test

Patru SFATURI utile pentru ridicarea unui acoperis eficient energetic si durabil

Patru SFATURI utile pentru ridicarea unui acoperis eficient energetic si durabil

In contextul preocuparilor din ce in ce mai prezente in legatura cu schimbarile climatice si eficienta energetica devine o necesitate constructia si intretinerea cladirilor pentru obtinerea durabilitatii maxime in conditiile unui consum de energie cat mai redus. Un aspect critic in aceasta privinta este acoperisul, element constructiv care joaca un rol semnificativ in eficienta energetica a unei locuinte. Prin grija fata de calitatea si eficienta acestuia sunt aduse beneficii semnificative, atat pentru proprietar, cat si pentru mediul inconjurator. 

Ridicarea unui acoperis presupune o investitie insemnata si, din acest motiv, este necesar ca proiectul implementat sa asigure o durabilitate crescuta. Mai mult decat atat, zona acoperisului este una sensibila din punct de vedere energetic, prin ea pierzandu-se o cantitate mare de energie termica. Rezolvarea acestor situatii este posibila prin achizitionarea unor materiale de tip premium de la Lindab.ro, elemente care asigura o durata de viata extinsa a acoperisului si un consum redus de energie pentru climatizarea spatiului interior.

Iata cum poate fi ridicat un acoperis eficient energetic si durabil in acelasi timp!

Evolutia tehnologiei constructiilor a facut posibila ridicarea unor acoperisuri care indeplinesc in acelasi timp doua conditii esentiale (durabilitatea crescuta si eficienta energetica in ceea ce priveste izolarea spatiilor interioare). Pentru atingerea acestor deziderate este util sa se ia in considerare urmatoarele sfaturi:

1.Folosirea unor materiale durabile pentru structura de rezistenta si pentru inchiderea acoperisului reprezinta cea mai buna solutie pentru realizarea unei structuri ce rezista in timp. Proprietarii de locuinte care doresc sa beneficieze de avantaje pot vedea aici produse pentru acoperis de calitate superioara, ca de exemplu tigla metalica de tip premium, ce are o durata de viata apreciabila, de pana la cincizeci de ani. Acest material rezista nu doar impotriva coroziunii, ci si in calea radiatiei ultraviolete si a socurilor mecanice care pot aparea;

2.Un element constructiv, care ofera durabilitate unui acoperis este reprezentat de ventilatia adecvata. Prin prezenta acestui sistem se asigura un climat favorabil prevenindu-se acumularile de umiditate. In caz contrar apa ce se aduna sub acoperis va degrada cu siguranta structura de rezistenta prin incurajarea dezvoltarii mucegaiurilor, a putrezirii si a activitatii unor insecte daunatoare;

3.Un acoperis corespunzator trebuie sa aiba si o izolatie termica foarte corecta. Aici nu este vorba doar despre asigurarea unei temperaturi confortabile in interiorul casei, fara a fi necesara consumarea energiei in mod nejustificat, ci si de evitarea unor temperaturi fluctuante, care ar putea stresa structura de rezistenta a unui acoperis. Ciclul inghet-dezghet zilnic, ce apare in timpul iernii, poate provoca daune apreciabile, care in timp se vor manifesta sub forma unor deteriorari mai mult sau mai putin grave;

4.O forma utila de crestere a eficientei unui acoperis este montarea in zona acestuia a unor panouri solare, care sa contribuie la scaderea facturilor la utilitati. Aici este vorba atat despre panourile solare pentru producerea de apa calda menajera, cat si despre panourile fotovoltaice, care produc curent electric sub actiunea razelor solare. Ambele variante ofera posibilitatea scaderii consumului de energie electrica sau de gaze naturale, putandu-se ajunge chiar la independenta energetica.

In concluzie, prin ridicarea unui acoperis de calitate este posibila obtinerea unei structuri rezistente in timp si in fata agresiunilor diverse, dar care, in acelasi timp, ofera si o eficienta energetica ridicata. 

Surse foto: unsplash.com