Videanu şi Vosganian, acuzaţi de subminarea economiei naţionale. Ar fi favorizat afacerile omului de afaceri Ioan Niculae
Adriean Videanu şi Varujan Vosganian, acuzaţi de procurori de subminarea economie naţionale. Acuzaţiile au legătură cu mandatele de miniştrii ai Economiei pe care cei doi le-au deţinut în perioada 2006- 2010, când, potrivit procurorilor, cei doi ar fi livrat gaze naturale la un preţ mai mic, către grupul de firme controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Dacă democrat-liberalul Videanu s-a pus la dispoziţia anchetatorilor, liberalul Vosganian, care este senator şi ministru al Economiei, încearcă să scape de anchetă, invocând imunitatea parlamentară.
Varujan Vosganian şi Adriean Videanu sunt acuzaţi că, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae şi au folosit compania de stat Romgaz în interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Pe scurt, Vosganian, în perioada 2006-2008 şi Videanu, în perioada 2008- 2010, au facilitat vânzarea de gaze naturale sub preţul pieţei de către statul român către SC Interagro. Cei doi sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale.
Videanu, sechestru pe avere
Averea lui Adriean Videanu a fost pusă sub sechestru. Este vorba de trei apartamente din Bucureşti, unul din Mamaia, vila din Snagov, dar şi 66.000 de acţiuni pe care acesta le deţine la trei societăţi comerciale. Valoarea totală a sechestrului este de 60 de milioane de euro.
„Sunt proceduri normale, fireşti, n-aş putea să vă dau detaliile, cauza se judecă de către domnii procurori. Nu vrem să facem acum justiţie prin televiziuni. Eu sunt primul interesat să dau toate informaţiile pe care le am astfel încât să se lămurească cauza în speţă”, a spus Adriean Videanu, luni, 30 septembrie.
Acesta a declarat că nu îl deranjează că i s-a pus întreaga avere sub sechestru, pentru că se consideră nevinovat.
Vosganian fuge de lege
Varujan Vosganian, care este în prezent ministru al Economiei, dar şi senator, refuză să răspundă acuzaţiilor care i se aduc şi se ascunde în spatele imunităţii de senator. Cererea de urmărire penală asupra sa trebuie avizată de Comisia juridică şi de plenul Senatului, Vosganian cerând colegilor săi să nu voteze cererea procurorilor.
Vosganian menţionează că, în ceea ce îl priveşte, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia naţională, propuse şi/sau adoptate conform atribuţiilor de ministru de resort. “Sunt decizii pur politice, fără nicio conotaţie penală. Mai mult – deşi fără relevanţă în plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit şi benefice din punct de vedere economic”, adaugă el. Acesta mai susţine că la dosar “nu există absolut nicio probă (interceptări telefonice, declaraţii de martori, alte probe) privind vreo implicare” a sa în vreun complot sau în subminarea economiei naţionale.
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent că, din ce a putut să vadă în documentele transmise Senatului de procurori, nu se pune problema, deocamdată, a unui vot favorabil solicitării de începere a urmăririi penale în cazul ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
Cum se apără miliardarul Niculae
Omul de afaceri Ioan Niculae speră ca dosarul privind subminarea economiei naţionale şi complot să ajungă la instanţă şi aceasta să înţeleagă ce înseamnă un discount, susţinând că este pentru prima dată în istoria lumii când “un discountul comercial se consideră pagubă”.
Niculae a precizat că pentru cinci sau şase milioane de dolari pe care firma sa i-a primit discount a plătit peste 200 de milioane de euro taxe, TVA, accize, transporturi, salarii şi impozite pentru acestea.
“Justiţia română îşi va spune cuvântul. (…) Pentru cinci milioane de dolari sau şase milioane de dolari pe care mi i-au dat mie discount efectiv, într-un an de zile, Interagro a plătit peste 200 de milioane de euro taxe, TVA, accize, transporturi, salarii, impozite la salarii. Cineva cât de cât destupat la minte va judeca toate treburile astea, într-un raport de expertiză real, nu făcut de DIICOT”, a mai spus Niculae.