Problemele romilor, pe agenda publica. Fondul Roman de Dezvoltare Sociala a organizat conferinta internationala “Breaking the circle of Roma exclusion”
Conferinta Internationala “Breaking the circle of Roma exclusion” a reusit, gratie numelor importante care au dat curs invitatiei adresate de organizatori, sa devina un real cadru de dezbatere pe marginea problematicii incluziunii romilor si de identificare de solutii care sa imbunatateasca situatia romilor din Romania. De asemenea, evenimentul a reusit sa produca emotie participantilor, fiind un loc unde au fost auzite experientele de viata ale unor beneficiari ai proiectelor finantate prin Programul RO10 “Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale” (CORAI), finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin intermediul Granturilor SEE 2009-2014.
Organizata de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, in perioada 3-4 octombrie 2017, la Bucuresti, Conferinta Internationala “Breaking the circle of Roma exclusion” a inclus vizite in teren, dezbateri, expozitii, proiectii video si ateliere de lucru, precum si un moment artistic realizat de un taraf format din copii romi beneficiari ai Programului RO10-CORAI, momente care au reusit sa aduca in prim-plan rezultatele proiectelor finantate in cadrul Programului in domenii precum educatia, tineretul, antidiscriminarea si interculturalismul, ca baza de discutii privind perspectivele viitoare in ceea ce priveste incluziunea romilor din Romania.
venimentul a fost deschis de E.S. d-na Lise Nicoline Grevstad, Ambasador al Regatului Norvegiei in Romania, contributia sa punctand reusitele in privinta imbunatatirii situatiei copiilor si tinerilor aflati in situatii de risc, cu accent pe romi, si a dezvoltarii de initiative menite sa reduca inegalitatile si sa combata discriminarea grupurilor vulnerabile: “As dori sa multumesc Fondului Roman de Dezvoltare Sociala pentru organizarea acestui eveniment si pentru oportunitatea de a impartasi experiente. Combaterea excluziunii romilor este un obiectiv important al Granturilor SEE si Norvegiene in statele din Spatiul Economic European unde romii sunt prezenti in numar mare,(…) acest obiectiv fiind realizat prin sprijinirea si incurajarea educatiei. Se spune ca daca educi un baiat, educi un individ, iar atunci cand educi o fata, educi o familie”.
Evenimentul a continuat cu alocutiunea domnlui Daniel Radulescu, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, care a fost concentrata pe nevoia de pasi in directia incluziunii romilor prin investirea in educatie prin responsabilizarea autoritatilor locale si eficientizarea procedurilor de la nivelul implementarii proiectelor: “As vrea sa ii multumesc doamnei Ambasador ca a adus in discutie necesitatea investitiei in educatia copiilor romi, insa, un singur amendament am, nu este suficient doar sa venim si sa implementam proiecte si programe in domeniul educatiei copiilor romi, ci este nevoie mai degraba de un efort comun din partea finantatorilor, societatii romanesti, si mai ales a autoritatilor locale, pentru partea de sustenabilitate a programelor si proiectelor. In cei peste 17 ani de lucru in miscarea romilor am invatat ca noi cei care implementam proiecte suntem siguri ca stim foarte bine problemele cu care se confrunta comunitatile de romi, insa nu este intotdeauna asa (…), de accea, asa cum si-a propus de altfel Agentia Nationala pentru Romi, dorim sa deschidem un proces de identificare al nevoilor de la nivelul populatiei vulnerabile din comunitatile de romi.”
Margareta Mamaliga, reprezentanta Consiliului Europei (CoE), partener al Programului RO10-CORAI, a adresat un mesaj participantilor, multumind FRDS si promotorilor, partenerilor si beneficiarilor proiectelor finantate prin Program pentru eforturile lor in atingerea obiectivelor propuse prin Program: “Consiliul Europei este parte a Programului RO10 si de asemenea a fost partener al proiectului predefinit derulat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii prin care s-a redactat draftul aflat in acest moment in dezbatere publica cu privire la Strategia Nationala Antidiscriminare. Lupta antidiscriminare in toate formele ei, promovarea societatilor inclusive, a educatiei pozitive bazata pe valori democratice si drepturile omului sunt principii importante pe care Consiliul Europei le are pe agenda si pe care le promoveaza prin actiunile sale”.
