test

Proiectul Roşia Montană dezbină USL

Proiectul Roşia Montană dezbină USL

Exploatarea cu cianuri din Munţii Apuseni aruncă în aer Uniunea Social-Liberală. Controversatul proiectul aurifer de la Roşia Montană i-a făcut pe partenerii de guvernare, Crin Antonescu şi Victor Ponta, să se jignească şi acuze reciproc. În acest moment, soarta USL este la fel de incertă precum este demararea exploatării de către Roşia Montană Gold Corporation în Munţii Apuseni.

Deznodământul proiectului de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană pare decis, după ce iniţial preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, apoi premierul Victor Ponta au declarat că acesta ar trebui respins la votul din Parlament.
Declaraţiile liderilor USL vin în contextul în care zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile oraşelor din România, dar şi din străinătate, protestând faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege şi trimis în Parlament pentru a fi votat.
Luni, 9 septembrie, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că proiectul privind Roşia Montană trebuie retras sau, în caz contrar, respins.
“Am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu proiectul Roşia Montană. Cred că proiectul exploatării la Roşia Montană nu poate fi susţinut, proiectul fie ar trebui retras, fie ar trebui respins. Consider acest lucru nu din motive tehnice, nu pentru că acest proiect nu ar avea şansa să fie fezabil sau util, ci pentru că există consecinţe majore care împiedică aprobarea acestui proiect”, a spus Crin Antonescu.
Deşi Guvernul pe care îl conduce a aprobat proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, acum, premierul Victor Ponta, decepţionat de opoziţia “străzii”, dar şi a
partenerilor de guvernare, a declarat şi el că “nu mai are rost să o lungim”, din moment ce liderii grupurilor politice din Parlament – Crin Antonescu, Vasile Blaga (preşedintele PDL), şi-au exprimat deja dezacordul cu acest proiect.
“Trebuie votat, în sensul de respins în Senat şi în Camera Deputaţilor. Acum poziţiile s-au spus, n-are rost să mai agităm apele”, a declarat Victor Ponta.

Crin pune tunurile pe Ponta

Într-un atac fără precedent, Crin Antonescu l-a acuzat pe premierul Ponta că “face un joc parşivel şi că pare să reprezinte mai curând interesele companiei Gold Coropration decât ale statului român”. Antonescu cere PSD să îşi prezinte poziţia, în vreme ce Victor Ponta a anunţat că decizia finală va fi luată în conducerea USL, după dezbaterile din parlament.
Legea Roşia Montană a fost aprobată de Guvern, fără dezbatere publică, la începutul lunii septembrie. După primele proteste de stradă, premierul a anunţat că în calitate de parlamentar, ar vota împotriva documentului pe care l-a adoptat guvernul pe care îl conduce. Tot Victor Ponta a vorbit despre eventuale daune pe care statul român ar fi obligat să le achite companiei canadiene în cazul în care legea va fi adoptată. Fostul Ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat că afirmaţiile premierului pot fi folosite în favoarea companiei străine la un eventual proces şi că valoarea despagubirilor nu are cum să fie estimată dinainte.
Europarlamentarul PNL Renate Weber a calificat declaraţiile cel puţin neinspirate şi s-a oferit să reprezinte gratuit statul român într-un eventual proces cu Gold Corporation.
Între timp, în Bucureşti, continuă protestele de stradă. Oamenii cer retragerea legii din parlament, demiterea iniţiatorilor – miniştrii mediului, culturii şi al marilor proiecte, şi interzicerea minieritului cu cianuri în România. La Roşia Montană, 20 de mineri s-au blocat joi, 12 septembrie în subteran şi au cerut locuri de muncă.