Sfatul Parintilor.ro: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor

Sfatul Parintilor.ro: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor

Multi parinti se confrunta cu probleme in zona educatie copii, mai ales in sectorul „disciplina”.

Sfat educatie copii #1: (6-18 luni) In timp ce va jucati copilul va musca de mana. Ce faceti?

Asa nu: Muscati si voi. Foarte multi parinti cred ca in asa fel ii arata copilului ca muscatura doare si ca nu trebuie sa mai faca asa niciodata. Gresit. Nu veti reusi decat sa va raniti unul pe celallat, iar relatia parinte-copil va avea de suferit mai tarziu, cand copilul va creste.

Asa da: Da-ti copilul intr-o parte si spuneti-i ferm „Fara muscaturi. Muscatura doare”. Apoi aratati-i alternativa corecta, de exemplu: o imbratisare, un pupic, astfel incat copilul sa-si dea seama ca prin muscatura nu a procedat corect, si ca alternativa comportamentului bun este o imbratisare, un sarut, o mangaiere etc. Daca cel mic este in perioada in care ii dau dintii si atunci musca pentru a-si domoli din senzatia de iritare, oferiti-i in schimb ceva de rontait propice pentru dintii si gingiile lui.

Sfat educatie copii #2. (2-3 ani) Crize de isterie in magazin pentru ca nu-i cumparati bomboanele sau jucariile dorite. Ce faceti?

Asa nu: Incercati sa „negociati” cu el. Oricum este prea nervos pentru a se putea intelege cineva cu el. Foarte important nu va pierdeti calmul, veti speria copilul si, in plus, nu-i veti da un exemplu tocmai bun. Cedati! In acest fel il incurajati pentru o urmatoare criza. Nu il mituiti cu altceva, in schimbul bomboanelor sau  jucariilor dorite.

Asa da: Pastrati-va calmul si nu va ganditi la ce vor spune ceilalti. Ignorati-l, dati-i cat mai putina atentie posibil. Tineti-l in brate, daca e necesar, pentru a preveni eventualele accidentari sau distrugerea locului in care sunteti. Parasiti magazinul daca criza continua si nu reusiti sa-l calmati. Cand s-a linistit, explicati-i copilului ca veti continua sa plecati dintr-un magazin ori de cate ori are acest comportament. Recompensati comportamentul civilizat fara insa a-i da un obiect anume. Este suficient putina atentie, putin timp petrecut impreuna cu copilul. Foarte important: inainte de a intra intr-un magazin, explicati-i copilului ce aveti de cumparat si ca nu o sa-i tolerati nici o criza, ca veti parasi magazinul imediat ce incepe sa se comporte necorespunzator.

citeste mai mult