Pestera Ciur Izbuc: cercetatorii au descoperit cele mai vechi urme lasate de om

Pestera Ciur Izbuc: cercetatorii au descoperit cele mai vechi urme lasate de om

Descoperire uluitoare in comuna Rosia, judetul Bihor: cercetatorii au descoperit cele mai vechi urme de pasi lasate de om in Europa, si poate in toata lumea, in Pestera Ciur Izbuc! Este fara indoiala, o dovada in plus ca istoria spatiului romanesc necesita o revizuire, care ar trebui sa aiba ca puncte de pornire aceste uluitoare descoperiri din ultimii ani, despre care, culmea, aflam mereu din presa straina.

Initial au fost descoperite acolo aproximativ 400 de urme, in 1965. La inceput, oamenii de stiinta au presupus ca acestea apartin unui barbat, unei femei si unui copil, care ar fi trait acolo in urma cu aproximativ 10.000 – 15.000 de ani. Insa masurarile recente care s-au facut cu ajutorul carbonului radioactiv pe doua oase de urs, dezgropate din acea pestera, au aratat ca Homo Sapiens ar fi lasat acele urme acum 36.500 de ani, a afirmat antropologul David Webb de la Universitatea Kutztown din Pennsylvania.

Analizele care s-au facut pe 51 din aceste urme – pentru ca restul a fost distrus de exploratori si de turisti – indica faptul ca in pestera s-au aflat 6 sau 7 indivizi, printre care cel putin un copil, care au intrat acolo dupa ce dupa ce o inundatie a depus pe podeaua pesterii un nisip malos, in care pasii au fost pastrati – se arata in raportul cercetatorilor, publicat pe 7 iulie 2014, in American Journal of Physical Anthropology.

Pana acum urmele Homo Sapiens gasite in Europa sau in alte zone ale lumii nu depaseau 33.000 de ani. La o conferinta din 2011, oamenii de stiinta au anuntat ca in Tanzania au fost gasite urme de Homo Sapiens cu o vechime de 120.000 de ani, insa acele studii nu au fost niciodata publicate, ceea ce sugereaza faptul ca exista o problema cu datarea exacta a probelor sau cu autenticitatea acestora.