Tipuri de pesticide și efectele acestora
Pesticidele sunt asociate, în mod eronat, exclusiv cu protecția plantelor, mulți oameni fiind convinși că acesta este singurul domeniu în care acestea sunt folosite. În realitate, agricultura este doar unul dintre sectoarele în care pesticidele își găsesc utilizare. Confuzia pleacă de la faptul că produsele de protecție a plantelor sunt cele mai comune și cele mai des utilizate categorii de pesticide. Pentru a lămuri această dilemă, îți vom arăta ce sunt pesticidele, care sunt principalele categorii și care este utilitatea lor.
Ce sunt pesticidele?
„Pesticid” este denumirea dată oricărei substanțe sau amestec de substanțe care distrug sau schimbă ciclul de viață ori comportamentul unui dăunător. Nu vorbim, neapărat, de un compus chimic, pentru că un pesticid poate fi atât o substanță sintetică, cât și una naturală sau chiar un organism. Pesticidele atrag și apoi distrug dăunătorii, care pot fi insecte, plante, ciuperci, agenți patogeni, moluște, pești, mamifere sau păsări. Cum spuneam mai sus, sunt folosite cu precădere în agricultură, sub denumirea generică de „produse pentru protecția plantelor”.
Care sunt principalele tipuri de pesticide
Pesticidele se împart în mai multe categorii, în funcție de tipul dăunătorilor împotriva cărora acționează, și astfel avem:
- Erbicide – acționează împotriva plantelor, fiind utilizate pentru combaterea buruienilor. Au un rol crucial în protejarea culturilor agricole, însă, sunt folosite și în exploatații mai mici și chiar în grădină.
- Insecticide – e lesne de înțeles că sunt folosite împotriva insectelor. La fel ca și erbicidele, sunt utilizate, pe scară largă, în agricultură, pentru fiecare tip de culturi fiind recomandate anumite insecticide, în funcție de dăunătorii specifici fiecărei plante. De exemplu, pentru livezile de pomi fructiferi, folosește, cel mai des, insecticid Mosiplan Oil, pe care îl aplici prin stropire, în perioada de final a repausului vegetativ.
- Fungicide – din această categorie fac parte soluțiile care acționează împotriva ciupercilor, acestea fiind un alt dăunător de temut pentru culturile agricole. Aplicat preventiv, tratamentul cu fungicide împiedică apariția ciupercilor, putând fi folosit și în cazul culturilor deja afectate, ca să limitezi pagubele produse.
- Moluscoide – sunt principala armă a legumicultorilor împotriva melcilor și limacșilor, care pot face pagube considerabile în culturi.
- Raticide – sunt otrăvurile folosite împotriva rozătoarelor, în mod special, a șoarecilor și șobolanilor. Sunt folosite atât în depozitele de cereale cât și în gospodăriile în care acești dăunători își fac apariția.
- Bactericide – sunt acele substanțe care distrug bacteriile și, spre deosebire de cele enumerate anterior, sunt folosite, în special, pentru dezinfecție. Alcoolul, clorul și formolul se numără printre cele mai cunoscute bactericide.
Cum se folosesc pesticidele
Fiind vorba de substanțe cu potențial toxic, ai grijă cum utilizezi pesticidele fiindcă trebuie să respecți, strict, unele reguli. În primul rând, folosește-le doar atunci când este nevoie și identifică, exact, tipul de dăunător care trebuie combătut. Înainte de aplicare, citește, cu mare atenție, recomandările de pe etichetă, și administrează, pesticidul, în cantitățile indicate de producător. De asemenea, după ce și-a făcut efectul, iar problema dăunătorilor a dispărut, îndepărtează și distruge cantitățile rămase neconsumate.
Pot fi nocive pentru sănătate?
În mod sigur, răspunsul este DA, dar, doar dacă sunt folosite în mod necorespunzător sau ajung pe mâna copiilor. Ingerate sau ajunse în organism prin contact direct cu pielea, ele pot provoca diferite probleme de sănătate, în funcție de tipul pesticidului și de cantitate. De aceea, trebuie să folosești echipament de protecție în momentul administrării, să te speli pe mâini și pe față la finalul operațiunii. De asemenea, este obligatoriu să speli fructele și legumele care au fost tratate cu astfel de substanțe, înainte de consum.
În concluzie, pesticidele pot fi de mare ajutor în culturile agricole, în grădină sau în gospodărie, însă, trebuie manipulate și utilizate cu maximă precauție, pentru că se pot transforma, ușor, într-un dușman pentru sănătatea noastră.