Tomac: “Cetăţenia română trebuie acordată tuturor românilor”

Tomac: “Cetăţenia română trebuie acordată tuturor românilor”

Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară, deputat în Parlamentul României ales pe listele din diaspora, a depus la începutul lunii septembrie, la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă prin cetăţenia română să poată fi acordată tuturor românilor.
“Este un proiect de lege pe care l-am elaborat împreună cu domnul senator Viorel Badea şi care se bucură de susţinerea tuturor deputaţilor Partidului Mişcarea Populară, precum şi a parlamentarilor din celelalte partide”, a subliniat Eugen Tomac.
“România este singura naţiune care nu acordă cetăţenie română pe criterii etnice şi este cazul ca legislaţia română să fie amendată astfel încât şi românii din Valea Timocului, Transnistria şi Ucraina să primească cetăţenie română, pentru că nu au nicio vină că s-au născut în altă ţară”, a afirmat Tomac.
Iniţiativa legislativă prevede ca persoanelor de etnie română aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice existente în alte state, indiferent de etnonimul folosit, care cunosc limba română, li se poate acorda, la cerere, cetăţenia română, cu posibilitatea păstrarii cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate.
De asemenea, Eugen Tomac a cerut Guvernului Ponta să nu abandoneze relaţia cu Republica Moldova, întrucât, acesta nu a reacţionat în niciun fel la ieşirile bolnăvicioase ale Federaţiei Ruse la adresa autorităţilor de la Chişinău.