test

Ponta, la baschet şi Corlăţean, la fotbal. Ministerele care trebuiau să intervină în cazul accidentului din Muntenegru au reacţionat cu o întârziere

Ponta, la baschet şi Corlăţean, la fotbal. Ministerele care trebuiau să intervină în cazul accidentului din Muntenegru au reacţionat cu o întârziere

Bâlbe la nivel înalt. Oficialii români au reacţionat cu mare întârziere la producerea tragicului accident din Muntenegru, soldat cu moartea a 18 persoane şi 29 de răniţi. În timp ce autorităţile şi cetăţenii din Muntenegru ajutau la scoaterea răniţilor din fiarele autocarului, premierul Victor Ponta juca baschet în Capitală, în cadrul unui meci demonstrativ, acesta fiind informat despre tragedie abia după câteva ore. De asemenea, reacţia Ministerului de Externe a lăsat de dorit: la două ore de la producerea accidentului, instituţia dădea comunicate pe teme precum campionatul de fotbal al angajaţilor ministerului.

Viteza slabă de reacţie a autorităţilor în cazul teribilului accident din Muntenegru a arătat slăbiciunile sistemului. Deşi tragedia s-a produs în jurulorei 18:00, celula de criză s-a format abia la ora 23.30, atunci când a fost anunţată de ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Atunci s-a pus în mişcare mecanismul naţional de salvare. Premierul Victor Ponta, dar şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Apărării Mircea Duşa şi alte autorităţi implicate s-au contrazis flagrant în legătură cu momentul la care au fost informaţi despre eveniment.
Accidentul din Muntenegru a avut loc în jurul orei 18.00. O oră şi jumătate mai târziu, în România era programat meciul celebrităţilor în cadrul unui turneu de baschet din Capitală, la care a participat premierul Victor Ponta.
accidentmuntenegruŞeful Guvernului a declarat că a aflat de accident abia la ora 22:55, când a fost sunat de către subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, moment din care a luat legătura cu miniştrii cu atribuţii.
Pe de altă parte, ministrul Apărării Mircea Duşa a susţinut că a aflat la ora
22:40, deci cu 15 minute înaintea premierului.
Deşi premierul a spus că autorităţile din Muntenegru au aflat în jurul orei 22:00 că este vorba despre un autocar înmatriculat în România şi cu turişti români, presa românească informase deja publicul cu aproape două ore înainte.
Victor Ponta este contrazis şi de primarul din Curtea de Argeş, care spune că a aflat de la televizor în jurul orei 20.00. “La ora 20.00, am fost sunat de un consilier local, Ghiţă Ioan, care a văzut la televizor accidentul. Ulterior, m-a sunat fostul consilier judeţean Mădălin Marinescu, care a recunoscut autocarul în care cu o zi înainte îşi urcase părinţii”, a declarat Nicolae Diaconu, primarul din Curtea de Argeş.
În privinţa Ministerului de Externe, la două ore de la producerea accidentului, instituţia dădea comunicate pe teme precum campionatul de fotbal al angajaţilor Ministerului. Asta deşi agenţia de turism care a organizat circuitul în care a avut loc tragedia, Mareea Travel, a anunţat că a fost informată despre incident duminică la ora 19.00 şi că a comunicat MAE datele turiştilor pentru identificarea lor de urgenţă.

Explicaţii şi scuze

Şeful MAE, Titus Corlăţean, nu consideră că autorităţile au reacţionat încet, ci cu promptitudine. Acesta a fost întrebat, în cadrul unei emisiuni tv, ce răspunde acuzaţiilor la adresa vitezei de reacţie a autorităţilor române: “În România întotdeauna vor exista voci care vor spune şi aşa ceva”, a răspuns
Titus Corlăţean.
Corlăţean a explicat că ambasadorul ţării noastre la Muntenegru a fost contactat abia la trei ore de la producerea accidentului, la ora 21:30. “Sunt chestiuni care au o explicaţie. În primă instanţă, autorităţile au crezut că este vorba despre un autobuz ucrainean, înmatriculat în Ucraina şi cu victime din Ucraina. Abia după ce au reuşit să ajungă la victime şi după transportarea la spital s-a descoperit că este vorba despre un autocar românesc şi a fost anunţat ambasadorul”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.

