test

Statul islamic: deputaţii cer mai mari eforturi UE şi internaţionale pentru a stopa asasinatele

Statul islamic: deputaţii cer mai mari eforturi UE şi internaţionale pentru a stopa asasinatele

Asasinarea jurnaliştilor James Foley şi Steven Sotloff şi a lucrătorului în ajutor umanitar David Haines de către aşa-numitul stat islamic au fost condamnate cu putere de Parlamentul European, în rezoluţia votată joi. UE trebuie să îşi folosească toate instrumentele pentru a ajuta autorităţile locale şi naţionale din Irak să combată statul islamic, inclusiv printr-o asistenţă militară potrivită, au spus deputaţii, cerând comunităţii internaţionale să taie resursele acestora şi subliniind că doar o soluţie politică poate avea loc la conflictul din Siria.

Crearea şi extinderea ”califatului islamic”, precum şi activităţile altor grupuri extremiste în Irak şi Siria reprezintă ameninţări directe la securitatea ţărilor europene, au spus deputaţii, adăugând că pe termen lung doar o soluţie politică la conflictul din Siria ar putea ajuta la neutralizarea ameninţării IS.

Vinovaţii de atacurile asupra unor ţinte civile, de execuţiile şi de violenţele sexuale din Irak şi Siria trebuie să fie pedepsiţi, au spus deputaţii, subliniind că atacarea civililor pe motive de background etnic, politic, religie, credinţă sau gen reprezintă crimă împotriva umanităţii.

Tăierea resurselor IS

Pentru a opri fluxul de resurse materiale şi financiare către IS, deputaţii cer o aplicare mai eficientă a embargoului ONU şi a măsurii de îngheţare a bunurilor. UE trebuie să aplice sancţiuni şi comercianţilor de petrol din zonele controlate de IS şi să taie fluxurile financiare care permit IS să facă afaceri şi să utilizeze paradisuri fiscale.

Coaliţia internaţională

Textul salută decizia statelor membre de a oferi urgent materiale militare autorităţilor kurde şi cer o mai mare coordonare a eforturilor. Deputaţii salută eforturile SUA de a organiza o coaliţie împotriva IS, precum şi decizia Ligii Arabe de a coopera cu comunitatea internaţională în confruntarea cu militanţii din Siria şi Irak.

Întoarcerea în siguranţă a minorităţilor tradiţionale şi a tuturor cetăţenilor care au fost forţaţi să îşi părăsească casele trebuie să fie obiectivul cel mai important al tuturor actorilor regionali şi al UE, au spus deputaţii, exprimându-şi sprijinul pentru toate victimele urii şi intoleranţei religioase.

photocredit: obiectiv.info