Ursula von der Leyen, pledoarie pentru sănătate în primul său discurs privind starea Uniunii Europene
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut, miercuri, 16 septembrie 2020, primul său discurs privind starea Uniunii Europene. Înaltul oficial a transmis în plenul Parlamentului European că pandemia de coronavirus nu s-a terminat și că reprezintă o provocare peste care europenii trebuie să treacă cu bine.
“Prioritatea noastră este să trecem împreună prin această probă”. UE trebuie să continue să protejeze vieţile oamenilor şi bunurile lor, acesta fiind “cel mai important lucru”.
Ursula von der Leyen a anunţat că propune organizarea unui summit global al sănătăţii care să aibă anul viitor în Italia, crearea unei agenții de cercetare biomedicală și a salutat “forţa” de care au dat dovadă europenii în ultimele şase luni şi le-a mulţumit medicilor şi infirmierilor, precum şi tuturor celorlalţi lucrători din prima linie, “care şi-au asumat riscuri pentru noi toţi”.
Ursula vom Leyen a anunţat că va propune întărirea Agenţiei Europene a Medicamentelor şi a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, precum şi crearea unei agenţii europene pentru cercetare şi dezvoltare avansate în domeniul biomedical, aşa cum există în SUA.
Vești bune din Slovenia
Slovenia e prima din Europa în curs de dezvoltare în cel mai nou Indice al Progresului Social (IPS), o analiză a nivelului de trai la nivel mondial care măsoară PIB-ului, veniturile și investițiile, împreună cu alți indicatori sociali și de mediu.
Slovenia a fost notată cu 87,71 în Indice, clasându-se pe locul 22 în lume, deasupra Italiei și în al doilea grup de țări din totalul de 163. În câteva domenii, între care paritatea sexelor în învățământul secundar și protecția habitatului plantelor, țara e pe primul loc în lume. Slovenia e urmată îndeaproape de Estonia (87,26/locul 24) și Cehia (86,69/25). Estonia e lider global în privința accesului la guvernarea digitală, în vreme ce Cehia a surclasat toate statele la capitolul acces la asistență medicală de calitate.
Alte țări din regiunea Europei în curs de dezvoltare care se află în grupul al doilea sunt Polonia (84,32/31t), Lituania (83,97/32), Letonia (83,19/35) și Slovacia (83,15/36).
sursa foto: Capital.ro