test

Românii pot beneficia de vouchere de 50.000 de lei pentru achiziția de panouri solare, din 2024

Românii pot beneficia de vouchere de 50.000 de lei pentru achiziția de panouri solare, din 2024

Adrian Câciu, ministrul Proiectelor și Fondurilor Europene, a anunțat că de anul viitor va începe un nou program dedicat creșterii eficienței energetice a locuințelor. Potrivit ministrului, în cadrul acestui proiect cetățenii români vor putea încasa până la 50.000 de lei sub formă de vouchere.

Suma de 50.000 de lei se va împărți în două vouchere diferite, fiecare valorând 25.000 de lei. Unul dintre acestea va putea finanța achiziția de panouri solare, iar al doilea va finanța stocarea energiei produse de către panourile fotovoltaice instalate.

Adrian Câciu a mai menționat că se va acorda o sumă de 76.500 de lei pentru fiecare familie care depune o cerere pentru anveloparea sau schimbarea ferestrelor locuințelor lor.

Programul va începe de la 1 ianuarie 2024 și va fi valabil până în 2026, iar bugetul total va fi de 1,1 miliarde euro, în cadrul componentei RePower EU. Aceste fonduri vor putea fi accesate atât de cei care locuiesc în mediul rural, cât și urban.

RePowerEU este un proiect lansat încă din luna mai anului 2022, care urmărește, printre altele, producerea de energie curată. Prin urmare, sporirea capacității de producere a energiei din surse regenerabile este o prioritate pentru UE, potrivit Economedia.

Aceste noi adiții pentru proiectul RePowerEu au fost introduse la îndemnarea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care susținea la sfârșitul acestei veri că țările memebre UE trebuie să investească în energii regenerabile pentru a sporti independența blocului comunitar de gazele rusești.

,,Energia regenerabilă ne face mult mai independenţi de gazele ruseşti. Anul trecut, am adăugat 34 de gigawaţi capacitate de energie regenerabilă mixului energetic al UE, economisind astfel 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Toate ţările UE trebuie să depună eforturi în acest domeniu şi să profite de oportunităţile de investiţii ale planului Repower EU”, a subliniat şefa executivului european, în cadrul unei postări publicate pe rețeaua de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Primele informații despre Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024

Lista cu instalatorii validați să instaleze panouri fotovoltaice în Programul Casa Verde a fost publicată de Administrația Fondului pentru Mediu