test

Programele guvernamentale de creditare Student Invest și Family Start, la start. Câți bani pot obține doritorii

Programele guvernamentale de creditare Student Invest și Family Start, la start. Câți bani pot obține doritorii

Au început două programe de creditare prin care tinerii pot face împrumuturi la bănci cu dobândă zero sau foarte mică, pentru că statul plătește parțial sau total dobânda și sunt programe în special pentru tineri, până în 40-45 de ani. Este vorba despre Creditele Family Start și Student Invest.

În primul rând, programul Family Start, așa cum îi spune și numele, este dedicat celor care au o familie sau vor să își întemeieze una. Aceștia trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, și pot împrumuta până la 150.000 de lei, adică aproximativ 30.000 de euro, pe cel mult zece ani. Există o singură condiție: ca venitul net pe membru de familie să fie 6.000 de lei sau 7.500 de lei în cazul familiilor monoparentale, deci oricum vorbim de venituri peste medie.

În cadrul acestui program, doritorii trebuie să demonstreze cu documente ce vor face cu banii și există și o listă a cheltuielilor eligibile, o listă destul de lungă, de altfel.

Pot fi cheltuieli pentru organizarea nunții, cel mult 20.000 de lei, dacă au copii pot plăti creșa, grădinița sau școala, pot să cumpere o mașină nouă sau la mâna a doua, pot să renoveze casa, să cumpere mobilier, electrocasnice și, de asemenea, să plătească avans pentru o locuință nouă.

Foarte util și probabil vor fi mulți interesați este că, cu acești bani, cu 30.000 de euro, se poate rambursa anticipat un credit ipotecar mai vechi, și poate fi inclusiv Prima Casa sau Noua Casă. Cu alte cuvinte, dacă aveți un credit pentru casă la care a crescut mult rata, pentru că au crescut și dobânzile, puteți face acest împrumut care e cu o dobândă foarte mică, pentru că statul acoperă 75% din dobândă și să scădeți considerabil rata lunară.

Credit cu dobândă 0

Al doilea program este dedicat celor care au până în 40 de ani, dar condiția este să fie înscriși la o universitate. Aceștia pot împrumuta mai puțin, până în 75.000 de lei, tot pe zece ani. Însă de această dată, statul acoperă integral dobânda, deci vorbim de o dobândă zero. La fel, există o listă cu cheltuieli eligibile, și de această dată sunt destul de multe: taxe de studii, chirie, tratamente medicale, mașină și, de asemenea, avansul pentru o locuință nouă. În acest caz, calculul pentru rata lunară e destul de simplu, pentru că beneficiarii vor plăti doar ce au împrumutat, fără dobânzi sau alte comisioane,

Haideți să vedem cum ar arata un credit Family Start, pentru care dobânda finală este de 25% din cea totală, pentru că statul acoperă restul.

Asta înseamnă că, în prezent, cu un IRCC de aproape 6% și cu o marjă de 4%, dobânda totală ar fi de aprximativ 10%, însă beneficiarul plătește doar un sfert, adică 2,5%. Este o dobândă variabilă, care se actualizează trimestrial, deci poate crește. Însă statul plătește 75%, deci dacă presupunem prin absurd că dobânda va ajunge 20%, atunci beneficiarul plătește doar 5%, deci mult mai puțin decât e o dobândă normală, acum. De departe este cea mai bună dobândă din piață în acest moment și cel mai bun credit. De aceea, este o idee foarte bună să rambursați anticipat un credit mai vechi în acest fel, pentru că dobânzile la creditele ipotecare au ajuns acum peste 7-8%, chiar spre 10%, deci e o diferență mare.

citeste mai mult