test

Sansa pentru entitatile din Romania sa dezvolte proiecte in parteneriat cu entitati din Islanda si Norvegia

Sansa pentru entitatile din Romania sa dezvolte proiecte in parteneriat cu entitati din Islanda si Norvegia

Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS) a organizat, miercuri, 7 mai, la Hotel Royal Bucuresti, Seminarul pentru Identificare de Parteneri, un eveniment la care au participat peste 40 de institutii publice si organizatii neguvernamentale din Romania, Islanda si Norvegia pentru a planifica si construi proiecte ce pot fi depuse in cadrul Apelului Coerent, apel  care vizeaza masuri pentru combaterea discriminarii si a exluziunii sociale si economice.

Lillian Solheim (Comitetul Helsinki din Norvegia), William Evans (Asociatia Norvegiana pentru Formarea Adultilor), Herdis Storgaard (Child Safety House – Islanda), Steinnun Björk Bjarkard Pieper (Icelandic Human Rights Centre) si Bjarney Fridriksdottir (InterCultural Iceland) au raspuns afirmativ invitatiei adresate de FRDS. In cadrul intalnirii, acestia si-au prezentat organizatia si au explicat participantilor modul in care functioneaza sectoarele ONG din Islanda si Norvegia.

Pentru facilitarea identificarii de parteneriate intre entitatile prezente la eveniment, au fost organizate ateliere tematice in cadrul carora participantii, in functie de aria de interes vizata, au putut discuta pe marginea ideilor de proiecte si stabili viitoare colaborari.

Provocarile identificarii de parteneri din Statele Donatoare

Picture 041Evenimentul a  fost considerat un instrument utile pus la dispozitia entitatilor din Romania pentru facilitarea colaborarii cu entitatile din Statele Donatoare, in conditiile in care, desi Granturile SEE incurajeaza acest tip de dezvoltare de relatii bilaterale, apropierea entitatilor din Romania de cele din Islanda, Liechtenstein si Norvegia s-a produs cu dificultate.

“In momentul in care o organizatie dintr-un Stat Beneficiar abordeaza o organizatie din Norvegia in vederea incheierii unui parteneriat, aceasta va trebui sa aiba in vedere capacitatea acelei organizatii de a se implica in acel proiect, timpul limitat avut la dispozitie si bariera lingvistica si culturala. De cealalta parte, ONG-urile din Norvegia pun foarte mare accent pe reputatia viitorului partner, calitatea si consistenta proiectului si tipul de contributie asteptat”, a explicat Lillian Solheim, manager de proiect Comitetul Helsinki din Norvegia.

Faptul ca Granturile SEE se afla in derulare in prezent in 16 state europene (incluzand aici si Romania) a determinat un interes crescut pentru organizatiile din Statele Donatoare, astfel ca acestea au acum posibilitatea sa isi aleaga, in functie de nevoile si interesele lor, in care tara, in ce  proiect sa se implice si carei organizatii sa devina partener.

Seminarul pentru Identificare de Parteneri a stabilit coordonatele unor viitoare parteneriate intre organizatiile din Romania si cele din Islanda si Norvegia in scopul depunerii in parteneriat de cereri de finantare pentru Apelul Coerent. Apelul, deschis pana la data de 19 mai 2014, este parte a Programului RO10 “Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale” (CORAI), program finantat prin intermediul Granturilor SEE 2009 – 2014.