RĂZBOI ÎN SIRIA. Rusia își evacuează cetățenii în așteptarea atacului SUA

RĂZBOI ÎN SIRIA. Rusia își evacuează cetățenii în așteptarea atacului SUA

Zeci de cetăţeni ruşi au fost evacuaţi marţi din Siria, în timp ce Ministerul de Externe rus avertizează că o intervenţie militară a SUA şi a aliaţilor acestora va destabiliza regiunea, relatează Associated Press. Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că a evacuat 89 de persoane, 75 dintre aceştia fiind ruşi din Siria, urmând ca miercuri să fie evacuate mai multe persoane.  Ambasada rusă în Siria a precizat, potrivit ITAR-TASS, că nu există un plan de evacuare a diplomaţilor.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat miercuri că intervenţia armată pe care o au în vedere Statele Unite şi aliaţii acestora în Siria ‘va duce la destabilizarea pe termen lung a situaţiei în regiune’.

Zeci de mii de cetăţeni ruşi trăiesc în Siria, rezultat al anilor îndelungaţi de cooperare şi schimburi între cele două ţări, scrie AGERPRES.

Khamenei: O intervenţie americană în Siria va fi un “dezastru” pentru regiune

O intervenţie militară americană împotriva Siriei “va fi un dezastru pentru regiune”, a avertizat miercuri liderul suprem iranian Ali Khamenei, principalul aliat regional al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, relatează AFP.
“Intervenţia americană va fi un dezastru pentru regiune”, a declarat numărul unu iranian într-o reuniune cu membri ai Guvernului, potrivit televiziunii de stat. “Regiunea este (un butoi cu) pulbere şi nu putem prezice viitorul” în cazul unei lovituri militare împotriva regimului de la Damasc, a adăugat el.

RĂZBOI ÎN SIRIA: Ce rol ar putea avea România

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Iulian Fota a afirmat că România ar putea contribui în Siria politic, militar, umanitar sau economic, autorităţile fiind pregătite inclusiv pentru evacuarea românilor din Siria, dacă va fi nevoie.

“Sunt mai multe planuri unde noi putem contribui şi este suficient să vă uitaţi la misiunile la care noi am participat până acum. Putem contribui politic şi solidarizarea în primul rând are o semnificaţie politică. Putem contribui militar, fie prin participare semnificativă la operaţiuni, fie prin sprijin pe care-l putem da acestor operaţiuni militare. Putem contribui umanitar, am făcut-o şi altă dată. Putem contribui economic, asistenţa economică având şi ea un important aspect umanitar”, a declarat miercuri Iulian Fota la RFI.

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională afirmă că România are la dispoziţie “o paletă largă de instrumente” pe care le poate utiliza în funcţie de discuţiile pe care le va avea cu aliaţii săi.

“În perioada următoarelor ore se va face o intensă evaluare a situaţiei internaţionale, a informaţiilor pe care atât organizaţiile internaţionale, cât şi anumite state le au, pentru a avea o imagine cât mai corectă a tabloului. Evident, se evaluează implicaţiile. Dosarul sirian este extrem de complicat. De aici şi apelul la prudenţă al preşedintelui Băsescu”, a mai spus Fota.

De asemenea, Fota a explicat rolul militar pe care ar putea să-l aibă România în Siria.

“Putem avea militar un rol mai scăzut, putem avea militar un rol mai bine conturat, asta va depinde de deciziile ce vor fi luate în următoarele ore sau zile şi bineînţeles de modul în care din punct de vedere militar vor arăta aceste operaţiuni. În presa internaţională se vorbeşte de cel puţin patru sau cinci scenarii, de la un scenariu punctual şi de intensitate scăzută, până la un scenariu mai amplu, care presupune la extremă inclusiv o prezenţă militară sporită în regiune. Sunt multe opţiuni deschise, sunt multe discuţii antamate în acest moment. Cred că încă mai e, chiar dacă-i mică, o şansă ca şi negocierile diplomatice totuşi să ducă la deblocarea situaţiei. Dacă nu, situaţia umanitară de acolo este mult prea complicată ca să fii impasibil şi indiferent şi este probabilă şi folosirea forţei militare”, a adăugat consilierul prezidenţial.

Iulian Fota a afirmat că statul român este pregătit pentru o eventuală evacuare a românilor din Siria.

“Le-am purtat foarte bine de grijă până acum (n.r. românilor din Siria) şi aici eu cred că trebuie lăudate instituţiile statului pentru eforturile pe care le-au făcut. Ne străduim cât putem să le purtăm în continuare de grijă acestor zece mii de români, venindu-le în întâmpinare acolo unde ei vor considera că au nevoie de asistenţa statului. (…) Suntem deschişi să discutăm, să analizăm orice cerinţă, orice necesitate, orice opţiune. În momentul ăsta ne facem şi noi propriile evaluări, avem resurse pe care le putem folosi, inclusiv pentru un astfel de scenariu (evacuarea românilor-n.r.), dacă va fi nevoie. Statul român este pregătit, are o logistică suficientă pentru ca dacă e nevoie să facem şi evacuări”, a mai spus consilierul prezidenţial la RFI.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că România are propriile ei analize cu privire la utilizarea gazelor toxice în Siria, dar nu se va poziţiona până când nu se vor pronunţa experţii ONU, punctând faptul că poziţia ţării noastre este legată de prudenţă, dar şi de solidaritate cu aliaţii săi.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, referindu-se la o eventuală intervenţie militară în Siria, că România face parte dintr-o alianţă a ţărilor democratice şi va fi solidară.

Victor Ponta a precizat că o decizie în acest sens nu se poate lua decât în CSAT.