la vrac
La fel ca în cazul cosmeticelor, și alimentelor pot fi achiziționate într-o manieră prietenoasă cu mediul. La supermarketuri vei găsi dispensere cu diverse ingrediente, precum cerealele, pastele făinoase sau dulciurile. Vei putea achiziționa cantitatea necesară și le vei putea ambala în pungi biodegradabile.
- Optează pentru modă și mobilă circulară
Hainele și mobilierul reprezintă un mare procent din cantitatea de deșeuri ce ajung în natură. De multe ori, acestea sunt aruncate deși sunt într-o stare bună și ar putea fi refolosite. Dacă nu îți mai plac diverse articole vestimentare din propria garderobă, este o idee bună să le vinzi sau să le donezi. Există mai multe grupuri unde membrii pot găsi cumpărători pentru haine pe care nu le mai poartă. Același lucru este valabil și pentru piesele de mobilier.
- Evită bunurile de unică folosință
Deși acest tip de obiecte reprezintă o variantă convenabilă din anumite puncte de vedere, acestea sunt extrem de nocive pentru animale. Mulți fotografi au surprins, de-a lungul timpului, felul în care tacâmurile de plastic, paiele, bețișoarele pentru urechi sau pungile de plastic sunt ingerate de păsări sau alte viețuitoare, punându-le viața în pericol. Atunci când comanzi mâncare, poți comunica comerciantului că nu dorești tacâmuri. La supermarket, poți folosi pungi textile, care sunt foarte rezistente. De asemenea, atunci când îți faci rutina de îngrijire personală, utilizează bețișoare din bambus și dischete demachiante refolosibile.
În concluzie, există numeroase metode prin care să reduci cantitatea de deșeuri care rămâne în urma ta. Tu cum procedezi pentru a proteja mediul?
Sursa foto: shutterstock.com