Sesiunea plenara de introducere au fost completata de interventia doamnei Mihaelei Peter, directorul executiv delegat al FRDS, care a amintit in experienta FRDS in finantarile adresate grupurilor vulnerabile de romi: “Ne-am permis sa facem acest demers (conferinta), deoarece am pornit in 1999 cu un FRDS orientat pe interventii eminamente in zone rurale sarace, printre care si sate cu multi romi. Iubind ceea ce ne angajasem sa facem, cu empatie pentru beneficiarii nostri, in urmatorii ani, cu ajutorul programelor de la Banca Mondiala, ne-am deschis paleta finantarilor catre cei exclusi social nu doar din zone rurale, promovand abordarea integrata a nevoilor lor si participarea la luarea deciziilor care ii privesc. Cu rezultatele obtinute am convins si alti donatori, respectiv Granturile SEE sa ne incredinteze fonduri, si asa am ajuns sa sustinem in ultimii 4 ani, din cele 100 de proiecte finantate din programul RO10, peste 70 care trateaza cu prioritate, sau alaturi de alte obiective, incluziunea sociala a grupurilor dezavantajate de romi.
Conferinta de fata este un moment de bilant, dar si un moment al deschiderii catre viitor. Si am intentionat ca aceasta deschidere sa implice cat mai mult societatea roma.
Alaturi de autoritati locale, printre initiatorii proiectelor s-au numarat autoritati si servicii specializate de la nivel de judet, institutii de invatamant si nu in ultimul rand, ONG-uri. (…) Multe dintre initiativele destinate comunitatilor sarace se constituie in centre educationale pentru copii si tineri, centre de zi unde se desfasoara activitati remediale, se ofera masa calda, socializare, excursii, tabere, servicii de medierea muncii, lucrul cu parintii, mici stimulente ca de exemplu echipament sportiv, ghiozdane, rechizite, premii la competitii si altele, activitati cu studentii, campanii de sanatate, activitati destinate cresterii capacitatii specialistilor care lucreaza cu grupuri dezavantajate, activitati interculturale si multe altele. Acestea nu par spectaculoase la o prima vedere, dar sunt indispensabile pentru anumite zone, fara acestea, copiii si tinerii, care reprezinta viitorul societatii, riscand sa piarda o etapa importanta din procesul de educatie si odata cu aceasta sa piarda sansa de a trai mai bine.
Avem convingerea ca daca am reusit ca cel putin 30% dintre copiii si tinerii implicati in proiectele noastre vor continua sa invete, sa lupte pentru o viata mai buna si sa viseze spre un viitor normal, putem considera ca ne-am indeplinit misiunea. Insa, conferinta de azi nu este numai despre romii saraci si dezavantajati, pe care noi i-am sprijinit intr-un fel sau altul, ci este si despre cei care pot oferi un exemplu de viata frumoasa si cinstita, castigata prin invatatura si munca, si ne mandrim ca multi dintre acestia sunt azi aici, alaturi de noi, dorind sa gandim impreuna care sunt caile, cum sa ne alaturam demersurilor deja initiate de promovare a unei forme adaptate de modernism cultural si social, care sa contribuie la schimbarea mentalitatilor si in interiorul minoritatii rome. In acest fel, tuturor ne va fi mai usor sa vorbim despre incluziune, eliminarea manifestarilor rasiste si a discriminarii”.