MRU: Ponta juca baschet când a avut loc tragedia

Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a criticat pe premierul Victor Ponta pe motiv ca acesta a jucat baschet, în timp ce în Muntenegru a avut loc tragicul accident. În replică, Ponta spune că a aflat de tragedia din Muntenegru mai târziu, la 22:55 şi că Ungureanu se comportă ca o “hienă”
“Este o tragedie naţională. În conditiile acestea, să nu te comporţi, când ai rang, când eşti prim-ministru sau ministru de Externe, pe măsura acestei chestiuni şi a nu fi decent, mi se pare de neimaginat. Nu poţi să ieşi şi să joci baschet când se întâmplă o asemenea tragedie. Asta ţine de ce înţelege fiecare sau cum înţelege fiecare să fie român”, a declarat MRU.
Preşedintele Forţei Civice susţine că autorităţile de la Bucureşti s-au mişcat foarte prost şi le acuzâ de cinism.
“Aş vrea ca opinia publică să fie corect informată, pentru că am văzut nişte neînţelegeri în presă şi simt nevoia să fac această precizare: conform listingului telefonului meu – şi îl pun la dispoziţia presei – eu am aflat despre tragedia din Muntenegru la 22.55, când am fost prima dată sunat de domnul Arafat (Raed Arafat- subsecretar în Ministerul Sănătăţii-n.r.), deci înainte de ora aceea nu am ştiut, după care, sigur, am luat legătura cu ministrul de Externe, cu ministrul Apărării şi toţi ceilalţi. Regret foarte mult că, într-un moment de tragedie şi de asemenea necazuri, personaje politice ca domnul Mihai Răzvan Ungureanu se comportă ca nişte hiene politice, încercând ca, din moartea unor oameni, să aibă câştiguri politice şi fac un apel la toţi politicienii să nu folosească aceste tragedii ale oamenilor pentru interesele lor”, a declarat premierul Victor Ponta.

PDL cere demisia lui Corlăţean

Preşedintele PDL Vasile Blaga a cerut demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean pe care îl acuză de lipsă de profesionalism în cazul tragediei în care au fost implicaţi turiştii români din Muntenegru.
“Nu putem să nu remarcăm din nou lipsa de profesionalism şi din păcate intervenţia târzie a autorităţilor. Şi nu e pentru prima dată cand MAE procedează la fel”, a declarat Blaga, amintind de tragedia din Algeria, unde MAE condus de Titus Corlăţean s-a comportat la fel, “dând dovadă de cinism şi incompetenţă crasă”.
“Domnul Corlăţean la 2 ore după accident dădea comunicate despre calităţile sale de fotbalist. Am aflat pe urmă că după 5 ore, premierul a fost informat despre cele intamplate. Nu există nici un fel de bune practici la MAE”, a mai spus Blaga.

Ambasadorul român în Muntenegru, rechemat în ţară

Mihail Florovici, ambasadorul României în Muntenegru, a fost rechemat din misiune. Rechemarea sa ar putea avea legătură cu o declaraţie a lui Florovici, care l-a contrazis pe premierul Victor Ponta, în privinţa decedaţilor din accidentul din Muntenegru care fuseseră identificaţi.
Ambasadorul României a dezvăluit presei, miercuri, 26 iunie, că doar 6 dintre cei 18 cetăţeni români decedaţi au fost identificaţi, rudele celorlalţi cetăţeni fiind aşteptate la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti, pentru a ajuta la identificarea lor. Ponta a anunţase cu o zi înainte că, potrivit autorităţilor din Muntenegru, a fost încheiată identificarea tuturor persoanelor decedate în accidentul din Muntenegru, astfel că va începe procedura anunţării familiilor victimelor.
Mandatul ambasadorului român în Muntenegru expirase din luna mai. Mihail Florovici, diplomat şi profesor universitar român, a fost ambasadorul României în Muntenegru din 2006.