test

Românii naivi, pradă uşoară pentru escroci. VEZI metodele de care să te fereşti

Românii naivi, pradă uşoară pentru escroci. VEZI metodele de care să te fereşti

Românii cad victime tot mai des înşelătoriilor. Fie că este vorba de promisiunea unui loc de muncă bine plătit peste hotare sau de mirajul câştigării unor sume mari de bani fără niciun efort, mii de români au fost înşelaţi în ultima perioadă. Schemele bine puse la punct de escroci au înflorit pe timpul crizei financiare.

Mirajul locului de muncă din străinătate

Dorinţa unor români de a lucra în străinătate s-a transformat într-un coşmar. Spre deosebire de majoritatea cazurilor de înşelătorii când românii achită o taxă unei firme pentru a fi plasaţi pe o piaţă de muncă externă, apoi firma respectivă dispare peste noapte, de data aceasta, 33 de ialomiţeni au fost
traficate pe piaţa muncii din Spania. Deşi angajatorii le-au promis condiţii de muncă decente, oamenii au fost nevoiţi să doarmă în grajduri şi să facă foamea. Vinovaţi de dramele ialomiţenilor sunt doi bărbaţi din judeţul Timişi, care lucrau în străinătate ilegal.
Potrivit ofertei de muncă, ialomiţenii ar fi trebuit să primească din partea angajatorilor 4 euro pe oră, lucrând între 8 şi 12 ore pe zi. De asemenea, ar fi trebuit să locuiască în apartamente curate şi bine întreţinute. În realitate, lucrurile au stat cu totul invers. Oamenii şi-au dat seama că au fost înşelaţi abia în momentul în care au ajuns în localitatea Seuca, un sat aflat în apropiere de Valencia-Spania. Falşii angajatori spanioli, în persoana timişenilor Gheorghe }ibuleac şi Daniel Pleşu, au pretins de la fiecare români câte 250 de euro, banii pentru acte, cazare şi mâncare. După câteva zile, timp în care n-au lucrat deloc, muncitorii au fost conduşi într-o altă locaţie: un fel de grajd, fără baie şi bucătărie, pe podeaua căruia erau înşirate cîteva saltele. În interiorul respectivei locaţii, ialomiţenii au întâlnit alţi 8 cetăţeni români, care se aflau într-o situaţie deplorabilă. “Am ajuns într-un
grajd cu saltele pe jos. (…) Acolo mai erau alţi români care ne-au spus să facem tot posibilul să plecăm. N-aveam unde, n-aveam cu ce” a declarat unul dintre ialomiţenii traficaţi pe piaţa muncii din Spania. În urma anchetei demarată de procurori, aceştia au stabilit faptul că timişenii care i-au înşelat pe muncitorii ialomiţeni erau, la rândul lor, muncitori în Spania. Aceştia veniseră însoţiţi de nevestele lor şi lucrau cu ora la cules de căpşuni şi portocale.

Metoda “Premiul de fidelitate”

Doi bărbaţi încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi sunt suspectaţi că au contactat telefonic mai multe persoane pe care le anunţau că au câştigat un premiu de fidelitate, iar pentru a intra în posesia lui trebuie să plătească diferite sume de bani. Complice era o femeie care mergea la
locuinţele victimelor pentru a ridica banii. Investigaţia poliţiei a pornit la data de 26 iulie, când o persoană de 64 de ani, din Brăila, a sesizat la Poliţie faptul că a fost apelată pe telefonul fix de un bărbat necunoscut, care s-a recomandat a fi angajat al societăţii de telefonie. Acesta l-a informat că a câştigat un premiu de fidelitate, în valoare de 10.000 de euro, însă, pentru a intra în posesia lui, trebuie să achite impozitul aferent, în valoare de 1.600 de euro, unui curier care va veni la
locuinţa sa. Poliţiştii au mers la locuinţa reclamantului şi în mai puţin de o oră de l primirea sesizării au organizat un flagrant delict în cadrul căruia au prins o femeie care venise să ridice banii. Femeia purta perucă sintetică (păr galben, ondulat, lung), ea fiind brunetă cu părul tuns scurt, vopsit blond.
Poliţiştii au găsit asupra ei 2.000 de lei, bani care se pare că proveneau dintr- o înşelăciune comisă în aceeaşi zi, prin acelaşi mod de operare, în dauna unei femei de 83 de ani. În urma extinderii cercetărilor, oamenii legii au aflat că femeia ar mai fi înşelat şi alte persoane, folosind acelaşi mod de operare (cu 16.000 de lei un bărbat de 53 de ani şi cu 17.400 de lei o altă persoană, de 56 de ani, ambele victime din Brăila).

Metoda “Accidentul”

accidentulMetoda “Accidentul” a făcut nu mai puţin de 700 de victime în doar jumătate de an. Reţeta este simplă şi se pare că funcţionează cel mai bine la victimele care au rude plecate în străinătate: hoţul apelează victima şi se pretinde a fi avocatul fiului sau fiicei sale care tocmai a făcut un accident
auto. Escrocul îi cere bani victimei, explicându-i că are nevoie de ei pentru a-i scăpa odrasla de la închisoare.
Familii păcălite s-au găsit şi în Bucureşti, dar şi în Suceava, Bacău, Galaţi, Brăila, Prahova, Braşov sau Constanţa. Popular, e numită metoda “Accidentul”.
Recent, poliţiştii din Bacău au prins o întreagă reţea care se ocupa cu această înşelăciune şi care era coordonată de doi deţinuţi, chiar din închisoare, prin telefon. Suma pe care aceştia reuşeau să o scoată de la o singură familie păcălită varia între 2.000 şi 5.000 de euro.
Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizaţi părinţii mai în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei şi se face de regulă prin telefonul fix.t. Scenariul: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea. Povestea poate varia, după cum a povestit un dintre victime pentru gândul: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi cu acelaşi scop, avocatului care a dat telefonul.