Politici si finantari de combatere a excluziunii romilor
Reunind actori importanti din domeniul incluziunii romilor si apararii drepturilor omului, precum Daniel Vasile, deputat din partea minoritatilor nationale, Gelu Duminica, Director executiv al Agentiei de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”, Mihai Neacsu, director al Centrului National pentru Cultura Romilor – Romano Kher, Nicoleta Bitu, Presedinte al Federatiei Democrate a Romilor din Romania, Florin Moisa, Presedinte executiv al Centrului de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Daniela Gheorghe, director al Federatiei Organizatiilor pentru Copil, dar si reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene (MDRFE) precum Mihaela Toader, secretar de stat, Mihaela Terchila, director general, conferinta a pus in discutie ce a fost si ce a fost mai putin bine cu privire la principalele politici si practici destinate incluziunii romilor derulate in Romania, in ultimii ani, spre ce se indreapta Romania in aceasta privinta, cu accent pe oportunitatile oferite de Granturile SEE si Norvegiene in trecut, prezent si viitor.
In acest sens, Mihaela Toader, secretar de stat in cadrul MDRFE a subliniat importanta unei abordari bazate pe servicii integrate – educatie, asistenta sociala si sanatate- atunci cand se discuta despre finantari pe tematica incluziunii sociale a romilor: “(…) Abordarea pe care noi o avem la nivelul fondurilor nerambursabile, nu numai fondurile primite prin Mecanismul Spatiului Economic European, dar si fondurile europene, este una unitara pentru ca s-a lucrat in echipa in asa fel incat sa ne asiguram ca programele sunt complementare. In ceea ce priveste fondurile europene, din perspectiva incluziunii sociale, o parte importanta din fonduri sunt alocate acestui domeniu. Dorim sa facem incluziune fara excluziune, sa abordam integrat lucrurile, inauntrul comunitatii, fara a targeta exclusiv un anumit grup tinta. Daca ne dorim sa creasca comunitate este necesar sa avem o abordare integrata, prin servicii de educatie, de asistenta sociala, de sanatate, astfel incat integrarea sa se realizeze mult mai usor. Ne dorim foarte tare sa devoltam cultura antreprenoriala, sa cream acel cadru de competente pentru acei oameni din coumnitati pentru a putea intra pe piata muncii, pentru ca oricand la finalizarea sprijinului oferit pe proiect, ei sa poata oricand, fie sa se angajeze, fie sa isi deschida o afacere. Una dintre cele mai mari probleme ale finantarilor o reprezinta sustenabilitatea lor, respectiv continuarea activitatilor si interventiilor finantate. Credem ca o astfel de abordare, pe termen lung va produce rezultate.”
Vizite in teren si marturii ale beneficiarilor proiectelor
Structurata pe parcursul a doua zile, pentru prima zi conferinta a prevazut o serie de vizite in teren, 58 de participanti avand ocazia sa cunoasca mai bine 6 din cele 100 de proiecte finantate prin Programul RO10-CORAI. Astfel, dintre proiectele adresate comunitatilor dezavantajate de la nivel local care includ romi, participantii s-au oprit la Sutesti (Braila), Cilibia (Buzau) si Verguleasa (Olt). Au fost vizitate centre de zi infiintate in cadrul proiectelor, unde copii, tineri si parinti, majoritatea romi, au participat la diverse activitati, atat educationale, cat si culturale, sportive si recreationale, de pastrare a identitatii culturale si de promovare a drepturilor omului. Dintre schimbarile produse in urma participarii la programele din cadrul centrelor mentionam : frecventa scolara imbunatatita, reducerea abandonului scolar, alfabetizare pentru tineri si parinti, schimburi interculturale, cresterea interesului pentru educatie. De asemenea, au fost vizitate si proiecte care s-au derulat in Bucuresti: Asociatia pentru Dezvoltare si Promovare Socio-Economica „Catalactica” din Bucuresti, care a urmarit crearea unui serviciu integrat adresat nevoilor copiilor aflati in situatii de risc de la Scolile 161 si 153 din cartierul Giulesti-Sarbi, si organizatia Salvati Copiii, care a desfasurat un set de servicii integrate pentru prevenirea abandonului scolar si reintegrare scolara in cadrul a trei programe educationale (Gradinite Estivale, Scoala dupa Scoala, A Doua Sansa) dezvoltate in cadrul a sase Centre pentru Educatie Incluziva. S-a mai aflat pe traseul de vizite, un proiect regional destinat tinerilor din regiunea Sud-Vest Oltenia, initiat si derulat de Inspectoratul Scolar Judetean Olt, pentru mentinerea elevilor cu risc crescut de abandon scolar si includerea celor care au abandonat scoala in sistemul educational prin oferirea de servicii integrate, in vederea insertiei lor pe piata muncii.
