test

Proteste violente la cea mai mare fabrică de iPhone din lume. Polițiștii, așteptați cu bâte

Proteste violente la cea mai mare fabrică de iPhone din lume. Polițiștii, așteptați cu bâte

Proteste violente au izbucnit la cea mai mare fabrică de iPhone din lume, aflată în oraşul Zhengzhou din China, potrivit unor imagini difuzate pe reţelele sociale, în care se văd demonstrând sute de muncitori, iar unii, înarmaţi cu bâte, devin violenţi şi se confruntă cu poliţia, relatează BBC.

Imaginile care circulă pe internet arată muncitori care strigă „Ne cerem drepturile!”. Alţi muncitori sparg cu bâte camerele de supraveghere, ferestre şi înlătură panourile de izolare. În alte înregistrări video, muncitorii se plâng de mâncarea pe care o primisesc şi spun că nu au primit bonusurile promise.

Cei care au transmis în direct imagini spun că muncitorii au fost bătuţi de poliţie.

Luna trecută, din cauza creşterii cazurilor de Covid, compania Foxconn a închis campusul fabricii, dar unii lucrători au fugit şi s-au întors acasă. Compania a recrutat apoi noi angajaţi cu promisiunea unor bonusuri generoase.

Chinezii tineri refuză locurile de muncă din fabrici

Peste 80% dintre producătorii chinezi s-au confruntat în acest an cu un deficit de forță de muncă de la sute la mii de muncitori, echivalentul a 10% până la 30% din forța lor de muncă, se arată într-un sondaj realizat de CIIC Consulting. Ministerul Educației din China prevede un deficit de aproape 30 de milioane de lucrători în industria prelucrătoare până în 2025, mai mare decât populația Australiei.

Pe hârtie, forța de muncă nu duce lipsă de forță de muncă: aproximativ 18% dintre chinezii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani sunt șomeri. Numai în acest an, o cohortă de 10,8 milioane de absolvenți a intrat pe o piață a muncii care, în afară de industria prelucrătoare, este foarte slabă. Economia chineză, lovită de restricțiile COVID-19, de o scădere a pieței imobiliare și de măsurile de reglementare împotriva sectorului tehnologic și a altor industrii private, se confruntă cu cea mai slabă creștere din ultimele decenii.

Șefii de fabrici spun că ar produce mai mult și mai repede cu sânge tânăr care ar înlocui forța de muncă îmbătrânită. Dar dacă ar oferi salariile mai mari și condițiile de muncă mai bune pe care le doresc chinezii mai tineri ar risca să le erodeze avantajul competitiv.

Iar producătorii mai mici spun că investițiile mari în tehnologia de automatizare sunt fie inaccesibile, fie imprudente, în condițiile în care inflația în creștere și costurile de împrumut reduc cererea pe principalele piețe de export ale Chinei.

sursa: Proteste violente la cea mai mare fabrică de iPhone din lume. Polițiștii, așteptați cu bâte VIDEO