Pentru a doua zi a conferintei, in cadrul mesei rotunde Oportunitati oferite de Programul RO10-CORAI in ceea ce priveste incluziunea romilor (masa rotunda) a reunit mai multi beneficiar ai activitatilor derulate in cadrul proiectelor finantate prin Programul RO10-CORAI, discutiile concentrandu-se pe schimbarile si impactul pozitiv creat de finantari in cadrul comunitatilor si in randul membrilor lor. Marturiile beneficiarilor au fost adevarate lectii de viata, participantii la conferinta putand auzi, printre alte marturii, povestea unui tanar dintr-un centru de plasament care ” datorita comportamentului sau bun, a avut sansa sa fie selectat” sa faca parte din proiectul derulat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bihor si astfel a ajuns sa locuiasca si sa se gospodareasca singur intr-un apartament pus la dispozitie de DGASPC in scopul dobandirii deprinderilor de viata independanta, o experienta care i-a schimbat viata, si pentru care este recunoscator: “Eu nu stiam inainte nici sa fac cumparaturi. (…) Sunt foarte multumit pentru ca, prin acest proiect, simt ca am ajuns departe. Simt ca pot sa traiesc singur, sa imi platesc o chirie, stiu ce am de facut”.
Combaterea excluziunii romilor in Slovacia si Bulgaria
Pentru ca incluziunea si imbunatatirea situatiei romilor este un obiectiv important asumat de Granturile SEE si Norvegiene la nivelul statele cu largi populatii de romi din Europa, conferinta i-a avut ca invitati pe Jozef Facuna, director adjunct al Institutului National al Educatiei, Slovacia, care a prezentat proiectul predefinit finantat prin Granturile SEE “Educatie inovativa pentru cadrele didactice din invatamantul primar, pentru a-si spori competentele interculturale in procesul educational al elevilor romi” si pe Mariya N Vasileva-Valova, director al Programului “Copii si tineri la risc” Bulgaria, care a prezentat modul in care a fost abordata in Bulgaria problematica excluziunii tinerilor romilor.
Taraful din satul Margineanu si concursul de desen “Comunitatea mea dupa 10 ani”
Conferinta nu a fost numai un cadru al dezbaterilor, ci si un loc unde au putut fi vazute cateva dintre rezultatele proiectelor finantate in cadrul Programului RO10-CORAI. Participantii au avut ocazia, in prima zi a conferintei, sa asculte muzica traditionala si populara cantata de un taraf format din copii romi extrem de talentati care provin din satul Margineanu, talent care s-a transmis din generatie in generatie. Acesti copii fac parte din grupul de beneficiari ai proiectului Centrul multifunctional Impreuna, derulat de primaria Mihailesti. Obiectivul proiectului este imbunatatirea accesului la educatie a unui numar de 200 de copii si tineri aflati in situatii de risc, furnizarea de servicii de dezvoltare personala si cresterea gradului de constientizare a importantei educatiei in randul familiilor de romi. In scopul atingerii obiectivului proiectului a fost construit un centru de zi unde copii tineri si parinti impreuna cu cadre didactice au luat parte la activitati educationale, artistice, remediale, recreationale, non formale, de protectia mediului si de sanatate.
Cea de a doua zi a conferintei a fost o ocazie pentru cei prezenti sa viziteze o expozitie de desene, obiecte si produse create de copii si tineri beneficiari ai proiectelor si sa voteze cel mai frumos desen in cadrul concursului “Comunitatea mea dupa 10 ani”. Preminatii concursului au primit daruri din partea personalului FRDS.